fbpx

AZ ÉV AGRÁREMBERE 2017. ÁLLATTENYÉSZTÉS

Írta: - 2018 január 08.

 

Fekete Zsóka

Fekete Zsóka gyermekkori álmát valósította meg, amikor tanulmányait befejezve, uniós támogatással Hajdúböszörmény határában sikerült beindítani saját vállalkozását, egy mangalicafarmot. Kezdetben 20 tenyészkocával és szaporulatával foglalkozott, majd fokozatosan bővült az állomány, amely napjainkra már több mint 400 mangalicát számlál. Tenyészállatai a Farmer Expón rendszeresen sertéstenyésztési díjazásban részesülnek. Az állatokat biotakarmánnyal eteti, amit édesapja segítségével termelnek, a hízókat pedig feldolgozva kézműves termékként értékesíti helyi és budapesti piacon. Termékeivel számos gasztronómiai díjat nyert el. Elnyerte a Hajdú-Bihar Megyei Minőségi Termék Díj kitüntetést, az Országos Budapesti Mangalica Fesztiválon is rendszeresen jutalmazzák. Mára ezeket a hagyományos, minőségi termékeket külföldön is sikeresen értékesíti és mutatja be nemzetközi rendezvényeken.

Számos szakmai fórumot szervez családi egyesületük, a Keleti Ökorégió Közhasznú Egyesület keretein belül. Emellett édesanyjával elkötelezett híve a régi épületek, népi műemlékek megmentésének. Az egyesület pályázatot nyújtott be a Hajdúház felújítására, mely pozitív elbírálásának köszönhetően megvalósulhatott a Hajdú-Bihar megye utolsó népi hajdúházának eredeti állapotú helyreállítása és látogathatóvá tétele, ahol leginkább mangalicákkal és őshonos állatokkal kapcsolatos rendezvényeket szeretne viszontlátni és megrendezni, ahol helyi fiatalokat, iskolásokat is meghív, hogy motiválja őket a gazdálkodásra, mezőgazdaságra.

Szavazás:
http://azevagrarembere.pgtb.me/0FVX3K/ns8NS

Nyakas András

A tősgyökeres hajdúnánási Nyakas András mezőgazdasági technikus minősítést a nagy múltú Pallagon szerzett. Több mint 35 éve kezdett vállalkozásba, anno baromfitenyésztő és állatkereskedőként. 1995-ben 25 vemhes üszővel indította el tejtermelő tevékenységét, amelynek köszönhetően mára Magyarország egyik legmodernebb, legnagyobb tejelőszarvasmarha-telepével és tehénállományával rendelkező igazán sikeres egyéni vállalkozó lett. Bár a kemény munka mindig is az élete része volt, mostanra a majd’ 2000 fejőstehénnel rendelkező telep irányításában az éppen zajló generációváltásnak köszönhetően két agrármérnök fia is nagy szerepet vállal. Így András és Tamás mindennapjait is a farm teszi ki, akik minden bizonnyal maximális odafigyeléssel szeretnék továbbvinni édesapjuk kitartó munkával felépített farmját, melyhez Éva asszony, a feleség biztosította a nyugodt hátteret.

Nyakas András igazi lokálpatriótaként óriási szerepet vállal a város társadalmi életében. Amellett, hogy a helyi rendezvényeket szponzorálja, iskolákat, civil szervezeteket is támogat, s az ő telephelyén és szervezésében rendezik meg Hajdúnánás egyik legnagyobb eseményét: a Hagyományőrző Aratónapot, melynek ő a fő szponzora és évente kb. 1200 látogatója, résztvevője van. A Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének megbecsült és elismert tagjaként, számos szakmai konferencián adja át tudását, és a kiállítások sikeres résztvevője.

Szavazás:
http://azevagrarembere.pgtb.me/0FVX3K/ns8NS

Varga Ferenc

A makói származású Varga Ferenc büszkélkedhet Magyarország legnagyobb Blonde d’ Aquitaine szarvasmarha-állományával, melyben számos díjnyertes tenyészállatot számlálhat. Jelenleg 600 hektáron folytat szántóföldi növénytermesztést, s bár évről-évre növekedett, mára már nem feltétlen erre fókuszál, a környezet megóvása, a fenntartható mezőgazdaság, ami kiteszi napjait. A precíziós, helyspecifikus gazdálkodás irányába próbál lépéseket tenni, ezáltal csökkentve a környezeti terhelést, például igyekszik a kemikáliák használatát a lehető legalacsonyabb szintre csökkenteni. Úgy véli, fejlesztés nélkül nem jön létre eredmény, a közeljövőben a telep infrastruktúráját szeretnék korszerűsíteni, a legelőn pályázati és saját forrásból fásítási programot indítanak tavasszal. Három fia közül a legkisebb vele dolgozik, agrármérnök és ő fogja tovább vinni a gazdaságot.

A Limousin és Blonde d’ Aquitaine Tenyésztők Egyesületének alelnökeként, nagy támogatója a diákságnak, rendszeresen fogadja a jövő generációját, és biztosítja számukra a megfelelő gyakorlati helyszínt. Konferenciákon, szakmai eseményeken szívesen osztja meg tapasztalatait. Immár 15 éve a város közéletében is aktívan részt vesz, 2010 óta önkormányzati képviselőként, a Gazdasági Bizottság elnökeként dolgozik Martonvásárért. Az egyetemi évek óta lovagol, a Szent László Huszáregyesület kapitánya.

Szavazás:
http://azevagrarembere.pgtb.me/0FVX3K/ns8NS