fbpx
183331

Univerzális készítmény a kalászos gombabetegségek ellen

Írta: - 2024 április 10. -Hirdetés

A tavalyi év sok kihívást hozott a kalászosok növényvédelmében. A tél enyhe volt, ami kedvezett a kórokozók áttelelésének, azt követően pedig a tavasz hozott több csapadékot a korábbi évekhez képest. Emiatt már kora tavasszal számos kórokozó volt jelen egyszerre a táblákon.

Sok helyen találtuk meg a lisztharmat, a szeptóriás levélfoltosság, vagy fahéjbarna levélfoltosság tüneteit, mind közül azonban egyértelműen a sárgarozsda okozta a legnagyobb problémát az őszi búza állományokban. 2023 tavaszán járványszerű felszaporodást tapasztalhattunk gyakorlatilag az egész ország területén, és mivel potenciálisan jelentős terméskiesést okozó gombabetegségről van szó, az ellene történő védekezés fontos eleme a búza integrált növényvédelmének.

A sárgarozsda lappangási ideje nagyjából egy hét. A leveleken először kis klorotikus elváltozások jelentkeznek, ezekből a léziókból jelennek meg a sárga, vagy világos narancssárga pusztulák, amelyek egyenként több ezer uredospórát tartalmaznak. Ezek az első tünetek még nem a jellegzetes „csíkos” megjelenési formát mutatják, hanem inkább elszórtan helyezkednek el a levélzeten. Az uredospórák fertőzési optimuma 10-15°C között van, azonban nemzetközi tanulmányok rávilágítanak, hogy a sárgarozsda hőmérsékleti alkalmazkodó képessége megnőtt, így ettől hűvösebb körülmények között is képes a szaporodásra. A termésképző leveleken a pusztulák a levélerekkel párhuzamosan csíkosan jelennek meg, majd a levélzet öregedésével a sárgás, narancssárgás tünetek elfeketednek.

A betegség ellen történő védekezés időzítése fontos, elsősorban a zászlóslevelet és az alatta lévő levelet szükséges minél hosszabb ideig zölden, illetve egészségesen tartani. Ezért a védekezésre általában legalkalmasabb időpont a zászlóslevél kiterülése, azonban, ha korábbi fejlettségi állapotban, táblaszinten 1-2 helyen megtaláljuk a sárgarozsda tüneteit, akkor szükség lehet egy korábbi beavatkozásra is.

A Falcon Pro a tavalyi évben is a kalászos gabonatermesztők egyik kedvenc készítménye volt. Népszerűsége nem véletlen, hiszen univerzális termék. Hármas hatóanyag-kombinációjával a bokrosodás végétől egészen a kalászvédelemig alkalmazható. A Falcon Pro további nagy előnye a rugalmasság. Egy vegetáció során két alkalommal használhatjuk. Dózisa őszi és tavaszi árpában, illetve zabban 0,6 – 0,8 l/ha, őszi és tavaszi búzában, rozs és tritikálé kultúrákban 0,6 – 1,0 l/ha. A dózis megválasztása során fontos szempont a fertőzési nyomás figyelembevétele, és ne felejtsük el a rezisztencia-menedzsment szabályainak betartását sem.

Falcon Pro T2 kezelés hozamra gyakorolt hatása (Bayer fejlesztői kísérletek, 2023.)

Gyengébb fertőzési nyomás mellett kalkulálhatunk alacsonyabb dózissal, ilyenkor azonban még fontosabb, hogy olyan terméket válasszunk, amellyel magas hatóanyag-koncentrációt juttatunk ki. A Falcon Pro egyik kiemelkedő termékelőnye a gazdaságosság. Akár 0,6 l/ha dózis mellett is 255 g/l DMI hatóanyagot juttatunk ki, a termék ezzel pedig biztonságosan képes megelőzni az állományban esetlegesen kialakuló betegségeket. Erősebb fertőzési nyomás mellett őszi búzában a maximális 1,0 l/ha dózis ajánlott, amellyel 425 g/l összhatóanyagot juttatunk ki. A DMI hatóanyagok további előnye, hogy hűvösebb időben is kijuttathatók tovább növelve ezzel a rugalmas felhasználást.

Válassza 2024-ben is a Falcon Pro gombaölő szert, érdeklődjön ajánlatainkért a területileg illetékes Bayer szaktanácsadó kollégáknál!

Bayer