Kukoricából műanyagot, avagy új utak az innovációban

A piacon lévő műanyagok további fejlesztése, a hatékonyság növelése igen fontos feladat a műanyagipar szereplői számára. A vegyipari kutatásoknak és az innovációnak abból a szempontból is nagy jelentősége van a jövőnkre nézve, hogy a teljes mértékben környezetbarát műanyagok kifejlesztése még előttünk áll – bár az erre vonatkozó tevékenység igazán ígéretes eredményt mutat.

Kétségbe vonhatatlan tény, hogy a tágabb és szűkebb értelemben vett mezőgazdasági szektor jelentős műanyag felhasználónak számít. Gondoljunk csak bele, hogy az esetek túlnyomó többségében a zöldségek, gyümölcsök és húsok szállítása, raktározása során műanyag ládák, rekeszek, konténerek és paletták kerülnek felhasználásra. Persze ott vannak még a nagy mennyiségben használt üvegházi külső- és belső- talajtakaró és talajfertőtlenítő fóliák is. A műanyag a szállításban biztonságos, könnyen jelölhető az áruazonosításhoz. A műanyag csomagolások fontos eszközeivé váltak a mezőgazdaságnak, elősegítik a logisztikai rendszerek egyszerű, hatékony és biztonságos működtetését. A napjainkban használt műanyagok meghatározó része kőolaj alapú termék (illetve újrahasznosított anyag).

Innovatív multinacionális vállalatok

A nagy üdítőgyártók szinte fej-fej mellett haladnak a növényi alapú műanyagpalackok használata területén. A Coca Cola által kreált “növénypalack” – szemben a kőolaj-alapú műanyag PET palackkal – százszázalékosan újrahasznosítható, a megújuló energiaforrások használatára támaszkodik, és csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

A növényi alapú műanyagok alkalmazásának előnyei

A növényi alapú műanyagok alkalmazásának előnyei:

  • természetben megújuló alapanyagokból, azaz növényekből állítható elő pl. fából (cellulóz) kukoricából, burgonyából (keményítő) olaj tartalmú növényekből (napraforgó, szója), valamint növényi alapú hulladékokból (fenyőkéreg, kukorica pelyva, narancshéj stb.)
  • gyártása során kb. 65-70%-kal kevesebb ásványi olajt használnak fel,
  • szelektív gyűjtésbe bevonva újrahasznosítható, hagyományos műanyaggal együtt gyűjthető,
  • növényi-alapú műanyagflakonok használatával 150-170%-kal csökkenhető az üvegházgáz-kibocsátás,
  • a gyártás függősége kisebb a kőolaj és földgáz kitermeléstől és ezen nyersanyagok árától.
  • A kőolaj alapú műanyagok előállításához a Föld korlátozottan rendelkezésre álló energiahordozóit használják fel, miközben az ismert kőolajtartalékok már csak évtizedekre elegendőek

Üzenet a mezőgazdasági szektor számára

A másik oldalon – alap anyagszállítói minőségben – egy rendkívül jó lehetőség arra, hogy a termék-portfóliót szélesebbé tegye. Ugyanis a fentiekből egyértelműen kiderült, hogy a növényi alapú műanyagok alapanyagául olyan teljesen hétköznapi haszonnövények számítanak, mint pl. a kukorica (némely mezőgazdasági hulladék használhatóságáról már nem is beszélve).

A multinacionális cégek korábban említett terveiből az derül ki, hogy már néhány éves perióduson belül is komolyabb szinten terveznek a műanyag alapú műanyagokkal. Persze, ez még korán sem jelenti azt, hogy 3-4 éven belül kielégíthetetlen igényeket támasztanának a gyártók a mezőgazdasági termelőkkel szemben az alapanyag tekintetében. Viszont lehetőséget adnak a termelőknek az előre gondolkodásra és műanyaggyártókkal való kapcsolat kialakításra.