A márka, mely már bizonyított: MASCAR

Február hónap közepén kerestük fel Józan Sándor családi gazdálkodót a Pest megyei Alsónémedin, hogy megkérdezzük véleményét, tapasztalatait, az általa immár 9 éve használt Mascar bálázókról.

A gazdaságbemutatása:

A Józan család a gazdálkodást a 70-es években kertészeti kultúrával kezdte,néhány hold területen. A rendszerváltással 30 ha-ra nőtt az általuk megművelt terület, s a kertészeti kultúra mellett a szántóföldi növénytermesztéssel is elkezdtek foglalkozni. 2002-ben családi gazdálkodóvá váltak. Jelenleg 180-200 ha-on folytatnak szántóföldi növénytermesztést. Elsősorban búza, kukorica,napraforgó, tritikálé és rozs termesztésével foglalkoznak.

Mikor és miért választotta a Mascar bálázót, s mi volt döntésének alapja?

2003-ban vásároltam a SZEGÁNA Kft.-től az első Mascar 2150 Evolution típusú fix kamrás bálázómat. A budapesti AGROmashEXPO-n kerestem bálázót, itt találkoztam először a Mascar cég termékével is. A kiállításon végignéztem a kereskedő cégek bálázó kínálatát. Több gépről kértem információt és árajánlatot, de végül a Mascar 2150 Evolution megvásárlása mellett döntöttem. Elsősorban az egyszerűsége és nagyon jó ár-érték aránya miatt esett a választás a Mascarra. Döntésem utólag értékelve is jónak bizonyult. 2008-ban megvásároltam a második Mascar bálázómat is, egy Mascar Corsa 150-t.

Milyen felszereltségűek a bálázók?

Mindkét típus láncos-görgős, fix kamrás bálázó, 120 x 150-es kamramérettel. Kettős zsineg- és hálókötözés is van a bálázókon. A kötözés vezérlése elektromosan történik a traktorból. Amikor a bálakamra megtelt és megfelelő tömörségű, hang-és fény jelzés figyelmeztet a kötözés indítására. A rendfelszedők 1,7 méter munkaszélességűek. Az említetteken kívül nagy hajlásszögű kardán, automata lánckenés és bálakidobó van még a bálázókon.

Üzemeltetési tapasztalatai?

A tapasztalataim összességében jók a bálázóval kapcsolatban. A gép egyszerű felépítéséből adódóan a kezelhetősége is egyszerű. Megfelelő napi karbantartás mellett hosszú ideig lehet használni a bálázót. A bálázó festése, fényezése nagyon jó minőségű. A külső lemez festése még a 9 éves bálázómnál sem mattult meg.

Napi szinten a terményektől és a körülményektől függően 250-300 bálát készítek.Általában 25-35 bála óránként. Búzaszalmában 9 órás műszakban 330 bála volt a napi rekordom a Mascar bálázóval. Meg kell említenem, hogy harmatos lucernabálázásánál meg kell találni az optimális bálázási körülményeket, mert ha túl tömör bálát készítünk, a bála adott esetben nehezen akar kigurulni a bálakamrából. A Corsa-nál a hálókötés vágószerkezeténél a feszítő rugó kicsit gyenge volt, de az új Corsa-nál ismét erősítettek rajta, s így maradéktalanul megfelel az elvárásoknak.

A szalmát az egyik szomszédos település komposztáló üzemébe szállítjuk. Az átvevők is elégedettek a bálák minőségével és súlyával. Szalmából 250-300 kg-os bálákat készítek, a lucerna bálák 400-500 kg közöttiek.

Milyen a kapcsolata a forgalmazóval?

2003 óta állok kapcsolatban a SZEGÁNA Kft.-vel, kapcsolatunkat jónak, korrektnek mondanám. A Mascar bálázókon kívül eddig egy Supertech nedvességmérőt vásároltam a cégtől. A szerviz tevékenységüket nem ismerem, saját magam szervizelem a gépeket.

Kinek ajánlaná a Mascar bálázót?

Akik megbízható és ár-érték arányban jó bálázót akarnak vásárolni, annak ajánlom elsősorban a gépet. A bálázó használata egyszerű, a kisebb tapasztalattal rendelkező gazdák is könnyen működtethetik.

Vásárolna-e ismét ilyen bálázót?

Vásárolnék ismét, ha lesz következő, az ismét Mascar lesz. Azonos felszereltség mellett,csak kisebb bálamérettel szeretnék egyet vásárolni. A 120 x 120-as bálaméret szállításnál előnyösebb, mivel így 2 soron tudom pakolni. Amennyiben a körülmények is úgy alakulnak, egy Mascar Corsa 320-as típust fogok vásárolni.

Ádám Tamás

alsónémedi bálázó Mascar mezőgazdaság SZEGÁNA