fbpx

Ágyásos és bakhátas kertészeti technológiák tavaszi eszközei

Írta: Szerkesztőség - 2012 április 02.

A keskeny- és széles sortávolságú zöldségfélék, valamint a burgonya szabadföldi és növény házitermesztés-technológiáiban jelentős szerepe van a különböző ágyás- és bakhátkészítő, bakhátfeltöltő gépeknek. Ezeket a talajművelő gépeket a különleges eszközök közé lehet besorolni, amelyek szorosan csak egy-egytechnológiai folyamathoz kapcsolódnak.

A növényházakban és a szabad földön termesztett zöldségnövények, valamint a burgonyatermesztés tavaszi munkái közé az ágyás- v.bakhátkészítés, majd bakhátfeltöltés, az esetleges fóliafektetés (és csepegtető öntözőcső lefektetés), illetve a palántázás tartozik.

„Sorrendiségében” a burgonyatermesztésében az ágyáskészítést megelőzi a (magas és széles) bakhátak kialakítása, bakhátkészítés vetés/ültetés előtt vagy után is történhet, míg az egyes bakhátak feltöltése – töltögetése – a termesztett növény technológiai igényétől függ.

A következőkben (két részben) a kertészeti zöldségnövények valamint a burgonya ágyásos és bakhátas technológiai eszközeit mutatjuk be Olvasóinknak.

 

A zöldségfélék vető-/ültetőágy készítése

A szabadföldi zöldségtermesztésben sokféle ágyás- és bakhátkészítő, bakhátfeltöltő gépet használhatnak, alkalmazásuk idejét és eszközét minden esetben a termesztendő növény technológiai igénye határozza meg.

Az ágyáskészítő gépek alkalmasak a talajfelszín egy menetben történő elmunkálására, az esetleges növényi maradványok leforgatására, valamint az ágyás(ok) v. bakhátak kialakítására, ill. sík magágy készítésére.

Az ágyáskészítő gépek között a hazai gyakorlatban két nagyobb csoport különböztethető meg.

 

 

 

Az egyszerűbb felépítésű, talajmegemelő, átforgató és a talajfelszínt sima hengerrel v. profillemezzel lezáró ágyáskészítő gépek elsősorban a lazább talajokon alkalmazhatók eredményesen.

A talaj megemelésére(a barázdaszelet kihasítására) talajhajtású gömbsüveg tárcsák v. nyitókapák szolgálnak, majd a tömörítő henger és annak két oldalán elhelyezett tömörítő(formáló) lemez biztosítja az ágyás megfelelő szilárdságát.

 

 

Az ágyáskészítő gépek másik nagy csoportjában a talajmaró jellegű elmunkálók találhatók meg, amelyek a talajmarás mozgásviszonyai alapján dolgoznak, és a kötöttebb, nehezebben művelhető talajokon is alkalmazhatók.

A gépek jellegzetessége, hogy munkavégző eszközeik vízszintesen forgó tengelyen több sorban v. spirálisan helyezkednek el.

Az aktív (rotációs) tengelyen – tengelyeken – egyenes v. speciális kialakítású,előrehajló kések kifejezetten a finom magágy készítésére alkalmasak.

A barázdaszelet kiemelését ezeknél a gépeknél talajhajtású – félaktív – gömbsüveg tárcsalevelek végzik, amelyek a talajba hatolás következtében kezdik el a forgómozgást és ezáltal talajmunkájukat.

 

A talaj felszínét (hajtott) sima hengerek tömörítik vissza, majd lemezek határolják le az ágyás alakját.

Az egyes ágyáskészítő gépekhez – felfogó-szerkezetekkel – különböző kiegészítőberendezések (fóliaterítő, öntözőcső-fektető), adapterek (műtrágya-, mikrogranulátum-kijuttatók), de vető/ültető/palántázó gépek is kapcsolhatók.

A szabadföldi zöldségtermesztésben alkalmazott bakhátkészítők is a talajmaró jellegű elmunkálók közé sorolhatók.

Ezeknél a gépeknél is – teljes szélességükben – a vízszintes tengelyre (rotorra) vannak mereven rögzítve a munkavégző – általában egyenes v. kissé hajlított, előrehajló – marókések, amelyek a beállított mélységben a talaj teljes keresztmetszetét átmunkálják.

A különböző bakhátméretek és -alakok kialakítását a hátul elhelyezett formázólemezek,profilos hengerek végzik el, amelyek – mechanikus v. hidraulikus terhelhetőségükkel – a bakhátak kellő tömörségét is biztosítják.

Amennyiben a bakhátak feltöltése is szükséges, a rotorról a sorok feletti szegmensek kései leszerelésre kerülnek, és a hátsó tömörítő eszközök helyett a sorközökben töltögető (eke) testek, töltögető (talajfeltöltő) profillemezek kerülnek felszerelésre, amelyekkel a bakhátak feltöltése elvégezhető.

 

 

A gépek felépítése, főbb szerkezeti egységek

Az ágyáskészítők függesztett kivitelben, különböző munkaszélességgel készülnek.

Az egyszerűbb építésű (félaktív) gépek vázát zártszelvényű gerendelyek képezik, amelyet hátul talajkerekek támasztanak alá.

Az első gerendelyen található a hárompontos függesztőszerkezet és a kiásó lemezkapák, majd mögöttük a második gerendely alatti terelő lemezek alakítják ki az ágyás alakját.

A gépeken hátul a (sima) tömörítő henger zárja le az ágyásfelszínét.

Az ágyás magassága (a munkamélysége) és szélessége a kiásó lemezkapák és a terelőlemezek állításával szabályozható be.

Azoknál a gépeknél,amelyeknél gömbsüveg tárcsás talajkiemelést alkalmaznak, a tárcsalevelek egy ellipszis alakú szeletet hasítanak ki a talaj felszínéből.

A tárcsaleveleket felfogó tengely – haladási irányra mért – felfogási szögének változtatásával a talajmunka intenzitása növelhető vagy csökkenthető.

 

A talajmaró jellegű ágyáskészítők egy része talajmaró,ágyásformázó lemez és hajtott rögtörő (rögaprító) henger összeszereléséből alakul ki.

Ezeknél a kétrotoros gépeknél az első nagy átmérőjű maróhenger mögött egy kisebb átmérőjű, forgó aprítóhenger végzi a talaj elmunkálását.

A függesztett kivitelű ágyáskészítők vázát zártszelvényű gerendelyek képezik, oldalait és a munkavégző szervek feletti teret lemezborítások határolják le.

A barázdák kiemelését a gép két oldalán elöl található tárcsák végzik el.

A változtatható mélységben dolgozó talajmaró kések a talajt fellazítják, majd a lemezek segítségével a visszahulló talajrészecskéket a formázólemezek ágyásformára alakítják.

A talajmaró tengelyére több csoportban vannak felerősítve a marókések, amelyek jobbos és balos, illetve egyenes,előreívelő késelemekből állnak.

A vízszintes tengelyre szerelt, ún. aktív talajművelő eszközök munkája akkor a legjobb, ha a gép haladási sebességénél a művelőszerszám legkülső pontjának kerületi sebessége ötször nagyobb, azaz Vk/ Vh @ 5.

Ha ez az arány ötnél lényegesen kisebb, a gép rosszul műveli át a teljes keresztmetszetet, ha pedig lényegesen nagyobb, a porosítás szintjéig aprítja fel a kivágott talajszeletet.

A gyakorlatban olyan talajmaró jellegű ágyáskészítők is megtalálhatók, amelyeknél a tárcsás talajkiemelés után csak egy forgórészt(rotort) helyeztek el.

Ezeknél a gépeknél a fellazított talajrészecskéket hajtott tömörítő hengerrel és/vagy profillemezekkel formázzák ágyássá.

 

Bakhátkészítő,bakhátfeltöltő gépek

A közel azonos munkaműveletet végző gépek használatát és idejét a termesztendő növény határozza meg.

A talaj felső rétegét erőteljesen felaprítják, és a viszonylag kis méretű rögöket egy sávba, bakhátba terelik.

Természetesen ilyenkor egy bakháttal együtt egy barázda is keletkezik.

A hazai gyakorlatban széles körben a függesztett kivitelű talajmaró jellegű bakhátkészítők terjedtek el.

(Kivételt képeznek a burgonyabakhát-készítő gépek,amelyeket az ágyásos termeléstechnológiában alkalmaznak, és ott a bakhátkészítést az ágyáskészítés művelete követi.)

A gépek munkaszélességüktől függően 2-3-4-6-8 soron képesek a bakhátak kialakítására, a bakhátak jellemző osztástávolsága 25-50-70-75 vagy 90 cm lehet.

A gépeket elöl támkerekek támasztják alá, amelyek egyúttal munkamélységük beállítására is szolgálnak.

A gépek vízszintes marótengelyére – az ágyáskészítőknél már ismertetett -egyenes, előrehajló marókések spirálisan (szegmensenként) vannak felszerelve.

Bakhátkészítésnél ezek a kések a rotor teljes szélességében dolgoznak – a tavaszi talaj-előkészítés során megmunkált réteget tovább lazítják -, a bakhátak kialakítását profillemezek, ill. hajtott tömörítőhengerek végzik el.

Bakháttöltögetésnél a rotációs kapacsoportokat a bakhátak felett leszerelik -csak a sorközökben maradnak lazítókések -, és a bakhátoldalakat töltögető(eke)testek töltik fel a már fellazított sorközökből.

 

 

A passzív művelőszerszámokkal felszerelt töltögetőgépeknél a sorközökben – több sorban elhelyezett – rugós szárú kapák lazítják a talaj felső rétegét.

A fellazított talajrétegből a kapák mögötti -paralelogramma felfüggesztésű – töltögetőtestek töltik fel a bakhátak oldalait.

A töltögetőtestek szárnyai állíthatók, így a bakhátoldalakra felvitt talajmennyisége változtatható.

Egyes gépeknél a töltögetőtestek helyett – a sorközökben – állítható dőlésszögű és mélységű, talajhajtású gömbsüveg tárcsapárokat szerelnek fel, amelyek után rugós fogú, pálcás fésűk egyengetik,illetve simítják el a bakhátak oldalait.

 

Fóliatakarásos termesztés gépei/eszközei

A kertészeti növények termesztésekor sok esetben alkalmazzák a különböző talajtakarási eljárásokat, amikor is a takarást a fóliák talajra fektetésével érik el.

A fóliatakarásos szabadföldi termesztés lehetséges megoldásai a következőkben foglalhatók össze:

  • Váz nélküli fóliatakarás: ennek két változata is elterjedt.Az első megoldás esetében közvetlenül a talaj felszínére terítik le a(fátyol)fóliát, a két szélén pedig a talajjal rögzítik. A gyakorlat ezt ún. síkfóliás termesztésnek nevezi. A másik megoldásnál a fedendő ágyás két szélén1-1 bakhátat alakítanak ki és ezek a bakhátak – kiemelve a fóliát az ágyásfelszínétől – tartják a fóliát. Az ilyen módon készített takarást váz nélküli fóliaágynak hívják, amely alsó takarás nélküli vagy alsó takarásos megoldású is lehet.
  • Fóliaalagutas takarás: ebben az esetben a fólia alá (fa;műanyag vagy fém) tartóvázat helyeznek, mintegy „kis” alagutat képezve a talaj és a kipalántázott növények felett.

A fóliatakarásos termesztés gépei/eszközei: a különbözőkialakítású – sok esetben az ágyáskészítőhöz vagy palántázóhoz is kapcsolható -fóliafektető gépek (pl. FF-1400; AF-1; Checchi & Magli; Opti-Fol; Fedele; stb. típusok) lehetnek.

A gépek egy része öntözővíz csepegtető szalag v.öntözőcső fektetésére is alkalmas. Az alagútfólia készítő gépek közül ismertebbek pl. az AFF-1000, MAS S 80, S 200, stb. típusok, amelyek általában 3-5 különböző méretű fóliaalagút készítésére is alkalmasak.

A síkfóliák felszedésére, begyűjtésére is különböző eszközök (pl. FF-1000, FSZ-1400, stb.)állnak a termelők rendelkezésér

 

 

 

 

Ágyás- ás bakhátméretek

 

1. táblázat

Munkagép gyártó és típus

Ágyás

Bakhát

Megjegyzés

felső

szélesség

magasság

osztás

felső

szélesség

magasság

osztás

(cm)

(cm)

(cm)

(cm)

(cm)

(cm)

Agric GLF

130-204

25

150-220

klf. kiegészítők

Auditker AF-1

130-190

25

190

fóliafektetés is

Checchi AL-S 14

45-86

10-30

110

fóliafektetés is

Fedele Hercules

130-190

25

150-210

min. 25

max. 25

50

+ kieg. adapterek

Mixer

100-140

25

140-180

fóliafektetés is

Hortech Hortus Proda

130-180

25

150-200

min. 25

max. 25

min. 50

+ kieg. adapterek

MAS Super AF

120-185

25

160-210

lapos és domború

MAS AB

90-180

10-30

30

lapos és domború

Optigép BT-2B (4B)

45-75

25

90-150

20

30

70-75

kettős bakhát

15

30

50

hármas bakhát

 

 

Ágyás- és bakhátkészítő, bakhátfeltöltő gépek főbb műszaki jellemzői

2. táblázat

Gyártó megnevezése,

géptípus(ok)

Gyártó ország

Technológiai munkaművelet(ek)*

Munka-

szélesség (cm)

Teljesítmény-

igény (kW)

Megjegyzés

AGRIC GLF

E

á.k.

130-204

37-59

rotációs talajmarás+profillemezes ágyás lezárás

AUDITKER AF-1

H

á.k.(+f.f.)

140

30

talajkiemelő kapapárok+tömörítő henger+tömörítő lemez

CHECCHI AL-S 14

I

á.k. (+f.f.)

130-160

37-59

ásókéses (terelőlemezes) talaj kiásás+terelő kapás ágyásformázás+tömörítő hengeres ágyás lezárás

FALC Cultiline

I

á.k.

130-288

37-90

rotációs talajmarás+sima/tüskés hengeres talajlezárás

FEDELE Hercules

I

á.k.+b.k

140-226

45-65

tárcsás talaj kiemelés+kétrotoros talajmarás+tömörítő henger

Mixer

á.k.+b.k.

160-200

40-59

tárcsás talaj kiemelés+kétrotoros talajmarás+tömörítő henger

FORIGO D; P; DG; TG

I

á.k.+b.k.+b.t.

130-360

37-160

rotációs talajmarás+hengeres talajlezárás

MT, MT Dry

á.k.+t.f.

130-250

37-90

rotációs talajmarás+talaj fertőtlenítés

HMF Leofant 17/32

D

á.k.+b.k.

150-180

9-955

spárga ágyás-/bakhátkészítés

HORTECH Super AF

I

á.k.+b.k.

90-190

37-60

két forgórészes talajmarás+tömörítő hengeres talajlezárás

AB

b.k.

50-180

37-60

passzív művelőtagos bakhátkészítés+tömörítő hengeres talajlezárás

OPTIGÉP BT-2B (-4B)

H

á.k.+b.k.

165-305

40-60

rotációs talajmarás+lemezes v. profilhengeres talajlezárás

ORTIFLOR TS; TSA; TSP

I

á.k.+b.k.+(f.f.)

190-385

37-120

rotációs talajmarás+fóliafektetés

SIMON Cultirateau M/S

F

á.k.

125-185

37-59

két forgórészes talajmarás+profillemezes ágyásformázás

Triple M/S, EPTRI

á.k.

375-555

100-125

két forgórészes talajmarás+profillemezes ágyásformázás

TORTELLA Z-3, Z-4, Z-5

I

á.k.

136-268

37-110

rotációs talajmarás+lemezes ágyáslezárás

WEREMCZUK AUR

PL

á.k.+b.k.

90-300

39-100

rotációs talajmarás, lemezes talajlezárás

 

Megjegyzés: Forrás: Mezőgazdasági gépek katalógusának adatbázisa 2011, és gyártmányismertetők

* Rövidítések: á.k. = ágyáskészítés; b.k. = bakhátkészítés; b.t. = bakhátfeltöltés; f.f. = fóliafektetés; t.f. = talaj fertőtlenítés

 

 

Dr.Fűzy József