fbpx

Öntöződobokkal a jó termésbiztonságért

Írta: - 2023 május 15. -Hirdetés

Az aszályos időszak és az azzal járó kevés csapadék képes teljesen tönkre tenni az ipari növények és más szántóföldi kultúrák termésmennyiségét. Szerencsére ma már léteznek olyan öntözőberendezések, melyek használatával a termésátlag nemcsak szinten tartható, hanem növelhető is. 

Az egyik ilyen ár-érték arányban is kiváló öntözőrendszer a KITE Zrt. által forgalmazott csévélődobos öntözőberendezés. A kisebb gépek 1-10, a közepesek 10-20, míg a nagy teljesítményű gépek 20-30 hektáros területen fejtik ki áldásos hatásukat.

De mit ígér a dobos öntözés technológiája és miért lesz az Ön legjobb barátja idén nyáron?

A válasz egyszerű: mobilitás, megbízhatóság és egyszerű használat. Az öntöződobok könnyen szállíthatók, ezért szezonon kívül a tárolásuk sem jelenthet problémát. Tűzihorganyzással felületkezelt szerkezeteinek köszönhetően strapabíró az időjárás viszontagságaival szemben, többek között ezért, és egyszerű konstrukciójukból adódóan minimális szervizigénnyel rendelkeznek. A gépek további előnye, hogy elektronikus öntözővezérlővel is kiegészíthetők, melyekkel egyszerűen programozható a csévélés sebessége, behúzáson belül eltérő sebességek megadása, valamint elő- és utóöntözés beállítása.

Ezekkel a korszerű eszközökkel már nem elérhetetlen, hogy telefonról kövesse nyomon az aktuális csévélési sebességet, a felcsévélt csőhossz és az öntözés végének várható időpontját. Sőt meghibásodás esetén akár SMS-ben, vagy online, alkalmazáson keresztül is értesülhet csévélési hibáról vagy az öntözés leállásáról. Az öntözés hatékonysága és a gép használhatósága tovább növelhető beépített hidraulikus kisegítő rendszerek beszerzésével, valamint az öntözés-leállító szelep és a hígtrágya-kijuttatásához szükséges egység megrendelésével.

Több lehetőség az öntözésben

Az öntözés hatékonyságának egyéb alternatívájába tartoznak az öntöző konzolok, melyek cseppképzésének köszönhetően csökken a cseppek mérete, ezáltal kíméletesek a növényekkel szemben. Az öntöző konzolok előnyéhez tartozik jelentős energiatakarékosságuk, melyet munka közben alacsony nyomással (1,5 bar) képesek elérni. Alacsonyabb kertészeti kultúrák kíméletes vízpótló öntözésére, valamint kelesztő öntözésre is ajánljuk.

Az öntözőrendszerek lelke a szivattyú, mellyel megtápláljuk az öntözőrendszerünket. Ehhez használhatunk dieselmotoros szivattyúaggregátokat, traktormeghajtású TLT szivattyúkat, vagy a megfelelő feltételek mellett elektromos szivattyúkat is. Bármelyikre is essen a választás előtte mindenképp érdemes mérlegelni, a térfogatáramot és a nyomásigényt, amit megszab a gép nyomásigénye, valamint a gerinc és szárnyvezetékeken fellépő nyomásveszteség. Célszerű olyan szivattyút választani, mely az adott körülmények között a lehető legjobb hatásfokkal rendelkezik. Ezáltal jelentős üzemeltetési költség takarítható meg.

Hogyan tudunk még segíteni?

A KITE Zrt. Öntözési Üzletágának szakembergárdája megbízható hátteret biztosít a hatékony öntözőrendszer kiválasztásától a beüzemelésen át az utólagos szervizelési munkálatokig. Jelenleg Magyarország legnagyobb öntözési gépekre specializálódott szervizhálózatával rendelkezünk. A megszerzett szaktudást munkatársaink folyamatos továbbképzéseken bővítik, ezáltal naprakész műszaki szakmai tudással állnak Partnereink rendelkezésére. Igény esetén Hitelirodánk finanszírozási lehetőséget is kínál a KITE által értékesített beruházási termékekre, így az öntözőberendezésekre is.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, további információért látogasson el honlapunkra vagy keresse területileg illetékes értékesítő kollégáinkat.