fbpx

Nehéz indulás után sem javul a helyzet!

Írta: - 2017 május 11.

A címben lévő gondolattal elsősorban a kalászosok helyzetére gondolok.

Csapadékos ősz, kései vetés, hómentes, nagyon hideg tél, majd egy száraz, meleg tavasz… Csupa olyan tényező, ami nem kedvez a kalászosoknak. Ezt még tovább rontja a negatív piaci helyzet, áthúzódó készletek, egyelőre alacsony ár. Ilyenkor a termelő dilemmába kerül, hogyan változtasson a költségeken, milyen stratégia mellett haladjon. Legfontosabb az arányok megőrzése, illetve a megkerülhetetlen költségek hatékonyságának a fenntartása. Ezeket figyelembe véve a tápanyag-utánpótlás területén a következőket érdemes szem előtt tartani.

Fejtrágyázás esetén egyszerűbb és rosszabb a helyzet. A hatékonyság nagyon csapadékfüggő, az eddig kijutatott nitrogének gyengén vagy sehogy nem hasznosultak, kivéve a nagyon koraikat. Mostani helyzetben felértékelődtek a nitrogént tartalmazó lombtrágyák, amelyek használatával átvészelhetjük a nehéz időszakokat. Ilyen termék a YaraVitaTM Thiotrac is, amely a 200 g N- és a 750 g SO3-tartalmával, az ehhez tartozó rendkívül kedvező árával ideális megoldás. Az országot járva, a búzaállományok fejlettségét figyelembe véve, a következő kettő-négy hét optimális a YaraVitaTM Gramitrel kijuttatására.

A kalászosok számára ideális az összetétel, kiemelendő a magas magnézium-, mangántartalom, valamint az igényeket szintén lefedő réz- és cinktartalom biztosítja a növény harmonikus fejlődését az aszályos időkben is. A talajok egyre csökkenő mikroelem-tartalma mellett felértékelődik a pótlásukra kialakított termékek jelentősége. Természetesen ezeknek az elemeknek a hatása egyformán fontos, akár mennyiségi, akár minőségi céljaink vannak. Termékünk rendkívül magas hatóanyag-tartalma – amely több, mint 500 gramm – a szuszpenziós koncentrációnak köszönhető, mellette kiemelendő a tartamhatás, az esőállóság, és a legtöbb növényvédőszerrel való keverhetősége. A rendkívül hatékony gyártástechnológia eredménye, hogy hatóanyagra vetítve a legolcsóbb termék a piacon. Ára a teljes termelési költség 2-3%-át teszi ki. Az általunk javasolt 3 l/ha mennyiség szakmailag indokolt, ennek összevetése a lényegesen alacsonyabb hatóanyag tartalmú és olcsóbb termékekkel nem célravezető, illetve megtévesztő.

Ebben a helyzeten azt kell látnunk, hogy a komplex tápanyag-gazdálkodásnak a mikroelempótlás is a része. Ha valaki ezt elfogadja, akkor már csak a megfelelő terméket kell kiválasztanunk!

Gyuris Kálmán
Yara Hungária Kft
+36 30 383 9341