fbpx

Megnőtt az érdeklődés a Müthing-gépekre!

Írta: Szerkesztőség - 2019 október 31.

Az Európa-szerte professzionális mulcsozó munkagépeiről, „cápauszony”-állókéses rendszeréről, mechanikus ütközés elleni védelemi szabadalmáról elhíresült, népszerű Müthing márka kizárólagos forgalmazásával foglalkozó Güttler Kft. két helyszínen (Mezőberény, Taliándörögd) tartott szántóföldi bemutatót.

Vörös Endre és Milan Strakko (Müthing Közép-Európai kereskedelmi menedzser) háttérben az MU-PRO/F 860-as szárzúzó

Felvételeink: www.agraragazat.hu/galeriak

Vörös Endre, a Güttler Kft. értékesítési vezetője köszöntötte a gazdálkodókat, majd bemutatta a Müthing márka ismérveit. Kitért többek között az MU-Vario® rendszerre, mely lehetővé teszi a mulcsozó beállítását a gazdálkodó körülményeihez, az optimalizált bemenet- és házformának és a fokozatmentesen választható aprítási és szárzúzási fokának köszönhetően. A márka másik két fontos védjegye a mulcsozó extrém hosszú élettartamú része, a 2,7 kg súlyú MU-Farmer kalapács és a nagy terhelhetőségű, élettartamkenéssel ellátott Starinth® támasztóhenger-csapágyazás.

Miért mulcsozzunk?

A modern mezőgazdaságban már sokkal több igénynek kell megfelelni, mint egyszerűen csak az élelmiszer-előállítás. A gazdálkodók már nemcsak a termékekkel, hanem a termelés módjával szemben is igényeket támasztanak, ilyen például a fenntartható gazdálkodás, a kevesebb növényvédő szer használata, a talaj termékenységének növelése, illetve a környezetbarát gazdálkodási mód. Ha e kritériumoknak meg akarunk felelni, fontos, hogy segítsük a környezetünk természetes folyamatait, melyben a mulcsozás nagyszerű partner lehet.

A finomra mulcsozott növénymaradványok gyorsan bomlásnak indulnak. Ez csökkenti a betegségek és a kártevők életterét. A gyorsan bomló növénymaradványok táplálékként szolgálnak a következő kultúrák számára. A maradványok egyenletes eloszlása azt jelenti, hogy a tápanyagok eloszlása is egyenletes. Az egyenletesen szétterített mulcs megakadályozza a talajeróziót. A durván mulcsozott köztes termények megbízhatóan akadályozzák a kikelést, így a következő főterményben nem lesznek gyomnövények. A táblaszéleken a finom mulcs megakadályozza a gyomnövények behatolását a területre, és az rövid idő után mezőgazdaságilag is jól hasznosítható.

Müthing-premier

Elsőként Magyarországon, Mezőberényben tekinthették meg a gazdák a Müthing hatalmas területteljesítményű, nagy munkaszélességű MUPRO/F Vario 860-as szárzúzóját. A gép kiegyensúlyozott, egy MU-PRO 280 Vario első mulcsozóval kombinálva elérhető az optimális súlyelosztás. Szállítási paraméterei: 2,85 méter szélesség és jelentősen 4 méter alatti teljes magassság. A gép háza S700MC korrózióálló finomacélból készült, így az önsúlya alacsony, miközben a mulcsozó extrém szilárdságú. Az MU-SOFA® hidropneumatikus talajnyomás-tehermentesítőnek köszönhetően tökéletes a talajkövetése.

Munka közben is láthattuk a Müthing MU-M/F 600 Vario mulcsozót, mely az utóbbi időben igen kedvelt géppé vált a magyar gazdálkodók körében is. A géppel a nagyobb szármaradványok esetén is kiváló aprítás érhető el a támasztóhenger hátsó pozícióba állításával. A dupla spirálban elhelyezett kalapácsoknak köszönhetően nincs szükség a rezonancia csillapítására. A szegmentális állókések egyszerűen, gyorsan és olcsón cserélhetőek. A lehető legnagyobb szívóerő elérése érdekében a rotorház állítható vágóélt tartalmaz. A kalapácsok rögzítése erősebb, így idegen anyag bejutásakor a rotor nem sérül. Professzionális mulcsozási technológiát a kommunális munkagépekhez is ajánlottak. Az MU FM 140 Hydroszárzúzó jellemzői: az egy anyagból hengerített ház komolyabb igénybevétel esetén is masszív marad. A szabadalmaztatott „cápauszony”-állókések a legjobb minőségű aprítást végzik. A házban elhelyezhető kopóbetéttel tovább növelhető a gép élettartama. A vágási magasság tetszés szerint állítható. A nagy, 55 m/s késsebesség tökéletes és gyors vágási képet biztosít. Aki ellátogatott a Müthing-bemutatókra megtapasztalhatta, mi is a különbség a szárzúzás és a professzionális mulcsozás között.