fbpx

Svédországban jártunk, Väderstad újdonságokat láttunk

Írta: Szerkesztőség - 2014 november 17.

A kezdetek: a tóba dobott kő?

Az 50-es évek rendkívül szélsősége időjárása miatt a svédországi Herrgärden városában (Väderstad közelében) a Stark család már nem tudott megélni a 30 hektáros termőföld hozamából, ezért választaniuk kellett, vagy abbahagyják a gazdálkodást, vagy kitalálnak valamit, amivel növelhetik a bevételüket. Akkoriban még fából készült merevfogas boronákkal végezték a talaj előkészítését, amit korlátozott tartóssága miatt minden évben újra el kellett gyártani. Ebbe fáradt bele Rune Stark, és 1962-ben megtervezte és megépítette saját használatukra az első acél elemekből készült új merevfogas boronát. Meglátván ezt a gépet, a szomszéd gazdálkodó megkérdezte, hogy tudna-e neki is készíteni egy ilyet. Nos, ez volt a legelső megrendelés, és mint ahogy a tóba dobott kő elindítja a hullámzást, jöttek sorba a megrendelések. A gyártási körülményeket jellemezte, hogy a gyenge elektromos áramellátás miatt a 96 helyi család csak a TV sötét képernyőjét nézhette, mert Stark úr hegesztése elvette az összes áramot. „Esténként átjöttek megkérdezni, hogy úgy 9-ig befejezi-e a munkát, mert jó műsor lesz és szeretnék nézni” – mesélte Crister Star, a család 4 gyermekének legidősebbike, aki akkoriban 11 évesen tesztelte az új merevfogas boronát. Crister ma termékfejlesztő és az igazgatóság elnöke.

Az acél alapanyagokra való áttérés komoly minőségi előrelépést hozott a mai modern mezőgazdasági gépgyártás felé. Rune már akkor gyakran használta a „tartós használatra készült” kifejezést munkatársai körében. A gyártmányfejlesztés középpontjában Rune minőségi szemlélete és a vevői igények kielégítése állt. Így kezdődött a ma már nemzetközileg is elismert Väderstad története, amit azóta is a vállalkozói szellem és a zseniális mezőgazdasági gépek kialakítása jellemez. A cég továbbra is a Stark család tulajdonában lévő családi vállalkozás, amit a 4 testvér, Christina, Crister, Andreas és Bo Stark irányít. Christer lánya a harmadik generáció legidősebb tagja, Linnéa Stark a cég kommunikációs menedzsere.

A Väderstad csoport összesen 1.350 embert foglalkoztat, és 40 országban van jelen. A Väderstadban lévő központban és gyárban 800 fő dolgozik, ebből 300 a konkrét gyártásban, a többiek a fejlesztésen és egyéb területeken. Újabb és újabb gyártócsarnokok épülnek, a legújabb mindössze 3 éves. Évente általában 5-6.000 gép készül itt el, az orosz piac visszaesése miatt most kb. 4.000.

A Spirit Nordic még száraz körülmények között is maximális hatékonysággal juttatja ki a műtrágyát

Az új Spirit 600C Nordic szimpla tárcsás műtrágyacsoroszlyával szerelt, ami a 250 mm sortávolságra történő pontos kijuttatást szolgálja, még kötött agyagtalajon is. A Spirit vetőgép jól ismert V alakú vetőtárcsái nagy pontossággal helyezik a magokat egymástól 125 mm-es sortávolságra.

  • A műtrágyát minden második sor közé teszi, a kívánt mélységbe, a talaj bolygatása nélkül. A tárcsák a megfelelő mélységbe helyezik a műtrágyát a magágy megsértése nélkül, ami előnyt jelent olyan területeken való tavaszi vetéseknél, ahol előfordul a szezon eleji aszály.
  • A gépet Crossboard Heavy simítóval szerelik fel a műtrágyatárcsák előtt, így még a legkötöttebb talajon is kiváló egyengető hatást lehet elérni.
  • A traktorfülkében lévő hidraulikus kontroll funkció használatával egymástól függetlenül, könnyen beállítható a műtrágyacsoroszlya mélysége és a simító megmunkálási szög.
  • A 6 m munkaszélességű Spirit 600C Nordic 180 vagy annál nagyobb LE teljesítményű traktort igényel.
  • A Spirit Nordic magtartálya 5000 literes. A mag és a műtrágya arányát a magtartályban különböző válaszfal pozíciókkal lehet beállítani.

Egy legenda születése – Rapid 300-400 C/S

A Väderstad legendás Rapid vetőgépe újjászületett, hogy megfeleljen a modern mezőgazdaság elvárásainak. A Rapid 300-400 C/S új design kapott, a korszerűbb tartály kissé az alváz fölé emelkedik, növelve ezzel a géphez való hozzáférést.

Újdonságok a Rapid 300-400 C/S-en:

1. Az egész gép teljesen új dizájnt kapott.

2. Az új hidraulikus hajtású magadagoló rendszer lehetővé teszi, hogy változó vetőmag és műtrágya mennyiséggel dolgozzunk. 2015-től minden Rapid modell hidraulikus magadagoló rendszerrel készül. Ez az E-Services használatához és a vetőgép GPS-vezérléséhez szükséges.

3. A vevők ezentúl választhatnak a kontrollrendszerek közül: ISOBUS vagy E-Control, mindkettő GPS kompatibilis. A Wi-Fi és az iPad Air bevezetésével a gépek vezeték nélküli kommunikációval irányíthatók. Az iPad Air megoldás használatának legfőbb előnyei, hogy felhasználóbarát, költséghatékony és könnyedén frissíthető. A Väderstad E-Services szolgáltatással, ami a Väderstad elektronikus megoldásait foglalja magában, a Rapid felkészült a jövőre.

4. Az új, gondozásmentes csapágyak csökkentik a karbantartásra szánt időt, és az élettartamuk is hosszabb.

5. Az új, tökéletesített, tömlő nélküli gumiabroncsok lehetővé teszik az alacsony, 1,5 bar nyomást, ami az új mintázattal együtt 50%-kal növeli az érintkező felületet. A felhasznált gumi minősége is javult, és a tartóssági tesztek élettartam növekedést is mutatnak.

6. Mechanikus vagy hidraulikus követőborona. A hidraulikus változatnál a traktor fülkéjéből, munka közben állítható a nyomás, ezért akár nagyobb nyomás használható a fordulókban vagy egyes táblarészekben.

Opus – a Väderstad kultivátor család vadonatúj tagja

Mi az új az Opusban?

1. A vadonatúj, 6-7 méteres változatban rendelhető kultivátort 2014. októberben mutatták be először a nagyvilágnak! Az első Opus 2015 koratavasszal gördül majd le a futószalagról.

2. Az Opus egy teljesen új, hatékony és sokoldalú kultivátor, ami 40 cm mélyen képes dolgozni. Az egymástól 27 cm-re lévő kapák három tengelyen osztódnak szét, a gép hasmagassága 80 cm. Az Opus képes nagy mennyiségű szármaradvánnyal is megbirkózni, miközben továbbra is csak mérsékelt vonóerő szükséglete van. Az egyedülálló, 20 különböző kombinációjú szár és késhegy választék jól alkalmazhatóvá teszi a kultivátort a helyi körülményekhez. A Marathon típusú, 50 és 80 mm-es késhegyek egy speciális keményfém bevonattal rendelkeznek, ami lehetővé teszi, hogy azok a teljes élettartamuk alatt megtartsák formájukat, ezzel biztosítva az állandó munkamélységet. Minden kapát 700 kg, hidraulikusan állítható nyomás terhel, így tökéletes a mélységellenőrzés még nehéz talajokon is.

3. Az Opus kétfajta hengerrel lesz kapható, ezek az 575 mm átmérőjű Double SoilRunner és a 600 mm átmérőjű SteelRunner. Ezek a hengertípusok egymással felcserélhetők vagy szükség esetén le is szerelhetők.

Az Opust azoknak a nagyobb gazdaságoknak fejlesztették ki, amelyek sokoldalú kultivátort keresnek.

Az új Carrier több szármaradványt tud kezelni

A Väderstad elkezdte az 51 cm tárcsaátmérőjű Carrier L és a 61 cm tárcsaátmérőjű Carrier XL gyártását. A gép 425-825 cm munkaszélességben érhető el. Jellemzője, hogy kompromisszumok nélkül dolgozik, legyen szó akár mély, akár sekély művelésről. Az új gépek kielégítik a nagyobb mennyiségű szármaradvány bedolgozásra és mélyebb munkaműveltre vonatkozó igényt. A MultiSet állítható munkaszög lehetővé teszi, hogy a gép a munkamélységtől függetlenül átmunkálja a teljes talajszelvényt. A rendelkezésre álló hengertípusok széles választéka biztosítja a kellő mértékű visszatömörítést és a bekevert szármaradványok gyors lebomlását.

Újdonságok a Carrier L és XL-en:

7. Nagyobb, 51 és 61 cm átmérőjű, fogazott szélű tárcsák. A TrueCut annyit jelent, hogy az új, sokoldalú Carrier L és XL nagyobb mennyiségű növényi szármaradvánnyal képes megbirkózni. Az X formájú tárcsaelrendezésnek köszönhetően a gép teljesen egyenesen fut a traktor mögött. Az X elrendezés ugyanis csökkenti az átfedéseket a GPS-kontrollált fogások között, mivel az oldalirányú erők kioltják egymást. Ez nagy előny a lejtős területeken.

8. A 425, 525, 625 és 825 munkaszélességek teljesen újak.

9. A különböző lapátmérőjű tárcsákat egyazon típusú tárcsakarokra rögzítik, így a gazdák maguk is könnyen ki tudják cserélni a tárcsákat más méretűre. A Carrier L átalakítható XL-lé és fordítva.

10. A szállítókerekek új felfüggesztése meghosszabbítja az élettartamukat. Az új, talajra engedhető szállítókerekek könnyebben manőverezhetőbbé is teszik a földön a Carrier L és XL modelleket. A fordulókban a vezető a hengeren vagy a kerekeken is meg tudja fordítani a gépet. A kerekeket le lehet engedni vizes vagy sekélyebben művelt területeken. Az új, integrált klipekkel könnyű beállítani a munkamélységet a fülkéből.

11. A 3 méteres szállítási szélesség és 4 méteres szállítási magasság teljesen egyedi egy több mint 8 méter munkaszélességű tárcsás munkagépnél. Az új Carrier L és XL fejlesztésénél a cél a rugalmasság, a tartósság és az alacsony üzemeltetési költség volt.

Többféle eszköz szerelhető rá

A Carrier L, XL család különlegessége, hogy szerelhető rá szárrendező, CrossCutter késes henger vagy CrossBoard simító. Sőt, ezek a mellső eszközök fel is cserélhetők egymással, ami azt jelenti, hogy a Carrier hatékonyan használható nagy mennyiségű szármaradvány esetén, közvetlenül a kombájnozás után, vagy akár a szántott talajfelszín egyengetésére.

Új henger opciók

Az új Carrier L és XL fejlesztésével egyidejűleg 3 új típusú henger is kifejlesztésre került:

1. A dupla SoilRunner U-profilú gyűrűtagjainak köszönhetően talaj érintkezik talajjal, így csökken a henger kopása és elkerülhető annak eltömődése is. Ez a henger egyes vagy dupla verzióban is elérhető.

2. CageRunner, könnyebb talajokra.

3. SteelRunner már létező típus.

Kőbányában tesztelve

Mivel a Väderstad fő mottója a minőség, a gépeket egy igen kemény tartóssági tesztnek vetik alá. A tesztelendő gépnek típustól és a tesztelendő alkatrészektől függően akár 15-20.000 hektárnyi menetet is ki kell bírnia 3 hónap alatt, egy erre a célra átalakított kőbányában. Ez az eljárás az anyagminőség és a vázszerkezet minden esetleges gyengeségére fényt derít. Ha ezt kibírja a gép, akkor bármilyen talajt! Crister Stark állásajánlatot is tett: szeretettel várják az érdeklődőket tesztvezetőnek. Garantáltan nyugodt munkahely, mert sem térerő, sem WiFi nincs a területen.