fbpx

Nőnapra drágább gázolaj?

Írta: Barna Ferenc - 2023 március 07.

Március 8-án köszöntjük a hölgyeket és a Zoltánokat. Aki tankolni fog, azonban nem erre fog figyelni elsősorban, ugyanis várható változás az üzemanyagárak területén: igaz, a benzin továbbra is stagnál, de gázolaj nagykereskedelmi ára újra növekszik, most literenként 6 forinttal.

Töltőállomás
A benzin továbbra is változatlan, de a gázolaj ára emelkedni fog (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A Brent árfolyama az üzemanyag felhasználók szempontjából az utóbbi napokban nem alakult kedvezően: 4%-ot emelkedett a hordónkénti ár 1 hét alatt, jelenleg 86 dollár körül lavíroz.

Ez alapján inkább üzemanyagár emelkedésre számolnak az elemzők a kereskedelemben, bár az erősödő forint miatt akár az árak stagnálhatnak is.

Az átlagárak változásában sem lehet sok logikát keresni, mivel a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely között közel 140 forint különbség van, gázolajnál ugyanez az érték meghaladja a 160 forintot (egy héttel ezelőtt már megközelítette a 200 forintot).

A holtankoljak.hu oldal adatai szerint szerdától az alábbi átlagárak érvényesültek a hazai benzinkutakon:

  • 95-ös benzin – 605 Ft/liter;
  • gázolaj – 617 Ft/liter.

Amennyiben a változás a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, szerdától a benzin kapcsán 607 forintos árral számolhatunk, vagyis nem változok, a gázolaj literje pedig 624 forint körül fog beállni.

Utoljára a múlt héten változott az üzemanyagár, a 95-ös benzin akkor is stagnált, azonban a gázolaj tarifája egy kisebb értékkel emelkedett.

Forrás: holtankoljak.hu