fbpx

A szántóföldi termőterületek 90%-a beteg

Írta: Kristóf Imre - 2023 március 07.

A fő célunk, hogy megállítsuk és visszafordítsuk a talajleromlási folyamatokat.

A Magyar Talajtani Társaság új elnöke kért és kapott is segítséget talajvédelmi küldetésük megvalósításához. „Magyarországi cégek összefogása talajainkért” címmel, a társaság új székhelyén, a Miskolci Egyetemen került sor a támogatói szerződések aláírására.

A Magyar Talajtani Társaság támogatói
A Magyar Talajtani Társaság támogatói köre (Fotó: Horizont Média/Kristóf Imre)

El kell érni a kritikus tömeget az eredményességhez

Első körben nyolc, a talajok védelmében elkötelezett agrárvállalat és egy szakmai szövetség csatlakozott a kezdeményezéshez: Agro PK, Axiál Kft., KITE Zrt., Magyar Talajvédelmi Baktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége, Mertcontrol HL-LAB Kft., AgriCon Hungary Kft., Agrova Kft., Talajtérkép Kft., TerraAgro Talajvédelmi Kft.

A Magyar Talajtani Társaságnak közel 400 fős tagsága van. A megújult vezetőség célja ennek növelése, valamint az oktatás, a kutatás, a talajtan és a gazdálkodók által összegyűjtött ismeretek minél szélesebb körben történő átadása a talajok védelme, állapotának javítása érdekében – nyilatkozta lapunknak Prof. Dr. Dobos Endre, a Magyar Talajtani Társaság elnöke.

A talaj egy nagyon fontos erőforrásunk, ami veszélyben van, de lehet javítani az állapotán. Ahhoz, hogy a társadalom tudatába bevésődjön, elsősorban a gazdák tudatossága kell, de egyfajta társadalmi nyomásra is szükség van, mert nehéz kizökkenteni azokat az embereket, akik többszáz éves hagyomány alapján végzik a talajművelést– fejtette ki az egyetemi szakember.

Prof. Dr. Dobos Endre, a Magyar Talajtani Társaság elnöke
Prof. Dr. Dobos Endre, a Magyar Talajtani Társaság elnöke (Fotó: Horizont Média/Kristóf Imre)

Oktatás és kutatás a Miskolci Egyetemen

Kölcsönös előnyökkel jár, hogy a Magyar Talajtani Társaságnak a Miskolci Egyetem lett a székhelye – mondta megnyitó beszédében Prof. Dr. Mucsi Gábor, a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Karának dékánja. Ezzel megvalósulhat, hogy a kutatás és a termelési tevékenység közeledjenek egymáshoz, valamint a támogató szervezetek részvételével az oktatás, gyakorlat orientáltsága is növelhető. A Miskolci Egyetem Műszaki Föld és Környezettudományi Kara, kutató bázisa az elmúlt évtizedben sok energiát fektetett a szakmai oktatásba, alap- és mesterképzéseibe, sőt, új képzéseket is indított, melynek keretében az idén végeztek az első precíziós talajtérképészeti szakmérnökök.

Az Agrárágazat szaklap olvasói a www.agraragazat.hu látogatói már megszokhatták „talajfüggőségünket”, évek óta dolgozunk azon, hogy az okszerű és talajkímélő gazdálkodásra ösztönözzük a termelőket. Ezért támogatjuk évek óta a Magyar Talajvédelmi Baktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetségének munkáját, és ugyanebből az okból vállaltuk a Magyar Talajtani Társaság munkájának segítését, a most alakult összefogás médiatámogatását.

Sok sikert kívánunk mindannyiunknak ehhez a munkához és talajaink javításához, a talajélet egyensúlyba hozatalához!

Tekintsék meg a rendezvényről készült videónkat is!