fbpx

Mikotoxinok: veszélyesek állatra, emberre, de van megoldás!

Írta: - 2017 május 11.

A Romer Labs és a Biomin régi-új fenyegetésekről és a legújabb kutatásokról tájékoztatta a szakma nyilvánosságát

Világszerte, így hazánkban is egyre több a legalább egy, de jellemzően egyszerre többféle mikotoxinnal szennyezett termény és takarmány. Ezek között vannak rég ismert hatású méreganyagok, de a kutatások folyamatosan fedik fel a látótérbe kerülő új toxintípusokat, amelyek hatásait ugyan részben már ismerjük, de jogszabályi határértékek még nincsenek érvényben ezekre a vegyületekre. Erről a problémakörről és az átfogó, biológiai alapú megoldásokról szólt a Romer Labs és a Biomin közös szakmai tanácskozása Budaörsön.

Bevezetőjében Tanyi Ervin, a Romer Labs Diagnostic GmbH magyarországi régióvezetője rámutatott: az 1982-ben alapított, ma világszerte 8 kompetencia- és laborközponttal működő cég célja kezdettől az egészségesebb élelmiszerek és takarmányok biztosítása volt. Ennek érdekében dolgozták ki a gyorsabb és pontosabb terményminta-elemző eljárásokat, amelyek – gyorstesztek vagy referenciavizsgálatok keretében – a mikotoxinokon felül olyan szennyező anyagok kimutatására szolgálnak, mint patogén mikroorganizmusok (pl. Salmonella), genetikailag módosított szervezetek (GMO) és egyéb szermaradványok (pl. antibiotikumok).

A szakmai előadások sorában a látótérbe kerülő mikotoxinok kapcsán Franz Berthiller (IFA-Tulln) rámutatott: nem lett több az állat- és humánegészséget fenyegető mikotoxinokból, hanem a laboratóriumi eljárások fejlődése és a lehetőségek bővülése révén több mutatható ki. A közelmúltban kimutatott toxinok (pl. NX-toxinok, kötött mikotoxinok) a világ olyan részein kapott mintákban is megjelentek, ahol korábban nem tapasztalták előfordulásukat; továbbá léteznek olyan „alulértékelt” vegyületek, amelyeket már több éve felfedeztek, de nem említik a legjelentősebb toxinok között, ezért nincsenek is (még) szabályozva, bár hatásaik egyre inkább egyértelműek. Ezek kimutatására alkalmas az LC-MS multi-mikotoxin módszer, amelynek egységesített módszerével idő és költség takarítható meg, megvalósítható a szinergiahatások értékelése több mikotoxin együttes jelenléte esetén, és a nem várt szennyezési minták is felfedezhetek. Ezt igazolja a Biomin Spectrum 380® óriási adathalmaza is: 45 országból 1059 minta révén 2015 vizsgálat történt.

Dr. Mézes Miklós akadémikus (SZIE, MTA; képünkön) az ergot alkaloidok (amin és peptid) akut és – sajnos drámaibb, gyakoribb – krónikus toxikózisáról beszélt, amelynek egyik következménye sertéseknél kiálló testrészek elhalása, szarvasmarhánál súlygyarapodás-visszaesés, vetélés, csökkent termékenyülés, sőt, a gyakoribb hőstressz. A tudós szólt még a fuzáriumok által termelt moniliforminról, valamint az Alternaria-fajok mikotoxinjairól, toxikus hatásaikról a különféle haszonállatokat érintően.

A laboratóriumi kérdésekre, hogyan határozhatóak meg ezek az újonnan felismert mikotoxinok, két szakember igyekezett válaszokkal szolgálni. A Romer Labs vezető kutatója, Georg Haubl az ergot alkaloidok és Alternaria toxinok vizsgálati lehetőségeit ismertette. Majd a NÉBIH referencialaboratóriumából Tölgyesi Ádám arról számolt be, hogy az európai és a hazai hatóságok milyen támogatást tudnak a vizsgáló laboratóriumoknak nyújtani.

A Biomin színeiben a vállalat olasz szakembere, Michele Muccio, a tömeg-spektroszkópia előnyeit részletezte. A kifinomult technológia jelenti a jövőt a mikotoxinok elemzésben, a rutin analízishez képest előnye, hogy teljesebb képet nyújt az adott terménymintát érintően a benne esetleg megtalálható összes toxinról. A Biomin termékmenedzsere beszélt a hagyományos vizsgálati módszerekkel nem kimutatható úgynevezett kötött (maszkolt) mikotoxinokról. Ezek azok, amelyeket a növény – önmaga védelmében – módosult, kötött formában (pl. glükozidként) tárol el, ám e glükozid kötés felbomlik az állat bélrendszerébe jutva, és ott felszabadul a mikotoxin. Ezek, illetve az úgynevezett látótérbe kerülő mikotoxinok ellen összetett biotechnológiára van szükség: a mikotoxinok megkötésére, biológiai átalakítására és biológiai alapú védelemre a hatásuk ellen. Ezt a célt szolgálja a Biomin Mycofix® 5.E elnevezésű piacvezető terméke.

Kohout Zoltán

Maradt még kérdése?
Keressen minket!
[email protected]