Algaalapú biometánt állítanak elő indiai és magyar kutatók

Írta: Barna Ferenc - 2021 november 25.

A konzorciumban pályázó Debreceni Egyetem a Pannon Egyetemmel és Power-to-Gas Hungary Kft.-vel közel 63 millió forint támogatásban részesül algaalapú masszából előállított biogáz energetikai kutatásokra.

 

Üzem
Biogázüzem Ausztriában (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A program prioritása a biogáztermelés és a hasznosíthatósága

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett Magyar-Indiai alkalmazott kutatásfejlesztési együttműködési pályázat keretében fut a program.

A projekt egy rendkívül innovatív témával foglalkozik: a természetes vizekben található algabiomasszából származó biogáztermeléssel, valamint ennek hasznosíthatóságával.

Az indiai fél által elvégzett erjesztési kísérletekben az alga biogáztermelését nemcsak önmagában, hanem egyéb alapanyagokkal (pl. szarvasmarha-trágya) együttesen is értékelik a vizsgálat során.

Ezek alapján javaslatokat fogalmaznak meg a kutatók a biogáz-termelés céljára optimálisnak tekinthető algafajok és biogáz-üzemi receptúrák vonatkozásában. A biogázt hazánkban és az EU-ban túlnyomórészt villamos árammá alakítják át, azonban ennek tárolása problematikus.

 

A biogáz hasznosításának lehetősége

A három éves projektben a biogáz-hasznosításra alkalmazott PtG (Power-to-Gas) technológia ennek megoldására nyújt egy perspektivikus és újszerű lehetőséget. A műszaki tesztek elvégzésén kívül mérik a folyamat környezetvédelmi hatásait. A szakemberek az egyéb áram-hasznosítási lehetőségeket (pl: elektromos járművek üzemanyag-ellátása) is vizsgálják, valamint komplex gazdasági értékelést is végeznek.

Az indiai fél kiemelkedő szakértelemmel rendelkezik az algaalapú biometán-előállítás, valamint az algatermesztés területén. A hazai műszaki kísérleteket kiváló hazai referenciákkal és szabadalmakkal rendelkező cég, az eredmények kiértékelését pedig két felsőoktatási intézmény témában elismert kutatói végzik.

A hazai energiapolitika, valamint a kapcsolódó tevékenységekkel foglalkozó vállalkozások számára hasznos információ rejlik ezen innovatív technológia kutatásában – véli az egyetem.

Nem véletlen, hogy számos kutatás foglalkozik a biogáz előállításával.

 

Forrás: Debreceni Egyetem, Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc