fbpx

Pannonia Bio: 10 éve diktálják a trendet (videóval)

Írta: Agrárágazat-2022/11. lapszám cikke - 2022 november 12.

A dunaföldvári telephelyű cég közel 500 üzleti partnere vett részt a szeptember végi nagyszabású rendezvényén, hogy megünnepeljék a biofinomító üzem 10 évvel ezelőtti megalapítását és töretlen fejlődését. A cég még az idén üzembe helyez két gyártósort: az árpafehérje-koncentrátumé 60 000 tonna kapacitású, a kukoricafehérje-koncentrátum gyártóegysége 20 000 tonna kapacitású – további bővítési lehetőségekkel és tervekkel.

A Pannonia Bio által előállított bioetanol közel 80%-kal kevesebb szén-dioxidot bocsájt ki a kőolajból készített üzemanyagokhoz képest. A cég által gyártott környezetbarát üzemanyag takarmánykukoricából készül. A több mint 1,2 millió tonna gabona felvásárlásával biztos piacot nyújtanak a környező gazdáknak terményeik értékesítésére. Az üzemben az etanol előállításához a kukorica keményítőtartalmát használják fel, a fehérjében gazdag részekből pedig értékes takarmány-alapanyagokat készítenek. A Pannonia Bio Zrt.-nél a folyamatos fejlesztések eredményeként új árpafehérje-üzemükben hamarosan megkezdik a kalászos gabona feldolgozását is. A cég élenjáró kutatótevékenységét hangsúlyozta köszöntő beszédében Nagy István agrárminiszter.

Pavel Kudriavtcev (balról), a Pannonia Bio Zrt. vezérigazgatója és Mark Turley, a cég alapító tulajdonosa átvette Nagy István agrárminisztertől az elismerő oklevelet

A Pannonia Bio nem követi a tendenciákat, hanem diktálja a trendet. Kutatásfejlesztései olyan innovatívak, olyan intenzívek, úgy haladnak előre, hogy a konkurencia alig győzi követni őket. Ezért jöttem, hogy megköszönjem azt a kutatómunkát, amivel hozzájárulnak a magyar technológiai fejlesztéshez.

Új élelmiszeripari és egészségügyi termékek

10 évvel ezelőtt a Pannonia Bio üzeme bioetanol és takarmány-alapanyagok gyártására épült. A termelési kapacitás bővítése mellett ezekben a hónapokban válik meghatározóvá náluk a humán élelmiszeripari és egészségügyi termékek előállítása is.

A következő évek folyamán a teljes termékskála kukoricaalapon is élelmiszer-minőségűvé fog válni. Az árpaüzemünket pedig már az alapkőletétel óta aszerint fejlesztjük és építjük, hogy az első kiló lejövő árpafehérje már szintén élelmiszer-minőségű lesz – nyilatkozta Hódos Ferenc, a Pannonia Bio Zrt. stratégiai igazgatója.

A Pannonia Bio Zrt. üzeme Dunaföldváron

Megtérülő kutatásfejlesztés

A klímaváltozás, az energiaár-robbanás, a háborús helyzetet a szomszédunkban minden eddiginél nagyobb átalakításokat igényel a termelőágazatokban, így a takarmány- és élelmiszer-előállítóknál is. A haszonállataink takarmányozása és a növekvő élelmiszeripari igények miatt a növényi fehérjék előállítása is stratégiai fontosságú területté vált. A Pannonia Bio, évtizedes kutatás-fejlesztéseinek köszönhetően, a gabonaalapú fehérjeinnováció élvonalába került. Az alaptermékhez képest, ami a bioüzemanyag és a fehérjetakarmány volt, immáron többféle takarmány-alapanyagot, valamint évi 12 ezer tonna kukoricaolajat is gyártanak. Saját alapanyagaikból biogázt termelnek, amiből biometán előállítását tervezik a dunaföldvári telephelyükön megvalósítani. Legalább 55%-os kukoricafehérje-koncentrátumot, az év végével induló új árpafeldolgozó üzemükben pedig egy 65%-os fehérjetartalmú árpaalapú fehérjét fognak új termékként előállítani. A fehérjetermékek számos élelmiszer-kategóriában felhasználhatóak lesznek (pékárukban, reggelizőpelyhekben, tej- és húshelyettesítőkben stb.). – Hatalmas potenciál van a magyar agrár-feldolgozóiparban, és óriási kiaknázatlan lehetőségek vannak a növényi alapú fehérjepótló termékek előállításában. Mi ennek kívánunk az élharcosai lenni – összegezte törekvéseiket a Pannonia Bio Zrt. stratégiai igazgatója.

Kristóf Imre

CÍMKÉK