fbpx

Február 28-ig várják a pályázatokat az Élelmiszerlavina-programban

Írta: Kohout Zoltán - 2018 február 15.

Elindult a Civil Iránytű Alapítvány és a Syngenta 2018-as Élelmiszerlavina programja. Az önkormányzatok, oktatási intézmények és civil szervezetek idén is több millió forint értékű zöldségvetőmagra pályázhatnak február 28-ig.

 

Támogatás, segítség – de bölcsen

Az idén tízéves Élelmiszerlavina programjának lényege, hogy a vezető agrárvállalattól felajánlott zöldségvetőmagokat a Civil Iránytű Alapítvány munkatársai által koordinált és egész évben végigkísért pályázat keretében önkormányzatoknak, oktatási intézményeknek, civil szervezeteknek adják. A nyertes pályázók elvetik a vetőmagokat, majd a betakarításig gazdálkodnak földterületükön, végül a terményeket odaadják a környéken élő nehéz sorsú családoknak, időseknek, fogyatékkal élőknek, szociális intézményeknek.

A társadalmi célú program így nemcsak segít, hanem összefogásra is ösztönöz, azaz, ahogy a mottója is kifejezi: „hal helyett hálót ad”, hangsúlyozza Vajda Beáta, a Syngenta marketingvezetője.

140 ezer emberen segítettek

A pályázók a megvalósításhoz partnerként egyéb szervezeteket is bevonhatnak, ismertette Molnár Antal, a Civil Iránytű Alapítvány projektmenedzsere. A szervezők kifejezetten preferálják, ha a program több résztvevővel, helyi szintű összefogással valósul meg. A program sikeres megvalósításához a pályázónak kell biztosítania a megművelésre alkalmas, öntözhető földterületet, a szükséges eszközöket és a felügyeletet. Illetve pályázatukban vállalják, hogy a megtermelt javakat olyan lakosokhoz juttatják el, akiknek nagy szüksége van a segítségre. Az egy pályázatra adható vetőmagcsomag maximális értéke elérheti az 500 ezer forintot.

Az Magyar Adományozói Fórum Társadalmi Befektetések Díjátadóján 2015-ben a Legsikeresebb Partneri Együttműködés díjat elnyert Élelmiszerlavina indulása óta már több mint 140 ezer emberen segített. A mezőgazdasági munkákba a nyertesek csaknem tízezer embert vontak be, akik több mint ezer tonna élelmiszernövényt termesztettek és adtak oda nehéz sorsú családoknak, fogyatékkal élőknek, időseknek.

Kohout Zoltán (forrás: Syngenta)