Termékenyülés és minőség javítás biostimuláns lombtrágyákkal

Előző cikkemben a lombtrágyázás jelentőségéről és egyes biostimuláns lombtrágyák indító hatásának gyakorlati hasznáról írtam. Most ismét a szántóföld adja az aktuális témát.

Egyes növények, mint például a repce, már virágzásban vannak, míg mások virágzás illetve termékenyülés előtt állnak. Ez a növény fejlődésének talán legfontosabb szakasza. Ez dönti el véglegesen, hogy egy elvetett mag, hány szemet ad vissza. Lombtrágyákkal, gyors, közvetlen hatásuk miatt, hatékonyan beavatkozhatunk, segíthetjük a virágzást, termékenyülést és javíthatjuk a termés minőségét.

Ahhoz, hogy a lombtrágyázás valóban hatékony lehessen, tudnunk kell mi az, amire leginkább szüksége lehet a növénynek! Mi az a tápelem amit, pótolni kell, illetve mi az a természetieti hatás, ami csökkentheti az eredményt, amivel szemben meg kell erősíteni az állományt. A virágzás és termékenyülés sikerét alapvetően befolyásolja a növények általános kondíciója.

A tápanyaggal jól ellátott talajon a növények erősebbek és ellenállóbbak is, mint a tápanyaghiányos területeken. A tápanyagutánpótlás tervezésénél a makroelemeken kívül gondolni kell a mezo- és mikroelemekre egyaránt. Ezek közül a mikroelemeket és a mezoelemek egy részét hatékonyan pótolhatjuk lombon keresztül.

A természeti hatások is nagyban gyengíthetik az állományt, visszavethetik fejlődését, növekedését, ronthatják a termékenyülést. Ezek nem a klasszikus növényvédelmi problémák, biotikus stresszhatások (gomba, rovar, vírus, gyom), de mégis „növényegészségügyi” problémák, melyek hatása szintén terméscsökkenést okoz. Bizonyos lombtrágyák, a megfelelő összetételű tápelemeken kívül tartalmaznak, olyan bioaktív hatóanyagokat, melyek egyrészről felkészítik, erősítik a növényt a stresszhatásokkal szemben, másrészt szabályozzák és aktiválják fejlődését, növekedését.

A víznyomásos területeken segítségre vár a búza! A leromlott állományok gyors regenerációjához helyre kell állítani a növények vízforgalmát, tápanyagfelfételét és termelő folyamatait. Már a hazai lombtrágyák között is találhatók, olyan termékek, amelyek „tartalmazzák” a legújjabb kutatások eredményeit. A glicin-betain (GB) egy olyan aminosav, amely jelentős segítség lehet a regenerációban. Szabályozza a növény vízháztartását és gyorsítja a gyökérnövekedést (1.ábra, 2. ábra). Az izopentenil-adenin (IPA) hatását elsősorban a tápanyagszállításban és a fotoszintézisben fejti ki (3. ábra). A búza termelékenysége sikeresen fokozható olyan lombtrágyákkal, amely tartalmazza a felsorolt hatóanyagokat. Ezek mellett természetesen gondoskodni kell a megfelelő, gyors tápanyagbevitelről is.

A napraforgó esetében minden évben problémát jelent a tányér közepén elhelyezkedő virágok termékenyülése, a léha szemek aránya. A termékenyülés javítható bórtartalmú lombtrágyákkal. Az eredmény fokozható, ha a bór hatóanyag mellett IPA (3. ábra) is található a termékben, mely javítja a hatóanyag felszívódásának, beépülésének hatásfokát. Az aktív tápanyagtranszport és fotoszintézis serkenti a termelő folyamatokat, ami hatással van a zsírsavszintézisre is. Az IPA-t tartalmazó bóros lombtágyával egyaránt javítható a napraforgó hozama és minősége is.

A kukorica korai öregedése, a rossz termékenyülés szintén sokszor okoz hozamkiesést a termelőknek. A vízhiányos időszakban gyakran jelentkező probléma elsődleges oka a pollen fertilitásában és a bibevezető elszáradásában keresendő. A probléma megelőzésére jelentős segítség lehet a GB-t vagy IPA-t tartalmazó foszforos, cinkes lombtrágyák használata. A GB javítja a kukorica vízmegtartását(1. ábra) a száraz viszonyok között és segít zölden tartani a bibeszálat, megtartani a pollen fertilitását. Az IPA mint juvenil hormon segít fiatalon tartani a virágszerveket is, ezáltal a porzási időszak elnyúlik hosszabb időt hagyva a termékenyülésre. Az IPA a klorofil termelésére gyakorolt pozitív hatásával ugyancsak segíti a kukorica zölden tartását.

A leírt gyakorlati példákon keresztül jól látszik, hogy a lombtrágyázást nem csak a mikroelemek hatékony bevitelére alkalmazhatjuk, hanem gyors hatását kihasználva többféle biostimulátorként működő hatóanyaggal, közvetlen segítséget nyújthatunk a fejlődésében megtorpant növénynek.

Raj Péter

Timac AGRO Hungária Kft.

lombtrágya