fbpx

Állattartó telepek korszerűsítésére több mint 400 milliárd

Írta: Barna Ferenc - 2023 május 28.

Aszály, a takarmányhiány, az inputköltségek növekedése, az állatbetegségek – a tavalyi esztendőben az állattenyésztési ágazat helyzetét számos nehézség hátráltatta. Feldman Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Magyar Állattenyésztők Szövetségének küldöttközgyűlésén rámutatott arra, hogy az ágazat csökkenő kibocsátását állami támogatásokkal – például a likviditást segítő intézkedésekkel – igyekeztek enyhíteni.

Szarvasmarha
A takarmánytermelést is folytató agrártermelők számára megnövelt keretösszegű környezetgazdálkodási program indult (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Telephelyfejlesztés és gyepgazdálkodás

Az államtitkár a kormányzati segítségek közül beszélt a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett telephelyfejlesztést célzó felhívásokról, amelyek az ágazat számára korábban soha rendelkezésre nem álló mértékű lehetőséget kínáltak hatékonyságukat, versenyképességüket segítő fejlesztéseikhez. Mint fogalmazott, az állattartók részére az elmúlt két évben telepkorszerűsítésre összesen több mint 400 milliárd forintról született támogatói döntés.

A gyepgazdálkodást, takarmánytermelést is folytató gazdaságok számára a 2024 végéig tartó, megnövelt keretösszegű agrár-környezetgazdálkodási program és az ökológiai gazdálkodás emelt szintű támogatása az idei esztendő tavaszán törtét kifizetéseknek köszönhetően komoly segítséget nyújtottak a likviditás megőrzésében.

A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának megőrzésében közreműködők számára pedig a költségek növekedését követve a korábbi kiíráshoz képest átlagosan körülbelül 50%-kal emelkedtek a támogatási összegek.

Magyar juh
A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának megőrzésére a támogatási összegek emelkedtek (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Új állatjóléti támogatások

Tavaly az eddiginél jóval szélesebb körben – több ágazatot érintően is – új állatjóléti támogatásokat hirdetett meg az agrártárca, köszönhetően a vidékfejlesztési forrásokhoz adott kormányzati kiegészítő finanszírozásnak. A szarvasmarha ágazat részére eddig biztosított állatjóléti támogatáson túl immár a teljes kiskérődző ágazat, a baromfi ágazat és a méhészetek számára is elérhetővé váltak az állatjóléti többletvállalásokhoz kapcsolódó támogatási formák – sorolta az államtitkár.

A Közös Agrárpolitika 2027-ig tartó időszakára Magyarországnak járó uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatásokkal kapcsolatban Feldman Zsolt kedvezőnek értékelte az uniós megállapodást. Mint fogalmazott, a forrás kiemelkedő arányú nemzeti költségvetési hozzájárulással együtt minden eddiginél nagyobb segítséget jelentenek a vidékfejlesztés, a gazdálkodók és az élelmiszer-feldolgozók számára. Az elkövetkezendő agrártámogatási ciklus költségvetése, a felhasználható összegek nagysága összesen 14,7 milliárd euró.

Malac
A 2023-2027-es támogatási időszakban is megmarad a lehetőség valamennyi jelenleg is alkalmazott intézkedés fenntartására (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Továbbra is fennmarad az állattenyésztés kiemelt támogatása

Az államtitkár az új Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel kapcsolatban jelezte: továbbra is fennmarad az állattenyésztés kiemelt támogatása, a 2023-2027-es időszakban is megmarad a lehetőség valamennyi jelenleg is alkalmazott intézkedés fenntartására. Ennek megfelelően lesznek a fejlesztésekhez, az állatjóléti előírások teljesítéséhez vagy éppen a járványvédelemmel kapcsolatos támogatások.

A tavalyi esztendő évszázados aszálya rendkívüli lépéseket is kikényszerített, ezért például hitelmoratóriumot kaptak a magyar mezőgazdaságban dolgozó vállalkozások az idei év végéig, ez mintegy 300 milliárd forint hitelállomány utáni törlesztés kitolását jelenti. Most indultak újra a Magyar Fejlesztési Bank által működtetett azon forgóeszköz hitelprogramok, amelyek révén a jelenlegi finanszírozási környezetben is 8% körüli kamatszinten juthatnak hitelhez a mezőgazdasági termelők és az élelmiszer-feldolgozók egyaránt – fogalmazott Feldman Zsolt.

Tyúk portré
Járványvédelemmel kapcsolatos támogatásokra is számíthatnak az állattartók az új rendszerben (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

További pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatos híreinket elérhetik portálunkon!

Forrás: AM Sajtóiroda