fbpx
586630

Napraforgó-, szójaolaj: biztató áremelkedés kezdődött

Írta: Kohout Zoltán - 2024 április 10.

Ahogy a lengyel gazdák fokozatosan enyhítik a blokádot, és nő a kereslet az ukrán termékekre, elkezdődött a szója- és napraforgóolaj árának emelkedése.

Nő az olajok ára

Az ukrán mezőgazdasági megfigyelők az ukrán kikötőkben a napraforgóolaj keresleti árának emelkedését mérik, 15-20 dolláros tonnánkénti áron, a globális olajpiacon tapasztalható hasonló ártrendek mellett. Április 8-án a napraforgóolaj keresleti árait 810-820 dollár között jegyezték.

Ugyancsak nőtt, méghozzá majdnem 10 százalékkal a szójaolaj ára is Ukrajnában. Ez a termék exportpiaci árnövekedésének hatására indult, de a trendet jelentősen támogatta a megnövekedett hazai vásárlói kereslet is. Emellett a magasabb nyersanyagköltségek, ami mérsékeli a gazdák nyereségét az áremelkedésen. Az áremelkedés egyébként hatalmas szórásokkal valósult meg: 100 és 1000 hrivnyás (durván 9 és 90 ezer forintos) növekedés egyaránt volt a piacon, így a február végi 25-28 ezer hrivnyás tonnás ár márciusra 30 ezer fölé emelkedhetett, ami 7-9 százalékkal nagyobb az év eleji mértékeknél.

Nő a kereslet

Mindez nem független az ukrán-lengyel határon kialakult helyzettől. Míg a lengyel tiltakozó gazdák blokád alatt tartottak több átkelőhelyet – illetve nem függetlenül az orosz agressziótól –, az ukrán export késlekedése miatt felhalmozódtak a készletek Ukrajnában, ami nyomást gyakorolt az árakra. Március végén, április 5-én azonban részben újraindult a kamionok áthaladása az egyik ellenőrző ponton a lengyel-ukrán határon – jelentette az Ukrán Állami Határőrség. Így az exportorientált cégek most már erős keresletről számolnak be az ukrán termékek iránt, ami továbbra is támogatja az árakat.