fbpx

Forgalmi engedélyre vár a sertéspestis elleni vakcina

Írta: - 2021 október 05.

Az amerikai és a vietnámi agrárminisztérium közösen dolgozik az afrikai sertéspestis elleni vakcina kidolgozásán. Az oltóanyag már csak a kereskedelmi engedélyre vár.

 

vakcina sertésÚgy tűnik, ezt a vírust is megfejtették (forrás: thepigsite.com)

A forgalmazás előkapujában

A hírek szerint az USA kormányzata részéről az Agrárkutatási Szolgálat, Vietnám oldaláról pedig a szintén kormányzati irányítású Navetco dolgozik egy ígéretes vakcinajelöltön, amelyik elsőként lehet képes megvédeni valamennyi ázsiai és európai házisertést a 90%-ban halálos afrikai sertéspestistől. A kutatásról egyre több hír lát napvilágot – lapunk is beszámolt róla –, de most már tényleg ott tart, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülésen dolgoznak az intézmények.

 

Európa veszélyben

Az afrikai sertéspestis miatt az elmúlt években Kínában és 14 délkelet-ázsiai országban több tízmillió sertést pusztult el. A gazdasági veszteségeket 55-130 milliárd dollárra becsülik. Európába Moldova irányából érkezett meg a kór 2016-ban. Németország, az EU második legnagyobb sertéstenyésztője négy éven át küzdött a vírus határokon kívül tartásáért, végül 2020 szeptemberében Lengyelország felől ide is megérkezett a betegség. Egy év sem kellett hozzá, hogy a vaddisznó-állományból a házisertésekre is átterjedjen a kór. Magyarország 2018 áprilisa óta dolgozik azon, hogy az állattartó telepeken ne törjön ki a vadállományt már fertőző betegség.

 

ASPNémetországban 2020 szeptemberében detektálták először a kórt (forrás: OIE)

 

Gyengített kórokozó

A vírust 1921-ben írták le Kenyában, de csak pár éve tudjuk, mennyire elképesztően nagy és komplex DNS-sel rendelkezik. Ez alaposan megnehezítette a tudósok számára a különböző fehérjék funkciójának felderítését és a kódolásuk megfejtését. A vírus modern kori terjedését csak egyféleképpen tudta az ember akadályozni: az érintett állományok azonnali és teljes megsemmisítésével. Az USDA kutatóinak célja egy élő, legyengített kórokozó kialakítása volt, amelyik kiváltja az immunválaszt, de veszélytelen a környezetre nézve. Most úgy tűnik, egy gén törlésével elérték, hogy a sertéspestis maradék genomja ideális vakcinává váljon.