fbpx

Betesz az oroszok háborúja a napraforgóolajnak is

Írta: Kohout Zoltán - 2024 március 10.

Az európai piac bőséges napraforgóolaj-kínálata miatt az európai kikötők árai az elmúlt 3,5 év legalacsonyabb szintjére estek. E szegmensben minimális a kereslet, de a repceolaj ára most először emelkedett a napolaj ára fölé 2022 februárja óta, a bioüzemanyagok iránti folyamatos kereslet miatt. Ugyanakkor a szójababolaj elvesztette prémiumát a többi olajhoz képest, mivel a feldolgozás nő a régióban.

napraforgó tábla
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Szállítási nehézségek, nyomott árak

Az okok közt az elemzők – akárcsak más gabonák szegmensében – elsősorban a Fekete-tengeri kikötők alulteljesítését látják, amit az oroszok Ukrajna elleni háborúja okoz. A másik ok a Vörös-tenger helyzete és az alternatív útvonalak üzemeltetésének nehézségei. Ezek miatt az európai export gyengélkedik, ráadásul sok olcsó napraforgóolaj áramlik Európába, nyomást gyakorolva a piacra. Az olcsóbb ajánlatok elérhetősége egyelőre mégsem váltotta ki a kereslet növekedését, miután a legnagyobb feldolgozók ellátottsága egyelőre kielégítő. Mindenesetre Európa külkereskedelmi egyensúlya és az európai gazdák szempontjából nem éppen kedvező, hogy a tavalyi nyár óta csaknem 30 százalékkal, 1,6 millió tonnára nőtt az uniós országok napraforgóolaj-importja az egy évvel korábbihoz képest. Az Agrcensus szerint a napraforgóolaj ára hat európai kikötőben 2024 második negyedévében 900 dollár körül alakul, ami a legalacsonyabb szint a 2020-as őszi árak után (855 USD/mt).

Lejtmenetben a napraforgó

A szakértők szerint a napraforgóolaj Európában sokat veszít a piacaiból más olajok miatt. A FEDIOL iparági szövetség szerint a 2023/24-es szezon első öt hónapjában az EU-országok napraforgóőrlései teljesítménye 9%-kal, 2,4 millió tonnára nőtt az előző szezonhoz képest, a januári pedig 571 ezer tonnát tett ki, ami a legmagasabb. szinten 2021 októbere óta. A baj csak az, hogy – amint az USDA is megállapítja – emögött az olcsó import is megjelenik: Európa napraforgóolaj-behozatala az elmúlt tíz év legmagasabb szintjét, 2,35 millió tonnát fogja elérni.

Van kereslet repcére, szójára

Ami jól-jobban tartja az árát, az a repce és a szója. A biodízel-termelésből származó stabil kereslet, a biodízel még mindig egészséges haszonkulcsa miatt ez a szegmens növekszik. A FEDIOL szerint 2023 végén és az idei év elején az európai feldolgozók által őrölt repce havi 1,7-1,8 millió tonna mennyiséget ért el, ami a legmagasabbak közé tartozik. A jó repceolaj-árakban benne van a gazdálkodók alacsony mértékű repceeladása. A nyomott vetőmagárak és a vetőmagot eladni nem hajlandó gazdálkodók miatt a repceolaj általános szerkezete megemelkedett – mondják a kereskedők.

Az európai szójababőrlés év végén, év elején csaknem elérte az 1,17 millió tonnát, ami az elmúlt öt hónap legmagasabb szintje. Viszont a szójaolaj ára több mint 25%-kal csökkent október óta.