fbpx

Bodrogkeresztúri riolittufa – talajjavítás természetesen

Írta: - 2022 április 05. -Hirdetés

A talajművelés és talajjavítás általános célja a kultúrnövény számára optimális talajállapot biztosítása. A Bodrogkeresztúri riolittufa fizikai tulajdonságainak köszönhetően morzsalékos talajszerkezetet biztosít, amely pozitív hatással van a talaj hőmérsékletére, az optimális levegőarányára és a biológiai életére. Térfogattömegéhez viszonyítva nagy vízkapacitású, így optimális hatást gyakorol a talaj vízgazdálkodására is.

A riolittufa őrleménye igen jelentős nyomelem- és ritkaelem-tartalmú kőportrágya. Savanyú és szikes talajok, homoktalajok ioncserélő képességét, pH-értékét és nyomelemellátását javítja. További alkalmazási lehetőségei közt érdemes megemlíteni, hogy eredményesen alkalmazható állattartási hulladék és szerves trágya kezelésére, víztisztításra, komposztáláshoz, alomanyagként a padozatra terítve, kertépítésre, növényvédőszer- és műtrágyagyártásra hordozóanyagként.

Természetes anyag, kizárólag produktív hatása van a vegetációra. A talajvizsgálati eredményekre alapozva, megfelelő dózis és intenzitás esetén 5–8 év tartamhatás érhető el az alkalmazásával. Kijuttatása nem igényel többletberuházást. A riolittufával kezelt területen optimális talajnedvesség és hőmérsékleti viszonyok között történhet a vetés, ami az egyöntetű kelés feltétele.

A riolittufával végzett kísérletek igazolják, hogy a talaj és a növény optimális vízgazdálkodásának köszönhetően csökken a nedvességtartalom a betakarított szemekben, illetve víztartó szerepének köszönhetően csökkent a növények aszályérzékenysége.

Podráczki Károly – agrárértékesítő
+36 70 524 3774
[email protected]
WWW.RIOLITTUFA.HU

Colas