fbpx

A durumrozsra épülő tudatos táplálkozás

Írta: Szerkesztőség - 2013 május 07.

Hungaro durumrozs fehérlisztből készült pékáruk

 

Hungaro durumrozs fehérlisztből készült pékáruk

Megnyitójában Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke ismertette többek között, hogy a megye gazdaságának a GDP-ből való részesedésében a mezőgazdaság lényegesen fontosabb szerepet tölt be, mint máshol az országban.

Az egészséges táplálkozás világtendenciájába – a kiváló termelési adottságai révén – jól illeszkedhet be ez a térség.

Az itt élők életminőségének javításához képes hozzájárulni a helyi terméknek számító Hungaro durumrozsra épülő tudatos táplálkozás program.

Ezért a Nyíregyházi Főiskola ilyen területen körvonalazódott innovációs igényeit minden bizonnyal támogatni tudják majd az Európai Unió következő, hét éves költségvetési ciklusában.

Ez jövőre, 2014-től fog elkezdődni, s mint közismert, ekkor a megyék teríthetik szét majd a brüsszeli források egytizedét.

Ezután dr. Roszik Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a hazai biogazdálkodás egyik legismertebb szakembere.

A magyarországi ökológiai gazdálkodás jelene és jövője címmel tartott nagy sikerű előadást.

Ezt követően dr. Kelemen Béla mérnök-közgazdász – aki a tanácskozás moderátori tisztjét is betöltötte, s aki A tudatos táplálkozással a fenntartható Magyarországért alcímet viselő program egyik szervezője – szólt a táji értékek, a fogyasztói preferenciák és a globalizáció diszharmóniájáról.

Elmondta többek között, hogy a most induló Vetőmagtól a terített asztalig… című programmal, melybe már eddig is jelentős szellemi energiák kerültek befektetésre, a durumrozsnak a társadalmasítását kívánják megoldani, mert ez egy értékes élelmiszer termék.

 

A hitelesség bizonyításában az a világszínvonalú, tudományos igényű labor-háttér, amit Nyíregyházi Főiskola biztosított, nélkülözhetetlen elem.

A Hungaro durumrozs szem-, és liszt összetétele (Prof. Győri Zoltán, Debreceni Egyetem) vizsgálatai alapján:

  • A Hungaro durumrozs összetételét a búzával megegyező, vagy annál magasabb fehérjetartalom jellemzi, és ebben a fehérjetartalomban az esszenciális aminosavak mennyisége, különösen a lizin, a metionin és a cisztein magasabb.
  • Az ásványianyag-tartalom tekintetében jellemző a búzánál magasabb P, K, Ca, Mg, Zn és Cu-tartalom, amelyek segíthetnek a szervezet ásványi anyag és mikroelem bevitelének növelésében.
  • A vitaminok közül az E, B1, B2 és B6 vitaminokból kétszeres mennyiséget tartalmaz, mint a búza.
  • A táplálkozás-élettani jelentőségét fokozza, hogy rost-tartalma több, mint kétszerese a búzának, az összes szénhidráttartalma viszont közel 10%-kal alacsonyabb, így ezzel arányosan alacsonyabb energiatartalma is.

A Hungaro durumrozs nemesítője és fajtatulajdonosa, Dr. Kruppa József tiszteletbeli egyetemi docens, címzetes főiskolai tanár, a Kruppa-Mag Kutató, Vetőmagtermesztő és Kereskedelmi Kft ügyvezetője „A Hungaro durumrozs tulajdonságai és termesztése” című előadásában teljes körű tájékoztatást adott a témakörben.

Ismertette, hogy a külföldi szakirodalmakban is előrevetítik a tritikálé várható elterjedését az étkezési gabonatermelésben és az élelmiszerként történő felhasználásban.

Ez előnyös lehet az egészségmegőrzésben, termesztése pedig környezetbarát és így fenntartható.

Ennek eddig több akadálya is volt, például a fajták alacsony vagy hiányzó sikértartalma, a gyenge lisztminősége, sütőipari értéke, s az, hogy nem ismert a malom- és sütőiparban, illetve, hogy a fogyasztók idegenkednek a név hallatán.

A magyar elnevezését Dr. Bóna Lajos szegedi nemesítő is szorgalmazta – igaz, ők rozsbúza néven kívánják forgalmazni a saját fajtáikat.

 

Ezért is döntött úgy a nemesítő, hogy a Hungaro tritikále fajtáját legalább az étkezési vonalon Hungaro durumrozs magyar néven forgalmazzák.

Így már a durumrozs név hallatán is információhoz jut a fogyasztó, hogy mi is ez valójában, hiszen utal az eredetére.

Mint búza x rozs fajhibrid növény elsősorban a durumbúza és rozs genomját és tulajdonságait egyesíti magában (AABBRR), de néhány kedvező sütőipari tulajdonságot (lisztminőség, síkértartalom) az étkezési búzától (D-genomból) is örökölt.

A magyar elnevezéssel tudományosan is egyetértett Prof. Heszky László akadémikus, aki megerősítette a nemesítőt abban, hogy a durumrozs egy szakmailag is helyes, jó magyar elnevezése a tritikálénak.

Az volt a nemesítési célkitűzésük, hogy környezetbarát agrotechnikával a gyenge termékenységű talajokon is (pl. a Nyírségben) eredményesen termeszthető, étkezési tritikálé (durumrozs) fajta jöjjön létre ,melynek segítségével új, alternatív és egészséges élelmiszerek előállítása váljon lehetővé.

Dr. Kruppa József ismertette, hogy a Hungaro az 1. étkezési célra is elismert keményszemű tritikálé (durumrozs) fajta.

Hexaploid, közepes-magas szalmamagasságú, öntermékenyülő őszi fajta, a termőképessége a legjobb standard takarmány fajták termésszintjét (6-8 t/ha) is eléri.

A tritikálé fajták közül a legjobb sütőipari tulajdonságokkal rendelkezik, lisztminősége B2, magas fehérje (14-16%)- és sikértartalmú (16-28%).

A lisztharmattal szemben rezisztens, a rozsda ellenállósága jó, a gyomelnyomó képessége pedig kitűnő, sőt a fuzáriummal szemben a búzáknál ellenállóbb.

Kiválóan alkalmas fajta ökológiai termesztésre is.

A Hungaro durumrozs kedvező táplálkozás-élettani tulajdonságai miatt új, egészséges élelmiszerek (pékáruk, tészta) előállításában alternatívát jelenthet a hagyományos gabonafélék mellett.

A jelenlegi magyarországi takarmány-tritikálé termesztés vezérfajtája (a legnagyobb területen szaporított és termesztett fajta) a Hungaro, de biológiai alapjaiban rejlő lehetőségei még nincsenek kellően kihasználva.

 

Környezetbarát (integrált és öko) agrotechnikával is eredményesen termeszthető.

 

 

A rendezvényen megszemlélhetők és meg is kóstolhatók voltak a Hungaro durumrozs termékek, melyeket Tóthné Sík Ilona és Tuboly Csaba mérnök és technológus szakemberek készítették.

Ők azok a kiváló sütőipari szakemberek, akik az eddigi több helyen végzett és több éves próbasütések eredményeként a legjobbat ki tudták hozni – adalékanyagok hozzáadása nélkül – a Hungaro durumrozsból.

Az ő szaktanácsadásuk mellett lesz lehetősége az érdeklődő pékségeknek elindítani ennek az ígéretes fajtának a lisztjéből készült termékek (pékáruk, sütemények) gyártását.

A Durumrozs liszttől a pékáruig – jövőbeni specifikus technológiai innováció – címet viselő előadásukban ismertetésre került, hogy tervezik teljesen bio (öko) vonal elindítását is, amely a biotermesztésből származó Hungaro durumrozsot használ, és abból adalékanyagok nélkül készít élelmiszereket (pékárut).

Ebben az elsők között Erdődi Imre debreceni biogazdával kívánnak együttműködni, aki jelen volt ezen a rendezvényen is, és aki az itt megkóstolható teljes kiőrlésű lisztből készített termékek alapanyagát – a bio Hungaro durumrozsot termelte.

De Dr. Kelemen Béla tarpai biogazda kapcsolatrendszerére is építkezni akarnak, aki eltökélt híve és szószólója az egészséges táplálkozásnak – így a durumrozs fogyasztásának is.

S hogy miért is érdemes foglalkozni e fajta bio termesztésével?

Mert egy jól kiépített integráció keretein belül biztosítva van a kellő piaci háttér, s mert a konvencionális módon termesztett növényekkel szemben várhatóan jóval magasabb árat lehet majd realizálni az értékesítésnél.