fbpx

AZ ÉV AGRÁREMBERE 2017. FELDOLGOZÓ-, ÉLELMISZERIPAR

Írta: - 2018 január 08.

 

Babati Zoltán

Babati Zoltán Nyugat-Magyarország egyik legjelentősebb húsipari vállalkozásának, a sertésvágással és húskészítmények gyártásával foglalkozó Babati és Társa Kft-nek tulajdonosa. 1990-ben kezdett Körmenden húsipari vállalkozóként dolgozni, akkoriban egy 240 nm-es vágóhidat bérelt, marha- és sertésvágással foglalkozott. 1993-ban megvásárolta az üzemet, majd a folyamatos fejlesztéseknek és a kitartó munkának köszönhetően mára 6800 nm-en 160 alkalmazottal napi 300 darab sertésvágási kapacitással 60 mázsa füstölt árut és 120 mázsa töltelékárut tud előállítani, ezenkívül a darabolóüzemben 400 mázsa sertéshús bontásával foglalkozik. A húsüzem mellett országszerte 12 darab húsboltot is üzemeltet, melyek mellett 4-5 új üzletet tervez nyitni. A közeljövőben bővíteni szeretné a csomagolót, és a tervek közt szerepel egy 150 nm-es klímahelyiség megvalósítása is.

A Rábavölgyi Vadásztársaság elnöke, a Körmendi Futball Club főtámogatója és örökös elnöke. A Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke, szívügye a zalaegerszegi Református Fogyatékos Otthon támogatása. A Babati és Társa Kft. rendszeresen adományoz a Vas megyei katasztrófavédelem, a tűzoltóság és a mentősök részére, valamint a szegénységben élő rászorulóknak.

Szavazás:
http://azevagrarembere.pgtb.me/0FVX3K/ns8NS

Molnárné Kárász Rita

A soltvadkerti Molnárné Kárász Rita kezdetekben csak családja számára készített finom szörpöket és lekvárokat. Ám 2015-ben úgy érezte, eljött az ő ideje. Létrehozta a „Rita Házi Szörpfőzdéjét”, és a hivatalos premier annyira jól sikerült, hogy a versenybe benevezett 13 termékéből óriási meglepetésére három bronz-, két ezüst-, négy aranyérmet, valamint a málnaszörpjével nemzetközi nagydíjat nyert, és nem mellesleg a málnaszörpjét 2015-év szörpjévé választották. Még az év decemberében a házi készítésű bodzavirágszörppel pedig, az FM „HÍR” védjegyének használati jogát. Az idei éve is gazdag volt díjakból, februárban a Bács-Kiskun Megyei Értéktár tevékenységét értékei sorába jegyezte. A márciusi I. Nemzeti Szörp Versenyen, szeder- és levendulaszörpjei arany minősítést kaptak, a kakukkfűszörp 2017. év gyógynövény szörpje lett, a pitypangszörp pedig 2017. év legkülönlegesebb szörp különdíját nyerte el, novemberben pedig a kakukkfűszörp az Év kiváló terméke díjat kapott.

Nevéhez fűződik az 2017 márciusában Dr Fazekas Sándor Földművelésügyi miniszter fővédnöksége alatt megrendezett I. Nemzeti Szörp Verseny ötlete, amelyre 101 nevezés érkezett kistermelőktől és kisüzemektől. A rendezvényen megmaradt mintákat jótékony céllal óvodáknak és nehéz sorsú családoknak ajánlják fel. A nagy érdeklődésre való tekintettel a jövő évi verseny már a lekvár-kategóriával is bővül, oktatással és konferenciával is segítik a termelők munkáját.

Szavazás:
http://azevagrarembere.pgtb.me/0FVX3K/ns8NS

Németh Sándorné

Németh Sándorné 55 éve az 1800 hektáron gazdálkodó Magyaralmási Agrár Zrt. megbecsült főkönyvelője, 5 éve cégvezetője. Növénytermesztés mellett állattenyésztéssel és tejfeldolgozással is foglalkoznak, s 65 embernek adnak munkát, köztük régi, jó szakemberek, jó munkatársak segítik munkáját. Mindig is a fejlődésben látták a jövőt: 2014-ben beüzemeltek egy tejfeldolgozót, így a maguk megtermelte tejből a kézműves tejtermékek szinte teljes palettáját készítik. Közkedvelt termékeiket két mintaboltjukban, Székesfehérváron és Móron értékesítik, a környék településeit két mozgó bolttal látják el, de számos cukrászdába, szállodába, kiskereskedelmi boltba is szállítanak. Pater félkemény sajtjuk 2015-ben a Budapesten meghirdetett 17 nemzet sajtversenyén első lett. A 77. OMÉK-on a zsűri különdíjában, részesítette a Habart Tejföl nevű terméküket. 2016-ban a IV. Sajtmustra versenyen sajtkrémjük aranyérmet, magyaros gomolyasajtunk ezüstérmet kapott. Külföldön is győzedelmeskedtek: a Pater sajt 2017-ben Franciaországban 600 sajt közül az ezüstérmes lett, és itthon elnyerte a „Magyar kézműves remek” címet.

Önkormányzati képviselőként aktívan is dolgozik falujáért, tagja a vöröskereszt helyi vezetőségének. Munkája, tevékenysége elismeréseként 2013-ban Magyaralmásért emlékérmet kapott. A vezetése alatt lévő gazdaság a falu szervezeteit, alapítványokat, egyesületeket és egyházakat támogat. A régi hagyományok megőrzéséért kézimunkaszakkört vezet a faluban.

Szavazás:
http://azevagrarembere.pgtb.me/0FVX3K/ns8NS