fbpx

Soha nem látott árak és vadonatúj szárító

Írta: Szerkesztőség - 2014 november 17.

Már régi történetnek tűnhet az IKR Zrt. vesszőfutása. Most viszont mindenki felkaphatta a fejét Pécsváradon, a Kelet-Mecsek Mezőgazdasági Kft. központi telephelyén tartott partnertalálkozón, ahol ismerős arcok és még inkább ismerős gépek várták az érdeklődőket október 17-én.

„Készletkisöprő” árak erő- és munkagépekre

A termelőkre nézve ezúttal pozitív hírrel szolgálunk – köszöntötte Szaxon J. Attila vezérigazgató (IKR Zrt.) a megjelenteket. Hiszen a cég készleten lévő erő- és munkagépeit rendkívül kedvező áron kínálja. A piaci ártól lényegesen olcsóbban, sőt a rendezvény alkalmából akár 7 jegyű engedménnyel is vásárolhatók egyes gépek. Természetesen a meglévő készletet egészében sem bemutatni, sem most felsorolni nem lehet, a pécsváradi telephelyen is csak ízelítőt láthattunk a kínálatból.

  • KUHN Maxima 6 soros szemenkénti vetőgép

Az egyik legkeresettebb 75 cm-es sortávolságú, pneumatikus Maxima 6 GII vetőgép teleszkópos gerendelyű, 2×280 l-es műtrágyaszóróval és 150 l-es mikrogranulátum szóróval és a munkát segítő KMS 412 magyar nyelvű vetésellenőrző monitorral felszerelt.

  • New Holland TD 5.95 traktor

Az ismert New Holland traktorok (TD5, T5, T6, T7, T8) közül ezúttal a leggyakoribb kategória tagja, a 95 LE-s TD 5.95 mutatkozott be. A 20/12 mechanikus sebességváltóval, mászófokozattal, szinkronizált előváltóval felszerelt univerzális traktor alapfelszereltségként tartalmazza a légfékberendezést, a beépített karbonszűrőt, a 10 db 40 kg-os első pótsúlyt, a pótkocsi vonófejet, vonólapot és a légkondicionálást, többek között.

A „készletkisöprő” akcióval az IKR Gépkereskedelmi Kft.-hez tudnak fordulni az érdeklődők. A név hasonló, a kínálatban szereplő új termékek mellett vannak már ismert nevek is, mégis egy új csapat, egy új piaci szereplő áll a partnerek rendelkezésére – tudtuk meg Bánki Loránd ügyvezetőtől. A www.ikrgepker.hu weboldalon naprakészen látható minden használt és új gép, többek között a továbbra is forgalmazott Bednar (Strom), Kuhn és Dondi gépek is.

Új szín, új gép is szerepel a cég kínálatában, a nagy sikerű Massey Ferguson traktorok forgalmazójaként is várják partnereiket teljes erőgép portfólióval, 24 órás alkatrészellátással, szervizháttérrel. Természetesen itt is érvényes a már ismert Massey Ferguson egyedi, kamatmentes finanszírozási konstrukció, aminek keretében kamatmentes hitel mellett 25% önerő befizetésével, a vételárat 4 egyenlő törlesztőrészletben kell kifizetni. A kínálatból Pécsváradon az MF 7620 traktort nézhettük meg közelebbről. Az egykoron „Európa legszebb traktora” címet viselő, SCR 2-es katalizátorral felszerelt traktor sebességváltója Dyna-6, névleges teljesítménye 136 LE, fajlagos fogyasztása pedig 190 g/kwh. Alapfelszereltsége a rugózott mellső híd, a pótkocsi automata vonófej, a frontsúly, a klímaberendezés és a légrugós vezetőülés.

FAO szárító a Zengő árnyékában

Egy szerencsétlen esemény kapcsán került sor új szárító építésére ezen a telephelyen – vázolta az előzményeket Mándy Lóránd, a Kelet-Mecsek Mezőgazdasági Kft. ügyvezető igazgatója. A 2.300 hektáron gazdálkodó cég fő tevékenysége az árutermelő növénytermesztés és a tejelő szarvasmarha tenyésztés, ezekhez pedig nélkülözhetetlen a szárító, ez esetben a leégett szárítójuk pótlása.

A prémium kategóriaként ismert FAO szárító garantáltan alkalmas a mezőgazdasági termények gazdaságos energia felhasználás melletti jó minőségben történő szárítására – ezt már Dr. Gyenes Istvántól, a FAO cég képviselőjétől hallhattuk a már működő szárító előtt.

Ez a berendezés magas színvonalú biztonsági rendszerrel szerelt. Csak néhány azokból az érzékelőkből, amelyek működését magunk is nyomonkövethettük az irányító panelen: szárítási hőmérsékletet szabályozó szonda, száraz termény nedvességet szabályozó szonda, tűz érzékelő szonda a kilépő és a visszavezetett levegőnél, levegőnyomást ellenőrző érzékelő, feltöltési szintet érzékelő, szárító kapacitív biztonsági szintjelző, szárazmag tartály telítettség szintjelző és persze a gázégő működését ellenőrző érzékelő. A szárító zajkibocsájtása 55 dB 100 m távolságra hangtompító nélkül, porszennyezése 20-30 mg/m3 szűrő nélkül.

A FAO szárítók nemcsak a tradicionális növények, hanem akár olajos növények, rizs vagy sörárpa szárítására is alkalmasak. Működtethetőek földgázzal, tartályos gázzal, fűtőolajjal és igény esetén alternatív energiaforrásokkal.

A rendezvényen készült fotók a www.agraragazat.hu oldalon megtekinthetők.