fbpx

Ipari paradicsom – nemzetközi kitekintő

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 04.

Javában zajlik az ipari paradicsom betakarítása – a szélsőséges időjárási viszonyok az idei évben is kihívások elé állítják a termelőket, de összességében megfelelő termésminőségről számolnak be a különböző termelő országok.

Paradicsom
A hőség sok országban gyorsította az érést (fotó: Horizont Média/Archívum)

OLASZORSZÁG – a tavalyi évhez képest egy hét csúszás a betakarításban

Északon az OI Nord 31. heti jelentése szerint augusztus 6-ig 578 000 tonnát dolgoztak fel, 4,99%-os átlagos brix-értékkel. A gyárak a múlt héten teljes kapacitással működtek, így augusztus közepére megfelelő mennyiségű betakarított terméssel számoltak. A minőség a jégesővel érintett területek betakarítása után visszaállt a normális szintre. A mai napig nincs változás az előrejelzésben.

Délen a gyárak teljes kapacitással működnek. Campania augusztus végéig szüretel, Puglia pedig most jó mennyiséggel dolgozhat. A korai paradicsomtermés hektáronként alacsonyabb volt, de most már jobb a helyzet.

PORTUGÁLIA – a magas hőmérséklet megviselte a növényeket

Az elmúlt két hétben nagyon magas volt a hőmérséklet, ami megviselte a betakarítás előtt álló termést. Néhány nagyon forró, 40-43°C-os napot követően körülbelül négy 37-38°C-os nap következett, mostanra 30°C körülire csökkent a hőmérséklet. Sok helyen nagy szél tapasztalható, és az éjszakai hőmérséklet 19-18°C, ami kedvező.

Eddig a termés a tervezett ütemterv szerint halad, a mennyiség mintegy 40%-át már betakarították, de a magas hőmérséklet hatásait még nem sikerült teljes mértékben felmérni.

SPANYOLORSZÁG – már az ország teljes területén megy a szüret

A szüret jól és gyorsan halad, a betakarítás mintegy a 40%-nál tart. Az elmúlt napok hőhulláma felgyorsította az érést és néhány fajtánál gyengítette a minőséget; ez a kései paradicsom esetében is okozhat ez némi problémát.

Időközben északi paradicsomtermelő régiókban is megkezdődött a betakarítás.

FRANCIAORSZÁG – az átlagos brix 5 körül van.

Augusztus közepére közel 40 000 tonna paradicsomot szállítottak le, tehát a teljes mennyiség közel 25 %-át.

A hozamok és a minőség egyelőre jónak mondható, a szakemberek kedvező eredményekre számítanak. A gyümölcs beltartalami értéke és cukorfoka megfelel az átlagnak.

GÖRÖGORSZÁG – jobb a termés, mint tavaly

A betakarítás jól halad, és a termés mintegy 45%-át már betakarították délen, 30%-át pedig az ország közép és-északi részén (összesen a teljes termés kb. 35%-át). A gyümölcs minősége jó, a brix értéke kissé meghaladja a tavalyi szintet, a becslések szerint meglesz a 430 ezer tonna.

Az időjárás optimális, kedves az érésnek és a betakarításnak.

Paradicsom
A betakarítás globálisan jól halad, csak pár helyen van pár hetes csúszás (fotó: Horizont Média/Archívum)

TUNÉZIA – jól haladnak a munkák, már a feldolgozás is végéhez közeledik

Az egyébként is vízhiányos termőterületeket márciusban jelentős csapadékhiány sújtotta, ami a vetési időszakkal egybeesett – ez súlyosbította a helyzetet. A szokásosnál enyhébb időjárás miatt azonban májusban kivételesen sok csapadék hullott. Ez az új helyzet lehetővé tette, hogy a beültetett terület további 600 hektárral növeljék, kihasználva a többletcsapadékot.

A július második hetétől kezdődő hőhullámok felgyorsították az érési folyamatot, különösen a középső és déli régiókban. A betakarítás üteme is felgyorsult, illetve a napi feldolgozási aránya is növekedett, ennek eredményeként július végén összesen már közel 550 000 tonna friss paradicsomot dolgoztak fel.

Mostanra a szezon paradicsom-feldolgozása majdnem véget ért, és az összesen 18 üzemből már csupán 5-ben folytatódik, a napi mennyiség folyamatos csökkenésével.

TÖRÖKORSZÁG – az időjárás megfelelő

A déli és az északi területeken egyaránt folyik már a betakarítás. Igaz, a természeti adottságok miatt az északi területek hátrányban vannak, de ott is felgyorsult már a betakarítási folyamat, és várhatóan körülbelül 5 nap múlva éri el a csúcsot.

A hátralévő, szűk egy hónap már munkával lesz zsúfolt a paradicsom szektorban.

EGYIPTOM – a magas hőmérséklet kihatással van a mennyiségre és minőségre

Az országban dúló hőhullám számos kihívást jelent az idei termés számára, ez várhatóan jelentősen befolyásolhatja a terméshozamot.

IRÁN – a termés ígéretesnek tűnik

Délen már befejeződött a betakarítás, most az északi területeken folytatódnak a munkák. A feldolgozók teljes kapacitással működnek.

A termés ígéretesnek tűnik, jó minőségűnek mondható annak ellenére, hogy a késő tavaszi áradások miatt nagyfokú volt a gombás fertőzés, valamint az elmúlt hetek magas, 40-45 °C-os hőmérséklete miatt terméségés is tapasztalható volt.

A betakarított termésmennyiség hasonló lesz a tavalyihoz.

OROSZORSZÁG – korábban kezdődött a betakarítás a magas hőmérséklet miatt

Augusztus 17-én Oroszországban már minden gyár beindult, és néhány már teljes kapacitással működik. Asztrahánban egyes területeken 10 nappal korábban betakarítják a termést, mivel az elmúlt hónap nagyon magas hőmérsékletei felgyorsították az érést. A paradicsomtermelő területeken a hőmérséklet mostanra visszatért a normális szintre: nappal 30-36 °C van, éjszaka pedig 19-20 °C-ra csökken.

Most már nincs gond a betegségekkel, a minőség átlagos, a brix 4,85 megfelelő színezettséggel.

Paradicsom
A paradicsomszüret már minden termelő országban elkezdődött, van ahol már a vége felé tart (fotó: Horizont Média/Archívum)

BRAZÍLIA – zajlik a betakarítás, de még nincsenek értékelhető adatok

A termés rendben van, de a júliusi számok elmaradnak a tavalyitól egyelőre, ugyanis a gyárak által átvett mennyiségek kismértékben csökkentek.

Túl korai azonban még következtetéseket levonni, a betakarítás még nem tart ott, hogy a tendencia meghatározható legyen.

KALIFORNIA – a minőség történelmi átlagok alatt

A déli terméshozamok továbbra is a szerződés szerinti vagy azt meghaladó szinten teljesítenek, míg minőségben történelmi átlagok alatt teljesítenek.

Az állam északi része nagyon jól felfuttatta a termelést, és az ágazat egésze a feldolgozói kapacitás felső határán van.

Az időjárás kissé szórványos volt, néhány szélsőségesen meleg nappal, majd az év ezen időszakában szokásosnak megfelelő vagy az alatti hőmérsékletű időszakokkal.

KANADA – egyelőre jó termés ígérkezik

Jelentős mennyiségű eső esett a paradicsomra, aminek hatására jelentkeztek gombás betegségek, melyeket tudtak kezelni a gazdák.

Összességében a termés a szezonban tapasztalt időjárási kihívások ellenére jónak mondható, bár a betakarítás még csak a múlt héten kezdődött el.

JAPÁN – a szélsőséges időjárás nehezítette a termelést

A hőmérséklet országszerte magasabb volt a szokásosnál, és egyes régiókban heves esőzések és aszályos időszakok voltak tapasztalhatók. Ennek ellenére összességében a termény érése, illetve a betakarítás zökkenőmentesen halad.

DÉL-AFRIKA – lassan vége a szüretnek

Dél-Afrikában idén 2 630 hektárnyi az ipari paradicsom termésterülete. A hűvösebb hőmérsékleti viszonyok és némi fagy lassította a téli termés betakarításának ütemét, de a teljes terméshozamban nem okozott súlyos károkat.

Jelenleg a teljes termés mintegy 92%-át már leszállították. A teljes termésmennyiséget most 160 000 tonnára prognosztizálják a szakemberek.

MAGYARORSZÁG – csúszik a betakarítás

A teljes éves előrejelzés továbbra is 100 000 tonna. Az elmúlt hét hideg időjárása további késedelmet okozott a feldolgozás megkezdésében. Az augusztus közepére tervezett szüreti kezdés csúszott.

Az itthoni helyzetet a MezőHír, mezőgazdasági szaklap és portál külön cikkben elemzi majd.

Forrás: NAK