fbpx

Havi Mezőgazdasági Árelemző

Írta: - 2018 április 11.

Műtrágya

Az elmúlt időszak egyik meghatározó híre a karbamidpiacon az indiai vásárlás volt. Az elhúzódott üzlet megköttetett, és a mostani 650 ezer tonnás igényét közel-keleti szállítóktól elégítette ki India. Mint ismeretes, korábban lemondott egy tendert, és az előzetesen megegyezett áron nem vette át az árut, aminek hatására a piaci árak bezuhantak. Időközben újfent erősödött az urea ára, de még így is alatta van a korábbi szinteknek. Március elején a horvát vagy román kikötőkben 255 dolláros szinteken lehetett 1 tonna árut vásárolni, míg az orosz áru a Fekete-tengernél 15-20 dollárral, a Baltikumban akár 25-30 dollárral is olcsóbb áron mozgott. Kínában stagnáltak az árak, de a hírek szerint a korábbi termelési kihagyások után újfent elindult a gyártás. Egyelőre még nem teljes kapacitásokon, így nem is engedik az exportot. A tavaszi szezon közeledtével egyelőre még nem indult be az európai kereslet. A kínálati oldalon azonban március-áprilisra kiesett a már fent nevezett 65 ezer tonna, ami akár azt is indikálhatja, hogy a piaci árak tovább emelkedhetnek, ha a kereslet nagyobb mértekben megindul.

1-es ábra A márciusi lejáratú malmi búza jegyzésének alakulása a Párizsi Árutőzsdén, Forrás: barchart.com

Az ammónium-szulfát ára a Fekete-tengeri kikötőkben 140 dollár körüli szinteken mozgott, míg a nyugat-európai piacokon a kikötői árak inkább ez alatt voltak elérhetőek. Ugyanezen a paritáson a granulált formátumú ammónium-szulfátért már 165-170 dollárt is kellett tonnánként fizetni. A német CAN, azaz kalcium-Ammónium-nitrát ára 200 eurós szint alatt volt köthető március elején.

India szintén aktív volt a foszforpiacon az elmúlt időszakban. Itt vásárolni szeretett volna pár százezer tonna DAP-ot, de a magas árak miatt inkább lemondta a tenderkiírást. Feltehetően arra számít, hogy a most keresett kínai áru árszintje csökkenhet a tavaszi szezonra történő vásárlások után. Egyelőre stabil a kereslet Kínában. Elemzők adatai alapján április második felében már csökkenhetnek az árak a kereslet visszaesése miatt. A nyugati oldalon egyelőre nincs kiugró kereslet, pár ezer tonnás új üzletekről adtak híreket az elemzések. Lassúbb volt a dél-amerikai piac is, de mindezek ellenére az árak egyelőre kitartanak. 430 dolláros szinten ajánlják az árut, míg Európában inkább néhány dollárral magasabban igyekszik az OCP csoport értékesíteni. A balti áru természetesen most is olcsóbb 10-15 dollárral tonnánként. Március elején egyelőre kitartottak az árak, a hónap folyamán a kínálati oldal nagy részét már lekötötték korábbi szerződések, ami alapján nehéz lenne azt jósolni, hogy csökkennének a piaci árak, azonban április második felére az extra kínai áru világpiacra jutásával akár még is fordulhat a most erősödő piaci trend.

A kálisó ára emelkedett az elmúlt időszakban a világ minden táján. Ázsiában az indonéz tendert véglegesítették, így szűkült a kínálat, Európában, főként Észak-Európában a kereslet erősödött annak ellenére, hogy az időjárási körülmények egyáltalán nem kedveznek a munkálatok beindulásának. A termelők raktárra vásárolnak, feltehetően további emelkedésektől tartva inkább stratégiai beszerzésekről lehet beszélni. A gyártók természetesen tovább szeretnék nyomni a piaci árakat, hiszen az általuk kommunikált erős kereslet és értékesített volumenek mellett, vagy inkább azokhoz képest nem volt nagy mértékű az áremelkedés. Még így is 50 dollárral a 2015-ös árak alatt értékesítik az árut, amit szeretnének ledolgozni. A kérdés, hogy ez sikerül-e a mostani piacon. Egyes elemzők véleménye alapján az elkövetkező 1-es ábra A márciusi lejáratú malmi búza jegyzésének alakulása a Párizsi Árutőzsdén, hetekben további erősödés várható majd elsősorban a már lezajlott ázsiai tenderek miatt is, hiszen újabb mennyiségek estek ki a kínálati oldalról. A granulált MOP-, azaz kálisóárak a nyugat-európai piacokon 270-275 eurós szinteken mozognak CFR paritáson. Úgy néz ki, a piac egyelőre fel tudja venni a 2017-2018-ban piacra kerülő új kapacitásokból eredő árumennyiséget. Mint ismeretes, Kanadában és Oroszországban is nő a kínálati mennyiség, ezekben az új termelőegységekben a gyártások 2018 év végéig mindenhol megindulnak. 2018 februárjának második felében már megindult a gyártás a Mosaic cég kanadai egységében is. A termelőegységnek egyébként magyar vonatkozása is van, igaz csak a nevében, mert Esterházynak hívják. A gyártóegység teljes kapacitása évi 7 millió tonna lesz.

Gabona

Az Európában irányadó Párizsi Árutőzsdén a malmibúza-jegyzések terén cikkünk leadásának határidejéig, március elején megfordulni látszik az áremelkedési ütem, és egy erősebb korrekció mellett folyamatos csökkenést lehetett tapasztalni (1-es ábra). Az árutőzsdei ár már a tonnánkénti 160 eurós szintet közelíti, azaz a decemberi árszintet. Az idő előrehaladtával nehéz lenne egy nagy erősödést fundamentálisan megindokolni, elvégre a várható zárókészlet mind Európában, mind a világon nőni fog a mostani kalkulációk alapján. Az európai termés nagysága várhatóan a tavalyi felett lesz, Oroszországban lényegesen jobb, globálisan hasonlóan átlag feletti eredményekről, számításokról lehet hallani. Még Argentínában is megemelték az aratási eredmények alapján a számokat, hiszen jobb volt az átlagtermés a vártnál. Az elmúlt hetekben ugyan nagy hideg érte el Európát és köztük hazánkat is, a mezőgazdasági károkról egyelőre nincsenek hivatalos adatok, de a földek tekintetében a hideggel együtt a havazás is megérkezett, ami segített megvédeni a már talajban lévő növényeket, míg a vetés előtt álló kukoricának például megfelelő csapadékmennyiség is kijutott. Az elkövetkező időszakban feltehetően az időjáráspiac és az árutőzsdéken a bevont tőke nagysága is segítheti a mozgásokat, ami természetesen a kukoricaárakra is igaz. A malmi búza mostani áralakulása azonban még nem törte át az erősödő irányvonalat, így a 160-as szint környékén akár még is állhat ez a gyengülési hullám.

  2-es ábra A márciusi lejáratú kukorica árutőzsdei kötéseinek alakulása a Chicago-i Árutőzsdén, Forrás: barchart.com

A malmi búzához hasonló áralakulás mutatható ki az európai kukorica esetében is, ami lekövette a malmi búza trendjét a Párizsi Árutőzsdén (3-as ábra). A kiugrás mértéke nem volt ugyan olyan nagy mértékű, de ugyanúgy látható, hogy az erősödést korrekció követte. Ezzel ellentétben azonban tovább erősödött a nemzetközi szintén irányadó Chicago-i Árutőzsdén a kukorica ára (2-es ábra). Gyakorlatilag folyamatos az erősödés az elmúlt hetekben, mely erősödés január közepe óta tart. Az elemzők várják az USDA márciusi jelentését, amiben nagy csökkenésekre számítanak. Gyakorlatilag szinte mindenki túlbecsültnek, felülszámítottnak tartja az USA Mezőgazdasági Hivatala által kiadott februári számokat. Az elemzők elsősorban kukorica- és szójabab-oldalon várnak vágásokat. A globális búzaszámokat a piaci elemzők is hasonlóan értékelik, mint a hivatal tette azt februárban, de a kukorica várható zárókészletét 192,3, illetve 203,1 millió tonnára számítják, 2-es ábra A márciusi lejáratú kukorica árutőzsdei kötéseinek alakulása a Chicago-i Árutőzsdén, Forrás: barchart.com3-as ábra A júniusi lejáratú kukorica áralakulása a Párizsi Árutőzsdén, Forrás: barchart.com ami egy átlagos elemzői vélemény alapján 199,6 millió tonnát adna ki, szemben a mostani 203,09 millió tonnával, ami a februári hivatalos számított adat. A világpiacon elsősorban a dél-amerikai termésnagyságokat tartják túlértékeltnek. Az átlagos elemzői vélemény alapján az argentin kukoricatermés 36,58 millió tonna lesz szemben az USDA 39 milliós adatával. Ez 2 és fél millió tonnás vágást jelentene, amit az argentin időjárásnak tudhatunk be. Szintén közel 3 tonnás csökkenést várnak átlagban a piaci elemzők a brazil termés tekintetében is, ahol a hivatalos 95 millió helyett csupán 92,22 millióval kalkulálnak. Itt az elemzői szórás 86,2 és 96 között változik, azaz van, aki szerint akár magasabb is lehet a termés nagysága, mint a hivatal alapján leközölt adat. Azonban Argentína tekintetében senki sem gondolja ezt, ott az elemzők kalkulációi 34 és 38,5 millió tonna közé teszik számaikat szemben ugye a 39 milliós adattal.

  3-as ábra A júniusi lejáratú kukorica áralakulása a Párizsi Árutőzsdén, Forrás: barchart.com

4-es ábra A márciusi lejáratú szójadara árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: barchart.com

Szójabab tekintetében még nagyobb a különbség az Egyesült Államok Mezőgazdasági Hivatala által számított eredmények és a piaci elemzők véleménye között, de csupán Argentína tekintetében. Ott 54 millió tonnás termés helyett átlagban csupán 48,36 milliót várnak, de van, aki 43 millióra számít. Ez a globális zárókészletet is 95,31 millióra tenné a mostani 98,14 millióval szemben. A brazil termelési számokat azonban átlagosan kis mértekben magasabbnak gondolják az elemzők, mint az USDA februári számai azt mutatják. Ott átlagosan közel 2 tonnával többet várnak a piaci elemzők, mint a publikált adatok mutatják, azaz 113,82 millió tonnás terméssel számolnak, szemben a 112 millió tonnás számított értékkel.

Takarmány

A globális szinten iránymutató Chicago-i Árutőzsdén a szójadara ára tovább erősödött előző számunk megjelenése óta, de az elmúlt napokban elindult egyfajta korrekció az árazásban (4-es ábra). Mint ismeretes, a kiugrást elsősorban az argentin szituáció alapozta meg, hiszen a világ legnagyobb exportőrének szójabab-termelési adatai, illetve az időjárási körülmények miatt a termelési eredmények elmaradhatnak az elvárttól, ami a sajtolási adatokat vonta kétségbe az elemzők számításaiban. Ebben a logikában azonban voltak megkérdőjelezhető feltételezések. A piac a spekulánstőkével az élen most a márciusi USDA jelentésre vár, hogy mik lesznek a hivatalos számok és indoklások. Mint már említettük, a szójabab tekintetében sokan vágást várnak Argentinara, azonban a szomszédos Brazíliában nőhet a termés nagysága. Szinte mindenki most a hivatalos számokra vár, így annak függvényében dől majd el, hogy merre mozognak tovább az árutőzsdei adatok. Nem kell azonban elfelejteni, hogy noha az irányt mutathatja, de nem egy az egyben jelenik még az árazás a hazai fizikai piacon. Magyarországra túlnyomó többségben brazil áru érkezik, ami versenyez az amerikai áruval az exportértékesítéseknél. Forintos vásárlásoknál a dollár esetleges további gyengülése szintén árcsökkentő tényezőként hat a hazai árakra. A trendek figyelése, a világpiaci alakulások azonban igen fontosak a hazai és az európai árakra, hiszen, mint köztudott, Európa fehérjehiányban szenved, és behozatalra van szükség. Az egyik európai fehérjenövény, a repcemag áralakulását az 5-ös ábra mutatja. Mint látható, a Párizsi Árutőzsde kedvezőbb kilátásokat élt meg az elmúlt hetekben, hiszen csökkent a mag piaci ára.

Tovább tart a vesszőfutás A- és E-vitaminfronton, de feltehetően látható már az alagút végén a fény, hiszen a kényszerű gyárleállással küzdő piaci résztvevő stabilizálni látszik a helyzetét, és akár hónapokon belül újraindulhat a termelés. Addig azonban a magasabb árakkal kell számolni. Nem érdemes azonban éves volument lekötni ezeken a szinteken, hiszen amint a kínálati oldal stabilizálódik, úgy szakadhatnak majd be az árak.

Más vitaminok is gyengültek az elmúlt időszakban: C- és egyes B-vitaminokat is olcsóbban lehet most vásárolni. Arra azonban talán érdemes figyelni, hogy az ilyen nagy áremelkedések után szinte soha sem szokott az előző szintre teljes mértekben visszagyengülni egy árutermék ára. Folyamatosan, évtizedes árakban erősödést lehet kimutatni az árutermékek áralakulásában, persze a megfelelő volatilitással számolni kell. Vannak új belepők is vitaminfronton, vagy várható nagyobb kapacitások megjelenése. Érdemes átgondolni mindezek tudatában az árazást, és hogy mennyi időre legyenek az árak fixálva.

Valuta

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa továbbra is változatlanul hagyta legutolsó kamatmeghatározó ülésén a forint alapkamat szintjét. A következő ülés március 27-én lesz. Az elvárások alapján továbbra sem fogják a szintet megváltoztatni. Azonban – mint már elemeztük – ez csupán idő kérdése lesz, hiszen már novemberben és decemberben is 2% felett volt az infláció mértéke. Igaz, a jegybank célja – kommunikációjuk alapján – a 3%-os szint elérése, megtartása. Az Egyesült Államok általában 2%-os szintet tart egészségesnek, most már a két szint között van a hazai állapot. Az európai termelés és ipar továbbra is dübörög, a kontinensen iránymutató lehet majd az EKB döntése, amennyiben először megemelik az euró alapkamat szintjét. Svájci elemzők a saját valutájuknál egyelőre nem: 2019 végéig, úgy érzik, hogy változatlanul a mínusz tartományban lehet a frank központi rátája, de feltehetően egy az EKB lépése alapján ott is átgondolják a kamatemelés idejét és mértékét. Mindenesetre a hazai környezetben egyelőre változatlan az alapkamat szintje, és ezzel újfent megdöntötte a jegybank a stabilitási rekordját, hiszen már lassan két éve, egy folyamatos csökkenés után, változatlan szinten van a jegybanki ráta szintje.

5-ös ábra A májusi lejáratú repcemag árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: barchart.com

A forint az elmúlt időszakban a 310 forint feletti tartományban mozgott, de egyelőre nem tudott nagy mértékben tovább gyengülni, noha inkább a gyengülés jellemző a hazai valutára az idei évben. Ez a gyengülés azonban egyelőre nem olyan nagy mértékű, hiszen az elmúlt lassan 5 évben gyakorlatilag a 310es árfolyam körül mozgott a forint értéke. Néha megerősödött a 300 forintos árfolyam irányába, néha gyengült 320 forint felé, de 2015 óta szinte inkább csak a 305 és 315-ös sávban mozgott. Most, cikkünk leadásának időpontjáig is a 315 forintos szintet próbálta volna áttörni, de visszapattant onnan, és már újfent a 312 és 313 között mozog. Amennyiben a tőke át szeretné törni a forint árfolyamát a gyenge oldalon, azt a hazai jegybank nem tudná megállítani. Igaz, lennének eszközei az intervencióra, megemelhetné a kamatszintet, vásárolhatna forintot a devizatartalékokból is, de általában elmondható, hogy a spekuláns tőkéhez képest nem lenne elegendő muníciója. Magyarországnál nagyobb gazdaságok valutáját is megtörték már befektetők, amennyiben akarták. El lehet játszani az ez irányú gondolatokkal, de feltehetően most is csak egy kisebb gyengülésről beszélhetünk, ami korrigálja majd magát. Befektetői szemmel nézve igen jó lehetőséget lehet találni a forintárfolyam-mozgásban az elmúlt években, hiszen amikor 305 közelében van az euró, akkor venni kell, amikor meg 315 közelében, akkor eladni. Az elkövetkező hetek alakulásai megmutatják majd, hogy folytatódik-e a biztos mozgás, vagy esetleg kitörhet a forint a helyéről, most éppen a negatív irány felé. A közelgő választások minden bizonnyal befolyásolhatják a helyzetet. Amennyiben újfent a most regnáló kormányra adják a voksukat az emberek, akkor nagy változás nem várható, egy változás esetén mindig fennáll az elmozdulás lehetősége. Az elmúlt időszakban a dollár először egy erősödést élt meg a közös európai valutával szemben, majd visszagyengült újfent az 1,24-es szintig. A forint ellenében is gyengült, a 250-es szint felé közelít. Amennyiben a gyengülés az euró ellenében tovább tart, akkor még március végéig is áttörheti ezt a szintet.

A hazai fizetőeszközünk életében, megítélésében feltehetően nem hoz nagy változást az elkövetkező időszak. A választásokig megállhat az élet, mint ahogy a hitelminősítők sem kívánnak a besorolásokhoz addig hozzányúlni. Az április eleji választások után indulhat majd be újfent az élet, annak eredményének függvényében.

Tömösi Attila