Az aszálytűrő cirok vetésterülete évről-évre emelkedik

A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Mindemellett jövedelmezően termeszthető.

Több témát is megtárgyalt a közelmúltban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Szántóföldi Növénytermesztési Beszállítóipari Alosztálya, mint például a ciroktermesztés jelenét és fejlesztési lehetőségeit is.

1970 és 2000. év között 80-100 ezer hektáron termesztettek cirkot hazánkban, viszont ezt követően a területe jelentősen visszaesett a birtokszerkezet átalakítása, a nagyüzemi állattartó telepek megszűnése és a korszerűtlen fajták és hibridek miatt. Jelenleg 20-22 ezer hektáron termesztik hazánkban a cirkot, azonban évről-évre dinamikusan növekszik a vetésterülete.

A cirok vetésterületének növekedése a klímaváltozásnak is köszönhető: jó szárazságtűrése miatt az aszályra hajlamos, gyenge adottságú területeken a kukoricát helyettesítik vele. Egy kilogramm szárazanyag előállításához 40-50 százalékkal kevesebb vizet igényel, mint a kukorica. Aszályos körülmények között termése legalább 15-20 százalékkal meghaladja a kukoricáét (hozama Magyarországon akár a 12 t/ha-t is elérheti).

A szélsőséges időjárásnak kitett területeken – ahol más kultúra gyakorlatilag nem termeszthető gazdaságosan és biztonságosan – a cirok nyereségesen termelhető. A vetésforgó is bővíthető a növénnyel, ezáltal a rovar- és betegségnyomás csökkenthető. Szintén a termesztését segíti a korszerű hibridek megjelenése is.

Az alosztály álláspontja szerint a jövő növénye lehet a cirok, s nem csak a kedvező termesztési viszonyok miatt. Az állattenyésztők számára a cirok kedvező beltartalma alapján (toxinmentes, magas fehérjetartalom, kiváló aminosav-összetétel) tökéletes kiegészítője a szemestakarmányoknak, emellett olcsóbbá és biztonságosabbá teszi a takarmányszükséglet előállítást is. Mivel a cirok glutén és GMO mentes, az élelmiszer-előállításhoz kiváló alapanyag, továbbá a sör- és az alkoholgyártás is számolhat vele. Mindemellett bioetanol előállítására is alkalmas.

aszály cirok kukorica NAK szárazságtűrő vetésforgó