fbpx

Harmonikus nitrogénellátás segíti a terméshozam növelését

Írta: Sajtóközlemény - 2022 december 13.

A változó energia- és földgáz árak miatt az európai műtrágyagyártás nagy része már hónapok óta gyártási problémákkal néz szembe. A műtrágya ellátás és árazás nagy kihívás elé állítja a magyar gazdákat is. Jelen helyzetben jelentősen megnőtt az innováció szerepe, hiszen a növénytáplálás fejlesztése nagyban hozzájárulhat a növénytermesztés sikeréhez.

Növénytermesztés
A harmonikus nitrogénmenedzsment biztosítja a folyamatos nitrogénellátást a kultúrnövények számára

Hogy lehet biztosítani a fokozott tápanyag-hasznosulást?

Napjaink egyre jobban fókuszba kerülő kihívása, hogy vajon hogyan lehet biztosítani a fokozott tápanyaghasznosulást, a megfelelő mennyiségű és minőségű hozamot úgy, hogy a talajba kijuttatható nitrogén mennyisége a költsége, valamint a Green Deal célkitűzése (20%-kal csökkenteni kell a műtrágya-felhasználást) miatt csökkenhet. A kérdésre választ adhat a harmonikus nitrogénmenedzsment, mely biztosítja a folyamatos nitrogénellátást a kultúrnövények számára.

De mi is valójában a nitrogénmenedzsment lényege? A nitrogéntrágyázás hatékonyságának javítása érdekében a kijuttatott nitrogént minél hosszabb ideig célszerű ammónium formában tartani, hogy a növények számára elérhető legyen. Mivel a növények csak azt a tápanyagot tudják felvenni, ami a gyökérzónában található, ezért az is nagyon fontos, hogy a nitrogént a lehető leghosszabb ideig itt tudjuk tartani. A talajban bekövetkező nitrogénveszteségeknek leginkább a nitrát forma van kitéve. A kijuttatott nitrogén mennyiségnek akár a 40-70 %-a is veszendőbe mehet. A nitrogénveszteségek egyik formája a kimosódás, ami akkor jöhet létre, ha nagy mennyiségű víz és mobilis nitrogénvegyület van a talajban. A másik potenciálisan nagy veszteséget okozó folyamat a denitrifikáció, mely levegőtlen körülmények között megy végbe és fokozottan üvegház hatású nitrogénvegyületek légkörbe jutását eredményezi. Általánosságban elmondható, hogy a kiszórt nitrogénműtrágyának nagyjából fele fog hasznosulni a kultúrnövényekben, ami a megsokszorozódott műtrágya árak mellett a magyar gazdaság számára hosszú távon nem fenntartható.

Innovatív megoldások – a nitrogén hasznosulása fokozható

A Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat folyamatosan kutatja azokat az innovatív megoldásokat, melyekkel a nitrogén hasznosulása fokozható, a veszteségek csökkenthetőek. Az Optinyte™ technológia 2022-ben forgalomba hozott legújabb generációs terméke, az Instinct™, mely képes a kijuttatott karbamid, illetve ammónium nitrogén nitráttá alakulását lassítani, így csökkenthetők a nitrogénveszteségek és azok negatív környezeti hatásai. Azáltal, hogy az Instinct™ fokozza a nitrogén hasznosulását az intenzív termesztésben, hozzájárul a nagyobb termésátlagok eléréséhez.

A Corteva folyamatosan méri termékeinek hatékonyságát, hogy a lehető legjobb eszközt adhassa a gazdálkodók kezébe. A vállalat egyik kísérletében azt vizsgálták, hogy mennyi dinitrogén-oxid (a széndioxidnál 298 szor erősebb üvegház hatású vegyület) távozik a talajból egy átlagos műtrágyázott területen Instinct™ használatával és anélkül. A kísérlet jól bizonyította, hogy az Instinct™ alkalmazása potenciálisan felére csökkentheti a kezeletlen nitrogén műtrágya használatakor jelentkező dinitrogén-oxid kibocsátást. Egy másik 2022-es kísérlet (Debrecen-Látókép) pedig jól igazolta az Instinct™ terméshozamra gyakorolt pozitív hatását. A műtrágyázott, Instinct™-tel kezelt terület, 0,6 tonnával több termést hozott hektáronként, a „csak” műtrágyázott állományhoz képest. A kísérlet 300 mm csapadékot kapott (eső és öntözés együttesen), mely körülbelül 75 %-a az elmúlt 5 év átlagos csapadékmennyiségének. Az így keletkezett terméstöbblet plusz árbevétele több, mint ötszöröse volt az Instinct™ költségének.

Munkagép a táblán, felülről nézve
Jelen helyzetben jelentősen megnőtt az innováció szerepe

A Corteva portfóliója évről évre megújul és egyre nagyobb potenciálú termékek kerülnek forgalomba

A vállalat folyamatosan bővíti kínálatát a természetes alapú biológiai termékek piacán is. Ezt tükrözi azoknak az együttműködéseknek a sora, melyeket a vállalatvezető biológiai készítmény gyártókkal írt alá az elmúlt években. A vállalat idén jelentette be, hogy végleges megállapodást írt alá világ egyik vezető biológiai gyártójával, a Symborggal, mely részeként, a vállalat számos európai ország piacára vezethet be tápanyag hasznosulás optimalizálását segítő termékeket. Az új termékek természetes módon javítják a növények táplálását az egészséges termés érdekében azáltal, hogy a légkörből származó nitrogént megkötik és ammóniává alakítják.

A Corteva innovációi fokozzák a nitrogén hasznosulását, mely jelentősen csökkenti és optimalizálja a műtrágya felhasználás mennyiségét. Ezáltal a termelők gazdaságosabban tudnak magasabb termésátlagokat elérni, a környezetre negatív hatású tényezők csökkentése mellett.

Bálint Sándor, Gombaölő- és rovarölőszer termékmenedzser,
Corteva Agriscience


További információ a www.corteva.hu  hivatalos weboldalán olvasható.
Kövesse a Corteva Agriscience híreit és újdonságait a Facebook és Youtube csatornákon.

TM ® SM
A Corteva Agriscience és leányvállalatainak védjegyei.

corteva