fbpx
936457

Hogyan segítheti a technológiai döntéseket a talajdiagnosztika?

Írta: Agrárágazat-2024/4. lapszám cikke - 2024 április 10.

Az egyre élesedő környezeti, gazdasági és piaci kihívások mellett a növénytermesztési technológiák alakításában határozottan körvonalazódni látszik egy új stratégia: a talajegészség regenerálása mint a gazdasági és környezeti fenntarthatóság feltétele. De hogyan mérhető és hogyan javítható a talajegészség? Évente több ezer hektáron ebben segítünk a gazdálkodóknak.

talaj

Tapasztalataink szerint a felvehető tápanyagokra fókuszáló hagyományos talajvizsgálatok mellett igény van olyan elemzésekre is, amelyek feltárják a talajok összes fontos funkcióját, azaz víz- és tápanyag-szolgáltató képességét, szerkezetét, tartalék tápanyagait, biológiai aktivitását és a talajból fertőző kórokozókkal szembeni betegségelnyomó képességét. Ezek nélkül az információk nélkül nehéz jó döntéseket hozni, és választ adni olyan kérdésekre, mint például:

1.) A terméshozamoknak melyek a talajjal összefüggő korlátai, és miként tudjuk a hozamokat észszerűen növelni?

2.) A különböző inputanyagok milyen hatékonysággal használhatók az adott kultúrában és talajtani adottságok mellett?

3.) A talaj szervesanyag-tartalma degradálódik vagy pedig regenerálódik a különböző talajművelési technológia hatására?

15–40 éves szakmai és tudományos tapasztalattal, mezőgazdasági mérnök, növényvédelmi és talajtani szakmérnök végzettséggel rendelkező csapatunk talajmintavételi, elemzési és kísérlettervezési szolgáltatásokkal, tudományosan alátámasztott mérésekkel, termékektől független szaktanácsadással támogatja a gazdálkodókat. Példaként mutatjuk a mellékelt jegyzőkönyv paramétereit.

Keressen minket bizalommal!
Talajdiagnosztika Kft.

[email protected]
https://www.facebook.com/Talajdiagnosztika
www.talajdiagnosztika.hu