fbpx

Országos pálinkaversenyt csak a Pálinka Nemzeti Terméktanács rendezhet

Írta: - 2014 február 21.

Országos pálinkaversenyt csak a Pálinka Nemzeti Terméktanács rendezhetBudapest, 2014. február 20., csütörtök (MTI) – A vidékfejlesztési miniszter rendeletben szabályozná, hogy a jövőben a pálinka és törkölypálinka, mint nemzeti ital és hungarikum kiemelt jelentőségére tekintettel országos pálinkaversenyt évente egyszer és kizárólag a Pálinka Nemzeti Tanács rendezhet.

A kormány honlapján megjelent rendelettervezet szerint más pálinkaverseny nem rendezhető országos, nemzeti, hazai vagy magyar megnevezéssel.

A versenyre szeszfőzde, bérfőzető, magánfőző, vagy pedig – jövedéki engedélyes vagy nem jövedéki engedélyes – kereskedő nevezhet be terméket.

A Pálinka Nemzeti Terméktanács a bírálat időpontja előtt legalább három hónappal a honlapján teszi közzé a versenykiírást. Ebben – egyebek mellett – szerepelniük kell a bírálati kategóriáknak, az analitikai vizsgálati paramétereknek, a pálinkabíráló bizottság felépítésének, az érzékszervi bírálat menetének és módjának, a pontozásos értékelési rendszer szempontjainak, a bírálati ponthatároknak, a verseny rendezője által odaítélendő díjaknak, továbbá az utólagos ellenőrzések módjának.

A verseny során kapott díjak csak abból a pálinka tételből, illetve tartályból származó palackozott terméken tüntethetők fel, amelyből a díjazott minta származik.

Az analitikai vizsgálatot a rendező által kiválasztott laboratórium, míg az érzékszervi bírálatot bíráló bizottság végzi.

MTI 2014. február 20.