Megvan, hogy ki megy Lyonba a nehézgép–szerelő versenyre

Írta: Szerkesztőség - 2023 április 18.

Az előválogató verseny idén az egyetlen lépcsőfoka a nemzetközi versenybe való bekerülésnek, hiszen az a tehetséges fiatal, aki most az első helyen végez, ő képviselheti hazánkat a WorldSkills – Lyon 2024. versenyen Nehézgép – szerelő (Heavy Vehicle Maintenance) versenyszámban.

Csoportkép
A versenyzők és a szakmai zsűri, valamint a szervezők képviselői (fotó: LEGYÉL TE IS AGRÁRGÉPÉSZ!)

WorldSkills – Lyon 2024

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében került megrendezésre a WorldSkills – Lyon 2024 Nehézgép – szerelő versenyszám válogató-döntő versenye 2023. április 14-én Gödöllőn, melynek szakmai koordinátora a Mezőgazdasági Eszköz – és Gépforgalmazók Országos Szövetsége volt. A verseny helyszínét a Magyar Agrár – és Élettudományi Egyetem biztosította a Mérnökinformatikai Központban, melynek szakmai támogatója idén is az Axiál Kft. volt.

A világversenyen való kiemelkedő szereplés nem csupán anyagi elismeréssel jár, hanem komoly szakmai elismeréssel is, melyet egy egyáltalán nem könnyűnek nevezhető többhetes mentális és szakmai felkészítés előz meg. Ezen a felkészítésen a válogató-döntőn első helyezettként végzett versenyző vehet majd részt. Ez a szakmai elismerés és felkészítés olyan munkaerő piaci előnyökhöz juttathatja a versenyzőt, hogy az sok évig pozitív utóhatással bírhat számára.

Az előző világverseny helyszíne Salzburg volt.

Versenyállomás
Minden feladatra 45 perc állt rendelkezésre (fotó: LEGYÉL TE IS AGRÁRGÉPÉSZ!)

Válogató-döntő 2023. április 14-én, Gödöllő

A versenyt Umenhoffer Péter, a MEGFOSZ marketing bizottságának vezetője és egyben az AXIÁL Kft. marketing igazgatója nyitotta meg, ahol köszöntötte a versenyzőket, a zsűritagokat, a szervezőket és minden résztvevőt.

Ezután a versenynek helyszínt adó házigazda Dr. Szabó István a MATE oktatási és nemzetközi rektorhelyettese köszöntötte a részvevőket. Kis Pál zsűrielnök beszédében kiemelte a verseny jelentőségét és fontosságát.

Karagity István szakmai szakértő is köszöntötte a résztvevőket, és a munkavédelmi oktatás után ismertette a versenynap menetét.

A versenyfelhívásra 5 tehetséges fiatal jelentkezett, azonban csak 4 versenyző vett részt a versenyen. A versenyzők 5 versenyszámban, forgó rendszerben mérték össze tudásukat.

Versenyállomás
Átadás előtti „O” szervizfeladatok elvégzése (fotó: LEGYÉL TE IS AGRÁRGÉPÉSZ!)

A 2023-as válogató-döntőn megjelent versenyzők:

 • Csala Dávid,
 • Gácsi Tamás,
 • Péja Zsolt,
 • Szabó Sámuel Péter.

A gyakorlati feladatok megkezdése mentális tesztet kellett kitölteniük a Skills Hungary Team Leader csapatának képviselőjének felügyelete mellett. A teszt kitöltése után megkezdődtek a gyakorlati feladatok. Minden feladatra 45 perc állt rendelkezésre, melyet a szakmai zsűri tagjai felügyeltek.

A szakmai zsűri tagjai:

 • Kis Pál (Auditker Kft.) zsűrielnök,
 • Dr. Bense László (MATE) zsűritag,
 • Dr. Gárdonyi Péter (MATE) zsűritag,
 • Karagity István (Axiál Kft.) szakértő.

Versenyállomás
John Deere diagnosztikai feladatainak végrehajtása (fotó: LEGYÉL TE IS AGRÁRGÉPÉSZ!)

A versenyzőkre kihívást jelentő feladatok vártak:

 • FENDT traktor átvizsgálása gépátadás előtt;
 • Lamborghini Strike traktor átadás előtti „O” szerviz feladatainak elvégzése;
 • John Deere traktoron hidraulikus és motor diagnosztikai feladatok;
 • CLAAS Scorpion 960 rakodógép hidraulikus hiba elhárítása.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a MEGFOSZ, a MATE és az Axiál Kft. gratulált a verseny győztesének, SZABÓ SÁMUEL PÉTERNEK, aki nagyszerű teljesítményt nyújtott a verseny valamennyi fordulójában. Eredményével Ő nyerte el a lehetőséget, hogy a több hónapos felkészülés után képviselje hazánkat a nemzetközi versenyen 2024 – ben Lyonban.

A nyertes, Szabó Sámuel Péter
A nyertes nagyszerű teljesítményt nyújtott a verseny valamennyi fordulójában (fotó: LEGYÉL TE IS AGRÁRGÉPÉSZ!)

A szervezők gratulálnak Péja Zsoltnak a második, Csala Dávidnak a harmadik, illetve Gácsi Tamás negyedik helyezett eredményéhez és minden résztvevőnek, hiszen remek teljesítményt nyújtottak ők is a versenyben!

A MEGFOSZ ezúton is köszönni az Auditker Kft.-nek az AXIÁL Kft-nek és a KITE Zrt.-nek, hogy ismét gépekkel és feladatokkal segítették a válogató-döntő megszervezését és kiemelten köszönjük az AXIÁL Kft-nek, hogy idén is vállalta a szakmai támogatói szerepet.

Forrás: Viczián Ágnes – MEGFOSZ
Összeállította: Barna Ferenc