fbpx

Csődbe viszi a tisztákat a feketézés

Írta: Kohout Zoltán - 2019 október 21.

A terméktanács erélyesebb hatósági fellépést sürget

Csak idén közel tízezer liter gyümölcspárlatot és további nyolcezer liter, erre a célra elkészített cefrét foglalt le a NAV.

Elég néhány rajtaütés…

A legutóbbi rajtaütéskor egy sufniban 200 liter, többek között banán- és sárgadinnyepárlat volt készen, és hatezer liter cefre várt a lefőzésre. Májusban Békés megyében találtak 7 ezer liter illegális párlatot a pénzügyőrök, amit az előkészített üvegek alapján egyértelműen kereskedésre szánt a tulajdonos. A Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) szerint a sorozatos feltárások egyértelműen mutatják a piacon uralkodó feketekereskedelem jelentős mértékét, amelynek végzetes hatása van a pálinkaszakmára. Nem csoda: csak idén néhány rajtaütéssel egy nagyobb kereskedelmi pálinkafőzde éves termelésének megfelelő gyümölcspárlat-mennyiséget foglalt le a NAV.

Hivatalosan és valóságosan…

A PNT szerint az említett esetek ellenére sincs törekvés az illetékes szervek részéről arra, hogy felszámolják a piacon uralkodó feketekereskedelmet, miközben a fennálló helyzet több pálinkafőzdét is a csőd szélére kényszerít. A 2018-as adatokból ugyanis az derült ki, hogy az országban bár több mint 20 ezer magánfőzésre szolgáló lepárlókészülék van bejegyezve, az eladott párlatadójegyek alapján maximum 7 ezer berendezést használtak. Az adatokból az is kiderült, hogy az előző évben hivatalosan mindössze 115 ezer liter gyümölcspárlatot készítettek saját fogyasztásra a magánfőzők.

 

 (forrás: PNT, NAV; illusztráció: Agrárágazat-archív)