fbpx

Közös gazdaságfejlesztés Nógrád megyében és Dél-Szlovákiában

Írta: - 2014 június 26.

Közös gazdaságfejlesztés Nógrád megyében és Dél-SzlovákiábanSalgótarján, 2014. június 25., szerda (MTI) – A mezőgazdaságra építve keresik a közös gazdaságfejlesztési lehetőségeket a Nógrád megyei balassagyarmati kistérségben és a szlovákiai nagykürtösi járásban; megnyitották már a balassagyarmati termelői piacot és létrehozták a Palóc Portéka Egyesületet is – tájékoztatta az MTI-t az Ipoly-Táj Területfejlesztési Társulás elnöke szerdán.

Medvácz Lajos – aki egyben Balassagyarmat Fidesz-KDNP-s polgármestere – elmondta: a kistérség 29 települését tömörítő egyesület és a nagykürtösi Középső Ipoly-Mente Regionális Fejlesztési Ügynökség célja a két térség helyi forrás alapú gazdaságfejlesztési lehetőségeinek feltárása volt, a programot a Visegrad Fund Strategic Grant támogatta.

A programba bevont ELTE Humánökológiai Tanszék oktatóinak és hallgatóinak kutatása szerint az egyébként évszázados hagyományokkal rendelkező mezőgazdaság fejlesztésére kell építeni, mert a Börzsönyre történetileg jellemző állattartás és bogyósgyümölcs termesztés az Ipolyvölgy zöldségkerti- és borkultúrájával megfelelő termékválasztékot biztosíthat a térség lakosságának ellátására – tette hozzá az elnök.

Mint ismertette, helyi termelőkkel és kereskedőkkel létrehozták a Palóc Portéka Egyesületet, májusban pedig megnyitották a minden szombaton felkereshető termelői piacot Balassagyarmaton.

Medvácz Lajos elmondta: mivel a fő cél a szlovák és magyar területeket is felölelő biorégió közös fejlesztése és életképessé tétele, keresik a jogszabályi lehetőségeket arra, hogy a határ szlovák oldalán élők is legálisan árulhassanak a piacon.

MTI 2014. június 25.