fbpx

Szándékos gyújtogatás – rongálás bűncselekménye

Írta: Barna Ferenc - 2021 október 20.

Egy román férfit gyanúsítanak a rendőrök azzal a pénteki gyújtogatással, mely során közel hatszáz szalmabála égett le a 8-as főút mentén Duka község közelében.

 

erdő
A gyújtogatással a közeli erdőt is veszélyeztette az elkövető
(Fotó csak illusztráció, készítette Barna Ferenc)

 

Elfogták a gyújtogatót

Szándékos gyújtogatásra utaló jeleket fedtek fel a helyszíni szemle során a hatóságok, majd a celldömölki rendőrök rövid időn belül elfogták a 22 éves, román állampolgárságú férfit, aki gyanúsítható volt a bűncselekmény elkövetésével. Kihallgatása során részletes beismerő vallomást tett a tűz kapcsán.

A sárvári hivatásos tűzoltók oltották a lángokat. A közeli erdő is veszélyben volt, mezőgazdasági munkagépek is segítették munkájukat a tűz továbbterjedésének megakadályozásában.

 

A férfi letartóztatását még a hétvégén elrendelte a bíróság

A gyanúsítottal szemben rongálás megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a Celldömölki Rendőrkapitányság, mivel a más vagyontárgyát megsemmisített, illetve megrongálta, és ezzel jelentős vagyon kárt okozott.

 

tűz
Hasonló esetet 2 év börtönbüntetéssel szankcionált a bíróság
(Fotó csak illusztráció, készítette Barna Ferenc)

 

Volt már hasonló eset

Bosszúból több száz szalma- és szénabálát gyújtott fel egy férfi augusztusban, a gyorsított eljárásban 2 év börtönbüntetésre ítélték első fokon jelentős kárt okozó rongálás miatt, a döntés nem jogerős.

A vádlott lovászként dolgozott egy cégnél. Munkáját a főnöke többször bírálta szóban, ez kapcsán többször szóváltásba is keveredtek.

A férfi egyik nap, még augusztusban, a hajnali órákban szándékosan meggyújtott néhány széna- és szalmabálát, amely a cég telephelyének közelében állt. A lángok martaléka lett akkor 360 szalma- és 600 szénabála, ezzel 8,6 millió forint kárt okozott.

 

Vétlen, vagy gondatlanságból okozott tűzesetek is megkeseríthetik a mezőgazdasági termelők életét, nagyértékű károkat okozva. Fontos, az agrárdolgozók védelme, de nem szabad veszélyeztetni a haszon- és vadállatokat sem.

 

Forrás: MTI