fbpx

AZ ÉV AGRÁREMBERE 2017. FENNTARTHATÓ GAZDÁLKODÁS

Írta: - 2018 január 08.

 

Egly Márk

Az ízig-vérig lokálpatrióta sümegi születésű Egly Márk a Püspöki Palota alatt húzódó ötszáz éves pincerendszerben 20 éve indította újra a történelmi alapokra és hagyományokra épülő borászat kialakítását. Ám a Palota Pince sokkal több puszta borászatnál: igazi gasztrokulturális fellegvár. Sümegen több területet ölelnek fel ültetvényei, melyek a sümegi Vár-hegy oldalában, a sümegi Öreghegyben és Baglyas-hegyen helyezkednek el. Jelenleg 3,5 hektáron gazdálkodik, a főbb fajtái Olaszrizling, Furmint, Kékfrankos, valamint egy 800 tőkéből álló XV. századi fajtákból összeválogatott fajtagyűjteménnyel is büszkélkedhet.

Szívügye Sümeg és környékének népszerűsítése. Ő álmodta meg Sümeg legnagyobb turisztikai rendezvényét, mely immár 14 éve teremt lehetőséget a település és a borvidék termelőinek, borászatainak, őstermelőinek, kézműveseinek sok ezer látogató előtti bemutatkozásra és az értékesítési csatornáik kialakítására. 2006-ban megalapította a Balatoni Szőlő- és Borkultúra Egyesületet, részt vett a LEADER-program megszervezésében, és közreműködött különböző környezetvédelmi projektek vezetésében is. 2011 óta tagja és ügyvezetője a Sümeg és Térsége Turisztikai Non-profit Kft.-nek. A Balaton-felvidéki borvidék alelnöke.

Szavazás:
http://azevagrarembere.pgtb.me/0FVX3K/ns8NS

Gyöngyösi Sándor

Bács-Kiskun megyében, Fülöpjakabon él Gyöngyösi Sándor biogazdálkodó, aki már 1990 óta a gombatermesztés megszállottja, 2003-tól pedig mint ellenőrzött ökogazdálkodó viszi sikerre a gomba és egyéb mezőgazdasági növények termesztését. Gyógy-gombákkal egy ismerőse kérésére kezdett foglalkozni. Elsőként a Ganodermát, magyar nevén pecsétviaszgombát termelte ökogazdálkodóként, mára azonban már négy különböző gyógygombát termeszt biogazdaságában. 2013-tól a gyógygombák feldolgozása saját családi vállalkozásban Gyöngyösi és Társai Kft. biominősített élelmiszerüzemében történik. Igyekszik a cég piachálózatát folyamatosan bővíteni. A ganoderma-gomba és a shiitake-gomba termesztésével exportigények kielégítésére is elegendő kapacitással rendelkezik.

Fő célja az egészséges táplálkozás népszerűsítése és a gomba jótékony élettani hatásának a propagálása. A gyógygombák termesztésében elért eredményei, saját rendezvényei, valamint előadásai, riportjai a helyi értékmegőrzés támogatásával szülőfaluja és Bács-Kiskun megye hírnevét is öregbítik. Lehetőséget biztosít magyar és külföldi csoportoknak, iskoláknak, kertbarátoknak, hogy betekintsenek a gazdálkodásának rejtelmeibe. Külföldi delegációk is gyakran megfordulnak az országban egyedülálló látványt nyújtó gombatenyészetben.

Szavazás:
http://azevagrarembere.pgtb.me/0FVX3K/ns8NS

Izsó Lajos

Hazánk egyik legnagyobb rizságazatát irányítja Izsó Lajos, aki 2016-ban Az év „Nívódíj a biogazdálkodásban” elismeréssel büszkélkedhet, igazán komplex gazdálkodási tevékenységet folytat Csárdaszálláson és környékén. Életét mindig is meghatározta a tanulás és a gazdálkodás. Két, nagy szaktudást igénylő ágazatot irányít: az egyik a Biocsárda Kft. ökológiai gazdálkodása 500 ha-on, a másik pedig a hazai körülmények között kuriózumnak számító rizstermesztés 700 ha-on. 1997-től egy biogazdálkodó-tanfolyamnak köszönhetően elkezdett érdeklődni az alternatív gazdálkodási irányok felé. Az ökológiai gazdaságban nagyon fontosnak tartja a partnerek megszerzett bizalmának megőrzését. Az igazi siker számára az, ha kiváló minőségű árut szállít a vevőknek. Hitvallása a talajok védelme és állapotuk megőrzése vagy javítása.

A civil életében is szereti az unikumokat, 2010-ben egy baráti társasággal sárkányhajót vásárolt, s a sportot bevezették a környék köztudatába. Emellett a helyi önkormányzat munkájába is besegít, közreműködik civil kezdeményezésekben, és működésüket anyagilag is támogatja. 2013 óta egy kis tornatermet bérel, melyet a sportot kedvelő emberek ingyen használhatnak, szponzorálja a Gyermeklabdarúgó Egyesületet, és 2014 óta a helyi asztalitenisz-egyesület vezetőjeként is tevékenykedik.

Szavazás:
http://azevagrarembere.pgtb.me/0FVX3K/ns8NS