fbpx

A biobodzában bíznak! (videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2020 június 11.

Nagyon alacsony ára volt az elmúlt években a bodzának, ezért sokan fel is hagytak a termesztésével. Bagi Bence a dél-alföldi Kiskunhalason 40 hektáron termeli ezt a gyümölcsöt, és úgy akar megélni belőle, hogy áttért a biotermesztésre.

 

Bagi Bence őstermelő

 

– Ilyenkor a legszebb, mert hófehérbe öltözik, mint egy menyasszony – mondja büszkeséggel Bagi Bence a tenyérnyi virágokat mutatva. Tényleg megkapó a látvány: haragoszöld levelek között, hófehér bodzavirágok mindenütt, amíg csak a szemünk ellát. A Bagi család negyven hektáron termeszt bodzát, a biora való áttérést három éve, a jobb eladási ár reményében kezdték el. – Bízunk abban, hogy a mostani 50-60 forintos kilónkénti árnál többért tudjuk majd a termést eladni, ezért vállaltuk a vegyszerek elhagyását, és az új technológiát. Ez először nehezen ment, de kezdünk mi is és a növényeink is belejönni – mutatja Bence a katicabogarakat, amelyek segítenek, az idén is megjelent fekete levéltetű gyérítésében. Persze ez még csak a különböző biotermesztésben engedélyezett szerek használata mellett hoz eredményt. A sorok közti gyomirtást gyakori tárcsázással, a bodzatörzsek tövében pedig kézierővel oldják meg. A gépesítés ennél a gyümölcsfajnál még nem megoldott, a szőlőhöz hasonlóan nehéz munka a metszése, és sok kéz kell a gyümölcs betakarításához is.

Augusztusban biztosan találkozunk

– A bodzagyümölcs leszedése a legnagyobb feladat. Ilyenkor a családunkon kívül 30-40 fős szedőcsapatot is alkalmazunk, hogy le tudjuk időben szüretelni a termést, ehhez természetesen eljön még minden ismerősünk is segíteni. Ez minden évben egy kicsit ünnep is nálunk – árulja el Bence a családi segítség fontosságát kiemelve, és egy új ültetvényük megtekintésére invitál a Kunfehértó melletti területükön.

 

A három törzses többet hoz

– Ezt az ültetvényt akkor telepítettük édesapámmal, amikor elkezdtem a kertészeti egyetemet. Most, hogy sikeresen elvégeztem, ez a gyümölcsösünk is termőre fordult. Ausztriában és Németországban láttam ezt az új művelési formát, hogy a szokásos egy helyett három törzset nevelünk. Így nagyobb lehet a lombfelület és biztonságosabban lehet termelni is, hiszen, ha egy ág letörik, még mindig marad kettő – mutatja Bence a hármas törzseket a sorban.

 

 

130 mázsa a cél

A háromtörzses változat mellett a nagyobb termés és versenyképesség elérése érdekében Bagiék az öntözés megvalósítását tervezik. Fúrt kutak, csepegtető öntözés kiépítése szükséges ehhez. – 20-30%-kal is többet tudnánk termelni itt ezen a homoktalajon, ha öntöznénk a bodzásunkat. A beruházás elkerülhetetlen, mert csak így tudunk versenyképesek lenni a többi termelővel. Én bízom benne, ha ezt meg tudjuk valósítani, biztos megélhetést nyújthat a bodza termesztése a családunknak.