fbpx

Segítsünk a repcénknek a tavaszi újraindulásban! 

Írta: - 2024 február 08.

Az őszi káposztarepce nélkülözhetetlen növény az integrált szemléletű gyomirtás rendszerében. Gyomszabályozás szempontjából is a kalászosok egyik legjobb előveteménye, mert a gyomirtásával együtt már a kalászosok legjelentősebb gyomnövényei ellen is védekezünk ugyanazon területen.

Gyomok nélkül a repce is szebben virágzik (forrás: Corteva)

Versenyelőnyt a repcének!

Az időjárásváltozás következményeként az ősszel csírázó gyomnövények több hullámban is kelhetnek, ezért a termésbiztonság érdekében indokolt a repce őszi és tavaszi gyomirtása. Az enyhe, csapadékos tél megfelelő körülményeket biztosított a gyomnövények számára, ezért az első tavaszi szemlék alkalmával érdemes megkülönböztetett figyelmet fordítani a repce utócsírázott gyomnövényeire is.

A repce megfelelő tavaszi indulása érdekében nagyon fontos, hogy a tápanyagért és vízért folytatott versenyben a kultúrnövény kerüljön ki győztesen a területén jelen lévő gyomokkal szemben. Ehhez egy jó tavaszi herbicidre van szükségünk, amely kíméletes a repcével és hatékony azon gyomnövényeivel szemben, amelyek a tavaszi szezon folyamán fölé tudnak nőni. Ilyenek például a pipacs, a sebforrasztó zsombor és az ebszékfű. Ezen gyomnövények nagy zöldtömeggel és nagy gyommaghozammal rendelkeznek. A repce hatékony tavaszi gyomirtásával csökkenthető a betakarítás és a szárítás költsége, valamint a terület gyommagkészlete. A Corteva Agriscience által kifejlesztett, tavaszi repcegyomirtó szer a Korvetto, ami megoldást nyújt a repce termését leginkább befolyásoló gyomnövényekkel szemben.

Számos előny egy gyomirtó szerben: Korvetto

1. Tervezhető időzítés

A Korvetto már 5 °C napi átlaghőmérséklet felett kijuttatható, a repce szárnövekedésének megindulásától a rejtettbimbós állapotáig (BBH 30-50) 1 l/ha dózisban. A gyomnövények az aktív növekedési szakaszban a legérzékenyebbek a gyomirtó szerrel szemben, a kezelést lehetőleg erre az időszakra időzítsük. Rovarölő szerekkel, szelektív egyszikűirtókkal, valamint gombaölő szerekkel kombinációban kijuttatható. Nitrogéntartalmú folyékony műtrágyákkal nem keverhető. Ne permetezzünk fagyos napok után és várható fagyok előtt!

2. Korszerű összetétel

A Korvetto két hatóanyagot tartalmaz a széles hatásspektrum és megfelelő hatékonyság elérése érdekében. Az új fejlesztésű Arylex mellett egy teljes dózisú klopiralid biztosítja a repce tavaszi gyommentességét és gyors indulását.

3. Új formuláció a repce védelmére

A Korvetto már a legújabb, a Corteva Agriscience által kifejlesztett, NeoEC formázási technológiával készült. Az új formuláció legfontosabb előnye az ásványiolaj-származéktól mentes összetétel és a kedvezőbb toxikológiai besorolás. A készítmény a megfelelő hatékonyság érdekében gyárilag tartalmaz hatásfokozót (repceolajat), ezért a permetezéskor adalékanyag hozzáadása nem szükséges.

A Korvetto használatának legfontosabb előnyei:

• gyors és látványos hatáskifejtés,

• a fejlettebb pipacs, sebforrasztó zsombor és ebszékfű ellen is hatékony,

• biztonsággal használható akár herbicid-toleráns, akár hagyományos repcében,

• keverhető egyéb peszticidekkel,

• alacsony hőmérsékleten is kijuttatható.

grafikon

Amador Gergely

fejlesztőmérnök, Corteva Agriscience