fbpx

A gyártó, az importőr, a tulaj meg a MAF

Írta: Szerkesztőség - 2014 november 17.

Az utolsó napsütéses őszi napok egyikén érkezett meg Heves megye déli részére, a Tisza-tó mellett található Kiskörére az első Mazzotti önjáró permetező. Az ünnepélyes átadón Gianluca Barbieri az olasz gyártó Mazzotti Ltd.-t, Rikkert Zsolt az importőr Agro-Tipp No.1 Kft.-t képviselte, a Mazzotti MAF 5240 önjáró permetezőgép kulcsát pedig az új tulajdonos, Kiss Róbert vette át.

A gyártó

A Mazzotti Ltd. 1948-ban alakult Ravennában családi vállalkozásként. A kezdetekkor traktorgyártással foglalkoztak, melynek alapjait az amerikai Bulldozer adta, illetve egy cég felvásárlását követően figyelmüket a cukorrépa betakarítókra fordították. Bővülésük következő mérföldkövét jelentette 1987, mikor is megalkották és megvásárolták az első önjáró permetezőjüket. Mikor felismerték a növényvédő szerek légi kijuttatásának háttérbe szorulását, áttértek a saját építésű önjáró permetezőgépek gyártására, olyannyira, hogy az utóbbi pár évben csak sajátgyártású önjáró permetezők előállításával foglalkoznak. Jelenleg 8 modell szerepel a kínálatukban, melyek speciálisan egy adott folyamatra vagy növényre lettek kifejlesztve.

Legújabb fejlesztésüket november 12-16. között mutatják be a Bologna-i kiállításon. Az Allcrop típusú gépük újdonsága, hogy tartálya a két kerék között, oldalt helyezkedik el, hasmagassága 2,8 m is lehet, illetve szórókerete nagy intervallumban képes dolgozni, 80 cm-es növényektől kezdve, akár 4 m-ig is.

Az importőr

Az Agro-tipp No.1 Kft. 1996-os megalakulása óta Magyarországon már jól ismert hírnévre tett szert. 2012 óta a STEYR traktorok hivatalos importőre. Céljaik között szerepel, hogy vezértermékük mellé teljes munkagép kínálatot építsenek fel. A tervek valóra váltásának bizonyítéka az első magyarországi Mazzotti önjáró permetező átadása. A széles munkagép palettát csak szépen lassan tudják felépíteni, ameddig nincs referencia, nehéz bebizonyítani a gépek számos kiváló tulajdonságát. Rikkert Zsolt bízik benne, hogy a már kialakult jó kapcsolat a Mazzotti Ltd.-vel töretlen marad, és 2015-ben legalább 2 MAF megtalálja gazdáját.

Az új tulajdonos

Kiss Róbert 1996 óta foglalkozik mezőgazdasági termeléssel. Közel 200 ha saját területen gazdálkodik édesapjával, illetve a tavalyi évben kb. 500 ha-on vállalt bérmunkát. Tervei szerint az új géppel az eddig kiszolgált területek háromszorosát, tehát akár 1500 ha-t is le tud majd permetezni.

A MAF 5240-es permetező működését először egy cseh videón látta meg. Masszív, erős felépítése már az első pillanatban elnyerte tetszését. Rögtön látta, hogy a MAF nem ?szúnyog? típus, 11,1-11,2 t súlya kicsivel több talajnyomást eredményez, de masszívabb felépítése miatt jobban bírja majd a hosszú távú igénybevételt. Az elhatározást követően tavaly ősszel elkezdte keresni a módját, hogy hogyan tehet szert a MAF-ra, ebben az Agro-tipp No.1 Kft. segítségére számíthatott.

A kulcs átadást megelőzve lehetősége nyílt már pár ha-t az új gépével permetezni, mely várakozáson felül teljesített, de igazán csak jövő tavasszal fogja érzékelni a pozitív változást.

„Mega” MAF 5240

A Mazzotti MAF 5240-es modellt 2012-től gyártják sorozatban, az eltelt 2 évben már több mint 50 db-ot eladtak.

Magyarország első Mazzotti önjáró permeztőgépe az alapvető tulajdonságok mellett minden extra felszereltséggel rendelkezik: 5000 l-es tartály, 1,7 m-es hasmagasság, 3 m-ig állítható hidraulikus nyomtáv, 238 LE Perkins motor, Poclain hajtómű, 500 l/min-es Sauer centrifugál szivattyú, paralelogramma felfüggesztésű szórószerkezet, 28 m-es légzsákos szórókeret szélesség (max. 48 m), ledes szórókeret megvilágítás, 4 db érzékelő szenzor (állandó munkamagasság beavatkozás nélkül), 0,5-3,8 m közötti szórókeret szintezés, 40 l-es vegyszerbekeverő, cirkulációs rendszer (azonnali permetezés), 4-es szintű, karbon szűrővel ellátott Claas fülke, 2 db kamera, Trimble típusú GPS vezérlésű szakaszolás, robotkormányzás, 15-20 db választható gumiabroncs méret, összes mérési és szervizelési pont egy helyen, kerekek működése összekötő karok segítségével (egy munkahengerrel) stb.

A MAF robusztus termetével mindenki szívébe könnyen belopja magát, és még sokakat meghódít, mint ahogy tette azt a legelső magyar gazdával is.

A rendezvényen készült fotók a www.agraragazat.hu galériájában megtekinthetőek.