fbpx

Nőtt a belvizes területek nagysága Tolnában

Írta: Szerkesztőség - 2014 november 12.

A szervezet honlapján közzétett tájékoztató szerint a Tolnanémedi-Dombóvár belvízvédelmi szakaszon – a Kapos folyása mentén – a legnagyobb kiterjedésű, 4350 hektáros a belvizes terület, az utóbbi héten a Szekszárd-Simontornya szakaszon kétszáz hektárral nőtt, így már 830 hektárt öntött el a belvíz.

Csonki István, a KDVI igazgatója az MTI-nek elmondta: a Sió Simontornyától lefelé tartó szakaszán a Kaposon levonult árhullám tartósan magas vízszintet idéz elő, itt az altalaj szivárgása miatt a belvíz csökkenése megállt.

A Sió magas vízszintjét emellett a másodpercenként 50 köbméteres balatoni vízeresztés okozza, ezt a mennyiséget továbbra is fenntartják – tette hozzá, megjegyezve, hogy szeptember 10-11. óta 260 millió köbméter vizet eresztettek le a Balatonból.

A KDVI igazgatója szerint arra lehet számítani, hogy ha a Kapos és a Nádor-csatorna árhulláma levonul, Simontornya alatt erőteljesen csökken a Sió vízszintje, és a belvizes területek nagysága stagnál, illetve elkezd csökkenni – mondta.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna Megyei Igazgatóságának legutóbbi adatai szerint 1115 hektár kukorica, 107 hektár napraforgó, 43 hektár szója áll belvizes területen. A belvíz emellett 100 hektárnyi káposztarepce, ugyanennyi árpa és 196 hektár búza vetésterületét borítja, illetve 550 hektár vetésre előkészített termőföldet veszélyeztet.

MTI 2014. november 12.