fbpx

Az őszi gyomirtás segít a gyomkonkurencia kikapcsolásában

Írta: Szerkesztőség - 2023 július 12.

Az idei év eddig enyhe, csapadékos időjárásának köszönhetően a gyomnövények is jobban fejlődnek és gyorsabban terjednek, mint az elmúlt aszályos évben. Bár még nem tudhatjuk biztosan, milyen időjárással kell szembenéznie a magyar termelőknek az év további részében, de az eddigi folyamatok az őszi időszakban is erősebb gyomosodást vetítenek előre, amelyre érdemes figyelmet fordítaniuk a gazdálkodóknak.

Gyommentes kalászos tábla
Gyommentes kalászos tábla (fotó: Corteva)

Hatékony őszi gyomszabályozás – már most kell foglalkozni a témával

A magas hozamú és jövedelmező termés eléréséhez elengedhetetlen a megfelelően hatékony őszi gyomszabályozás, ezért a gazdáknak már most el kell kezdeniük gondolkodni azokon a kezelési gyakorlatokon, amelyek a gyomnövények elleni sikeres védekezéshez hozzájárulhatnak.

A klímaváltozás és az enyhe telek miatt még fontosabbá vált az őszi gyomirtás. Az egyre hosszabb ősz, és az egyre melegebb tél miatt egyes gyomfajok csírázása sokkal hamarabb elkezdődik, és növekvő jelenlétükkel ősztől tavaszig számolni kell. Az őszi gyomirtással a gyomkonkurencia korai kikapcsolása, ezáltal a megfelelő tápanyag és vízfelvétel, valamint a zavartalan bokrosodás elérése, a termés mennyiségének és minőségének biztosítása a legfontosabb feladatok egyike.

A talajforgatás nélküli művelés a gyomok számára kedvező körülményt biztosít

Az őszi kalászos vetésekor a megfelelő vetőmag megválasztása éppen ugyanolyan fontos, mint a termesztés technológiai elemek hatékony felhasználása. Az őszi kalászosok esetében a Magyarországon megtalálható gyomnövények többsége jellemzően ősszel vagy kora tavasszal csírázik. Ha agrotechnikai szempontból vizsgálódunk, akkor pedig a talajforgatás nélküli művelés is a gyomok számának növekedését segíti, hiszen az át nem forgatott talajban nagyobb mennyiségben fordulnak elő gyommagvak és indul meg a csírázás.

A növényvédő szer gyártó vállalatok fejlesztési munkájának köszönhetően az innovatív hatóanyagot tartalmazó termékek korai kijuttatással, jó hatékonysággal irtják az őszi kalászosok legfontosabb, ősszel megjelenő kétszikű gyomnövényeit, mint pl. a tyúkhúr, veronika, árvácska, székfű-fajok, árvacsalán-fajok, vagy a már szinte mindenütt komoly gondot okozó nagy széltippan.

A korai gyomnövény konkurencia kikapcsolása mellett az őszi gyomirtás mellett szól még, hogy a gazdálkodók ezáltal elkerülhetik a tavaszi munkacsúcsot, időben el tudják végezni a gyomirtást. A különböző gyomnövények korai fenológiai stádiumban a legérzékenyebbek a növényvédőszerek hatóanyagaira. A nagy széltippannál ez az 1-3 leveles állapotot jelenti, amit ez a gyomnövény már ősszel, szinte a kultúrnövény kelésével egyidőben elér. Az őszi gyomirtás tehát azért is fontos, mert az ősszel csírázó gyomnövények elleni védekezés ilyenkor a leghatékonyabb.

A hatékony megoldás

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat a kalászosok őszi védelmének minden szegmensében hatékony megoldást kínál. A vállalat Bizon gyomirtó szere az egy és kétszikű gyomnövények ellen kiemelkedően hatékony és alkalmazásával nagymértékben fokozható a termésbiztonság az őszi kalászos kultúrnövényekben. A Bizon talajon és levélen keresztül is kifejti a hatását, emiatt akár a betakarításig is megbízható tartamhatást adhat. A kezelésekkel meg kell várni a gyomnövények kelését és a szerhasználatot azok ellen kell irányítani, de legkésőbb november végéig el kell végezni.

A Corteva továbbra is azon dolgozik, hogy kiváló Pioneer® vetőmagjaival és növényvédelmi megoldásaival olyan kombinált eszközt adjon a gazdálkodók kezébe, melyek segítségével biztosítható a növények kiváló terméshozama, ezáltal a magyar termelők sikere és a gazdaság fenntartható fejlődése.

Dr. Lukács Domonkos
Corteva Agriscience
gyomirtó szer termékmenedzser