fbpx

Őszi búza eredmények az aszály tükrében

Írta: - 2022 augusztus 25. -Hirdetés

Az idei évről elmondhatjuk, hogy kettévált az ország: a Dunántúl csapadékban bővelkedett, míg a Tiszától keletre eső országrészek és a Duna-Tisza közének egyes részei évtizedek óta nem látott csapadékhiánytól szenvednek.

Aratás
A fajtákat különböző helyszíneken tesztelik

Az eredményes gazdálkodást több tényező is meghatározza

Meghatározó tényező lehet például a talaj típusa, a csapadék mennyisége és eloszlása, a választott művelési rendszer vagy például a választott fajta. A termelésre ható tényezők közül keveset tudunk befolyásolni. Ilyen például a választott művelési rendszer vagy a fajtaválasztás. A 2022-es év megmutatta, hogy az említett két tényező okszerű alkalmazásával, mint például a vízmegtartó talajművelési rendszer és a jó betegség-ellenálló és szárazságtűrő fajták alkalmazásával a gazdálkodók nagymértékben tudták csökkenteni veszteségeiket a vízhiánnyal sújtott területeken.

Az Agromag az indulása óta nagy hangsúlyt fektet a termékfejlesztésre, ami azt jelenti, hogy egy-egy fajta mielőtt a kínálatunkban megjelenik, különböző helyszíneken tesztelésre kerül. Ez a folyamat kisparcellás kísérletek keretén belül történik, ami lehetővé teszi számunkra, hogy megbízható információk alapján válasszuk ki a magyar gazdák igényeinek megfelelő fajtákat.

kísérleti eredmények
1. táblázat: 2022-es kisparcellás kísérleti eredmények

A fentiek tükrében bemutatjuk az Agromag Kft. idei terméseredményeit

Ezekből jól látszik, hogy az aszállyal sújtott területen is a helyzethez képest jó terméseredményeket kaptunk (Jászboldogháza).

A terméseredményeket tekintve abszolút első helyezést ért el az AG Hurem fajtánk, amely új fajta a szortimentünkben. Érdemes megemlíteni, hogy az aszállyal sújtotta Jászboldogházán is magasan az első helyen végzett, az ottani körülményekhez képest igen jónak mondható 4,71 t/ha terméseredményével. A fajta nem csak a 2022-es évi kisparcellás kísérletekben mutatta meg nagyszerűségét, mivel a 2021-es kísérleteinkben is dobogós helyen debütált.

Az AG Hurem mellett egy másik új fajtánk is az elsők között végzett idén. A Petronela egy 2021-ben elismert tar búzafajtánk. Nagyszerűségét kiváló télálló képességének és páratlan szárazságtűrő képességének köszönheti. Kiválóságát már az állami elismerése során is bizonyította. A NÉBIH által rendezett fajtaminősítő kísérletekben 2018-ban 6%-kal, 2019-ben 4,6%-kal, 2020-ban 8,2%-kal haladta meg a standard fajták átlagát.

A fajtasorok terméseredményei, infografika
A 2022-es fajtasoraink terméseredményei

A kisparcellás kísérletekkel párhuzamosan fajtáink az ország több pontján fajtasorokban is szerepeltek

Mint ahogy a bevezetőben is említettük, az idei kalászos szezon sajnos az aszályról szólt. Ennek tükrében szeretnénk bemutatni a 2022-es fajtasorokból származó terméseredményeinket. Az adatok alapján elmondható, hogy a vízhiány sújtotta területeken több fajtánk bizonyította rendkívüli szárazságtűrését.

Az Antigua jó télállósággal rendelkező, kimondottan alacsony, kiváló szárszilárdságú korai, malmi minőségű szálkás búzafajta. Nagy, produktív kalászait kiemelkedő ezermagtömegű búzaszemek töltik ki.

Princessz fajtánk már sokszor bizonyította nagy termőképességét, és idén sem hagyott minket cserben. A Princessz kiemelkedő terméspotenciállal rendelkező, korai kalászolású, megfelelő állóképességgel és télállósággal rendelkező tar őszi búzafajta.

A fajtasorok terméseredményei, infografika
2. táblázat: a 2022-es fajtasorainkból származó eredmények (kivonat)

Minőséget tekintve abszolút első helyen végzett mindenhol a Laudis nevű fajtánk. Telekgerendáson a 35%-os sikértartalmával a legjobb eredményt érte el, Jánoshalmán 7,04 t/ha terméseredménye mellé 29,3%-os sikértartalmat produkált.

A 2022-es vetési időszakra készülve tekintse át fajtáinkat, kísérleti eredményeinket, válasszon az Ön gazdaságához legjobban illő fajtát vagy forduljon segítségért, információért munkatársainkhoz.

Agromag Kft, logo