fbpx

A kihívások változnak – Az Isterra búzái mindig a biztonságot, a stabilitást és a jövedelmezőséget jelentik

Írta: - 2023 május 16. -Hirdetés

Egy éve ilyenkor arról írtunk, hogy az emelkedő inputárak mellett a terményárak is soha nem látott magasságokba repültek. Néhány hónappal később az energiaárak is ezt a tendenciát követték. Így őszre már mindenki látta, hogy nem számolhat tovább az elmúlt évekre jellemző termelési költségekkel. Közben a háború hatására az Ukrajnában felhalmozódó gabona utat talált az európai piacok felé, ezzel elindítva a terményárak mélyrepülését. Itt tartunk jelenleg: ami jó az állattenyésztésnek, az nagyon nem jó az elsősorban növénytermesztésből élő termelői körnek. Ez is jól mutatja, hogy mennyire egészségtelen a magyar mezőgazdaság szerkezete.

A termelők válasza vegyes. Van egy olyan kör, akik drasztikusan csökkentették az input-, elsősorban a műtrágya-felhasználást. Mások – az Isterra partnereinek nagy része is ilyen – előre menekültek. A drágán megvásárolt műtrágyát kiszórták, és a tavalyinál kedvezőbb időjárást is kihasználva megpróbálnak minél nagyobb termést elérni. A növényvédelmen sem spórolnak, hiszen a meleg tél miatt folyamatos rovarnyomással küzdenek. A levéltetvek és a nagyon korán megjelenő vetésfehérítő kártételét csökkenteni kellett.

1. kép: Frenetic tábla

A csapadékos, hűvösebb tavasz miatt 10 év után újra komoly sárgarozsda-fertőzést tapasztalhattunk a fogékony állományokban. Ezzel az Isterra búzáit vásárlóknak nem kellett megküzdeniük, hiszen fajtáink kivétel nélkül kiváló ellenállóságot mutatnak a sárgarozsdával szemben. A plusz védekezés költségét megspórolhatták.

Az Isterra őszi búza kínálata a legkülönbözőbb hasznosítási célokra és termőterületekre is biztosít eredményesen termeszthető fajtát. Termőképességben, betegség-ellenállóságban, tápanyag- és vízhasznosító képességben a legjobbak között versenyeznek fajtáink. Erre a legjobb példa a tavalyi év GOSZ-VSZT-NAK őszi búza posztregisztrációs kísérlet, amelyben első helyen végzett a Frenetic (109,1%) fajtánk és közvetlenül utána az új Generalis (106,2%) búzánk.

  • Basilio: alacsony, erős szárú korai fajta, különböző kísérletek egyik legnagyobb termést adó fajtája. Termőhelytől függetlenül stabil malmi minőséget produkál. Az ország teljes területén sikeresen termeszthető. Alkalmazkodóképességét és stabilitását mutatja, hogy néhány év alatt az ország legnagyobb területen termesztett fajtái közé került (kizárólagosan a KITE Zrt. forgalmazásában).
  • Cellule: aszályos években is kiválóan teljesít. Hosszú távú sikerének egyik titka, hogy az ország teljes területén, eltérő viszonyok között is sikeresen termeszthető. Bokrosodása, állóképessége kiváló, magas hektolitertömege garancia a kimagasló termésre (kizárólagosan a KITE Zrt. forgalmazásában).
  • Frenetic: korai fajta, mely a kiváló minőség és termés tökéletes kombinációja. Átlag feletti bokrosodású. A termés minősége gyakran vetekszik a javító búzák minőségével (kizárólagosan a KITE Zrt. forgalmazásában).
  • Complice: bokrosodási képessége és télállósága is átlag feletti. Aszálytűrése kiemelkedő. Korai fajta, mely magas hozammal (melynek egyik záloga a magas hektolitertömeg) és jó betegség-ellenállósággal hívja fel magára a figyelmet (kizárólagosan a KITE Zrt. forgalmazásában).
  • Concret: rendkívüli állóképességű (alacsony szárú és kiváló szárszilárdságú), középérésű fajta (az egyik leghosszabb tenyészidejű Isterra búza). Erős bokrosodásának és alkalmazkodóképességének köszönheti magas termését.
  • Providence: 10 tonna feletti terméssel hálálja meg az intenzív technológiát. Korai vetésidővel kiváló bokrosodású. Magas termésszintje mellett malmi minőségben termelhető.
  • Winner: magas hektolitertömeg jellemzi, széles levelű, jó bokrosodású középérésű fajta, mely 10 tonna feletti hektáronkénti termésre képes (kizárólagosan az Axereal Hungary Kft. forgalmazásában).
  • Ortolan: az egyik legjobb alkalmazkodóképességű korai fajta, extenzív és intenzív viszonyok között is nagy termésre képes (kizárólagosan az Axereal Hungary Kft. forgalmazásában).

2. kép: Danaida – új szálkás őszi búza az Isterra ajánlatában

A már jól ismert és nagy területen termesztett fajták mellett több újdonsággal is jelentkezünk 2023-ban. Ezek a Prestance, Ampleur, Danaida új szálkás búzáink, és a jelenlegi kínálatunk egyetlen tar kalászú fajtája a Celebrity. Az árpatermelők a bemutatóinkon találkozhatnak az új, 2022-ben elismert Rendance hatsoros fajtánkkal is, amihez nagyon komoly reményeket fűzünk.

A teljes kínálatunkat, valamint a mindenre kiterjedő agrotechnikai kísérleteinket is megtekinthetik a bemutatóinkon. Partnereinkkel komplett megoldásokat kínálunk az őszi kalászos termesztéshez.

Bemutatók:

2023. június 2., Csárdaszállás
2023. június 5., Lippó
2023. június 6., Bölcske
2023. június 12., Kaposvár

Várjuk Önöket nagy szeretettel!