Őszi teendők a repcében

Bárhogyan alakul is az őszi repcevédelmi szezon, valószínűleg a rovarkártevők elleni védelemé lesz az idei főszerep. Az inszekticidet (is) tartalmazó csávázószerek kényszerű mellőzése miatt szinte biztosan elkerülhetetlenné válik a repcetáblák rendszeres, akár napi szintű bejárása, főként a kelő, szikleveles és néhány lomblevélpáros állapotban.

A repcebolha éppen ekkor tud komoly károkat okozni az asszimilációs felület csökkentésével, továbbá a sebzésekből adódó vízveszteség által. A károsított táblák növényzete a fejlődésben visszamarad, súlyos esetben tőpusztulás is előfordulhat. A kártevő folyamatos betelepülése – és a rovarölő csávázószerek folyamatos védelmének hiánya – miatt többszöri védekezésre lehet szükség. Célszerű felszívódó, hosszabb hatással rendelkező készítményt választani kombinációs partnerként a szokásos piretroid hatóanyag mellé.

A kis káposztalégy lárvái a repce gyökérzetét, jellemzően a gyökérnyakat és a főgyökeret károsítják. A repcenövények a fejlődésben visszamaradnak, a rágások nyomán rothadási folyamatok indulhatnak be, de akár tőpusztulás is lehet a károsítás eredménye. Mivel a nyüvek a talajban, a gyökér belsejébe rágják be magukat, tökéletes vegyszeres védekezési lehetőség – a rovarölő szeres csávázáson kívül – nemigen van ellenük. A kártevő elleni védekezéshez mindenesetre felszívódó, lehetőleg gázosodó készítményt válasszunk, de a várhatóan kártétellel fenyegetett táblák esetében a rovarölő szeres talajfertőtlenítést se zárjuk ki!

A repcedarázs kora ősszel megjelenő álhernyói a szikleveles vagy néhány lombleveles növényeken táplálkoznak. Mivel a kártevő fénykedvelő, a kezdetben szürke, később fekete lárvákat könnyű észrevenni a leveleken. Jellegzetes kárképéről, a karéjozó rágásnyomról is felismerhető jelenléte. Védekezni ellene a fiatal lárvák megjelenésekor, a repce fejlődését még nem veszélyeztető, alacsony kártételi szintnél javasolt.

Sumi Alfa 5 EC

A Sumi Alfa egy bevált, széles hatásspektrumú rovarölőszer-márka. Megbízható, ugyanakkor költségtakarékos megoldás a repce rovarkártevői ellen. Dózisa repcedarázs és repcefénybogár ellen 0,2 l/ha, repcebecő-ormányos ellen pedig 0,3 l/ha.

Kaiso Plusz technológiai csomag

A jól ismert piretroid és szerves foszforsav-észter kombináció tankkeverékben. A lambda-cihalotrin hatóanyagot tartalmazó Kaiso EG és a klórpirifosz hatóanyagú Cyren EC együtt még megbízhatóbb védelmet nyújt a repce legveszélyesebb rovarkártevői ellen, imágók és lárvák ellen egyaránt. A kombinációban a Cyren EC biztosítja a tartós hatást. Igen jól gázosodik, aminek köszönhetően olyan helyekre is eljut, ahova a kontakt piretroid hatóanyag esetleg nem. A két rovarölő szer együtt is beszerezhető, így áruk még kedvezőbb. A technológiai csomag tartalma 5 kg Kaiso EG + 20 liter Cyren EC, ami 33 hektár kezelésére alkalmas.

Repce Plusz technológiai csomag

A repce technológiai csomag a Kaiso Plusz mellett egy fungicid és regulátorhatású készítményt, a Mystic 250 EC-t is tartalmazza. A Repce Plusz technológiai csomag 5 kg Kaiso EG + 20 liter Cyren EC mellett tartalmaz még 30 l Mystic 250 EC-t is, ami 33 hektár kezelésére alkalmas.

Mystic 250 EC – regulátor és gombaölő szer egyben

Amennyiben hosszan tartó, enyhe és csapadékos ősz következik, a repce már az ősz folyamán szárba indulhat, ami a kifagyás esélyét ugrásszerűen megnöveli. A repce biztonságos átteleléséhez szükséges a 8-10 leveles tőlevélrózsás állapot, a 25-30 centiméteres gyökérhosszúság és az 1 centiméteres gyökérnyakvastagság. Az állomány szárba indulásának szabályozása ezért – a többi technológiai elem mellett – szintén kulcskérdés.

A repce 4-6 leveles fejlettségénél kipermetezett növekedésszabályozó készítmények hatására nemcsak a télállóság javul, hanem tavasszal több oldalhajtás is képződik. Az oldalhajtások számának növekedésével növekszik a becőszám, így a termés mennyisége emelkedik.

A Mystic 250 EC az egyik leghatékonyabb felszívódó hatóanyagot, a tebukonazolt tartalmazó gombaölő szer és egyben növekedésszabályozó készítmény. A Mystic 250 EC-t magas koncentráció és jó felszívódás jellemzi. Megbízható, ugyanakkor költségtakarékos megoldás a repce növekedésszabályozására és gombabetegségei ellen történő együttes védekezésre.

Az őszi Mystic 250 EC kezelés hatására az oldalhajtások száma akár 25-30%-kal növekedhet. Az ebből adódó terméstöbblet elérheti a 10-20%-ot is. A tavaszi kezelés tovább erősíti a repce gyökérzetét és növeli oldalhajtásainak számát. A regulátorhatás mellett mindkét esetben számíthatunk a Mystic 250 EC megbízható gombaölő hatására. Ezzel a levélen, száron és becőn károsító gombabetegségek által okozott gazdasági kárt háríthatjuk el eredményesen.

Ősszel a repce 4-6 leveles állapotában, tavasszal az oldalhajtások képződésekor, illetve virágzás idején alkalmazható. Javasolt dózisa 0,75-1,0 l/ ha. Ha a táblán található növények többsége négyleveles állapotban van és a kezelendő fajta vagy hibrid növekedési erélye gyenge, illetve közepes, a Mystic 250 EC alacsonyabbik dózisát használjuk. Fejlettebb állomány és erőteljes növekedésű fajta vagy hibrid esetén a magasabbik dózissal kezeljünk.

Termelők mondták?

"Összesen mintegy 450 hektár területet művelünk. Ebből 250 hektár saját használatú és még mintegy 200 hektáron végzünk különböző gépi szolgáltatásokat. A kukorica kb. 110 hektár, az őszi búza 60 hektár, az árpa 20 hektár, a napraforgó 30 hektár és az őszi káposztarepce is 30 hektár. A bérmunkával művelt területeken az egyik legjobban integrált növény a repce. Aki megbíz bennünket, annak a repcéjében minden munkaműveletet mi végzünk, a vetéstől az aratásig. Ez még további 20-30 hektár repceterületet jelent. Ezen kívül a legnagyobb fajtatulajdonosoknak kísérleteket is beállítok, elsősorban kukorica- és repcehibridekkel. A repcét sokszor, 6-8 alkalommal is kezeljük. A gyomirtás rendszerint csak az őszi egyszikűek ellen irányul. Tavasszal és ősszel is van regulátoros kezelés, amit virágzásban egy újabb gombaölő szeres kezelés követ. A rovarok ellen szükség szerint védekezünk, de ez már rendszerint ősszel elkezdődik. Rovarölő csávázószerek hiányában fokozottan figyelek erre a kérdésre, az első kezeléseken már túl is vagyunk. A területünkön a Nufarm szinte teljes repce növényvédő szer kínálatát használjuk. Gabona-árvakelés ellen a Gramin 0,8 l/ha dózisával védekeztünk. A Kaiso Plusz csomagot az ajánlott 33 hektárra juttatjuk ki, tavasszal pedig szükség esetén a Kaiso EG vagy a Sumi Alfa 5 EC készítmények egyikével permetezünk. Az őszi és a tavaszi regulátoros kezelést általában Mystic 250 EC-re alapozzuk, amit 1,0 l/ha dózisban juttatunk ki, külön menetben. Fővirágzásban egy újabb kezelést kap a repce, amit az évjárattól függően választunk meg. Általában valamilyen azolt, de van, amikor strobilurint is használunk. Amit a legfontosabbnak tartok, az a megfelelő dózis és permetlémennyiség használata. Mi nem szoktuk csökkenteni a dózisokat az ajánlott mennyiségről, és a víz mennyiségét is inkább a magasabb értéken (250-300 l/ha) használjuk. Az alkalmazott termékekkel elégedett vagyok, nyugodt szívvel ajánlom őket másnak is. Érdemes a csomagokra figyelni, mert jól vannak összerakva és az ár-érték arányuk is igen meggyőző."

Vranyák Róbert tulajdonos, Vranyák Kft., Dunaföldvár

Gramin – szuperszelektív egyszikűirtó

A csírázó repceállományok víz- és tápanyagfelvételét gátolják, a kelő repcét agresszíven elnyomják a kultúrnövénnyel együtt megjelenő gyomnövények. A gyomokkal versengő, azoknál kisebb egyedszámban kelő, fiatal repcenövények gyengén fejlődnek, a fényért folyó küzdelemben felnyurgulnak, és erőtlen gyökérzetet fejlesztenek. A gyenge állományok kitettebbek a téli időjárásnak, ezáltal megnő a kifagyás kockázata. A tavaszra megritkult, megviselt növények később regenerálódnak, kevesebb oldalelágazást fejlesztenek, ezzel teret adnak a tavaszi gyomosodásnak. Az elágazódások csökkenésével arányosan csökken a becőszám, ezáltal a hozam is.

A korábbinál alacsonyabb vetőmagnorma, a ritkább térállás, a tápanyag-utánpótlás intenzívebbé válása és a hibridekben rejlő magasabb terméspotenciál egyértelműen az őszi gyomirtás mellett szól. A változékony kora őszi időjárás viszont a repce kelése után alkalmazható készítmények javára tolja el a mérleget. Ezekkel képesek vagyunk a legnagyobb termésveszteséget okozó gyomokat kiiktatni. Legnagyobb előnyük, hogy a hatás kialakulásához nincs szükségük bemosó csapadékra, a már kikelt gyomfajok ismeretében tudjuk megválasztani a legmegfelelőbb gyomirtó szert, továbbá a kezelés akkor végezhető, amikor a repce már biztonsággal kikelt.

A magról kelő fűfélék (pl. nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit) mellett a gabona-árvakelés és az évelő egyszikűek (pl. tarackbúza, fenyércirok) ellen alkalmazhatók repcében a szuperszelektív készítmények. Ilyen a Gramin, amely egy gyorsan felszívódó, levélen keresztül ható, rugalmas dózisú termék. Adagja gabona-árvakelés ellen 0,4-0,6 l/ha, magról kelő fűfélék és gyökérváltáson átesett gabona-árvakelés ellen 0,7-1,0 l/ha.

Farkas Ádám
termékfejlesztési vezető
Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.hu

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!

gombaölő szer gyomirtás gyomirtó szer káposztalégy mystic 250 EC növényvédelem Nufarm repce repcedarázs rovarölő szer