fbpx

Nem okoz hátrányt a mezőgazdaságban az élelmiszerár-stop

Írta: Barna Ferenc - 2022 január 23.

A februártól érvényes, hat élelmiszer kategóriát érintő árrögzítés nem okoz hátrányt a hazai termelőknek, beszállítóknak – hangsúlyozta állásfoglalását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében.

Aratás előtt álló napraforgó tábla
Az árrögzítés nem vonatkozik a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek beszállítóinak beszállítói áraira (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Alapvetően a kiskereskedelmet érinti, és csak a profitjuk kis százalékát

A közleményben foglaltak szerint a kormányzati döntés védi a beszállítókat, és nem várható áruhiány, vagy az import áruk mennyiségének növekedése sem.

A NAK fontos eredménynek tartja, hogy a hat termék árának átmeneti maximalizálását előíró szabályozás az esetleges áruhiány elkerülése érdekében a kereskedőket, és nem a beszállítókat kötelezi garantálni az érintett termékek jelenlétét a boltokban. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek beszállítói ennek köszönhetően jelentős tehertől mentesülnek.

Az agrárkamara azzal számol, hogy a kiskereskedelmi szektor legnagyobb szereplőinek 2020. évi profitja megközelítette a 80 milliárd forintot, a mostani intézkedés pedig a legnagyobb üzletláncok akkori profitjának legfeljebb 5-10 százalékát érintheti.

A NAK felhívja a termelők és beszállítók figyelmét

Az árrögzítés nem vonatkozik a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek beszállítóinak beszállítói áraira. Ez azt jelenti, hogy továbbra is a hatályosan alkalmazott beszállítói árakat kell majd fenntartani, azaz a forgalmazók nem mondhatják fel a meglévő szerződéseket a fogyasztóiár-stopra hivatkozva.

Az agrárkamara szakértői szerint nagyon alacsony a valószínűsége a jelentős távolságból érkező olcsó importáru megjelenésének. Másik beszállítókra átállni egyrészt időigényes folyamat lenne, másrészt a nagyobb élelmiszerláncoknál is komoly érték a beszállítói stabilitás és megbízhatóság. A szabályozás átmeneti jellege miatt a kiskereskedelmi üzletek nem mondanának le a meglévő megbízható beszállítói kapcsolataikról – írja a NAK közleményében.

Tejelő szarvasmarha
A szakértők szerint alacsony a valószínűsége az olcsó importáru megjelenésének, így nem szenvednek hátrányt a magyar termelők (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A beszállítókat védi a tisztességtelen forgalmazói magatartásról szóló törvény is, nem szenvedhetnek hátrányt

A jogszabály szerint tisztességtelen forgalmazói magatartásnak minősül, ha a beszállítóval szemben a kereskedő a beszerzési árat a beszállító tiltakozása ellenére egyoldalúan csökkenti.

Ugyanez a minősítés, ha a beszerzési ár csökkentésére irányuló szerződésmódosítás érdekében a kereskedő a beszállítót a szerződéses kapcsolat megszüntetésével, terméke rendelésének lemondásával, a rendelésállomány csökkentésével, eladásösztönző tevékenységek – így különösen az akciók és promóciók – lemondásával vagy más, a beszállítónak anyagi vagy erkölcsi veszteséget okozó eszközzel fenyegeti.

Forrás: NAK, Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc