fbpx

Támogatott hitelprogramok segítik az agrárvállalkozásokat

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 14.

Kiemelten fontos a hazai élelmiszeripari szereplők fokozottabb részvétele a gabonafeldolgozásban. Ezért a Magyar Fejlesztési Bank (MFB Zrt.) által működtetett agrár hitelprogramok között az ebben a szektorban tevékenykedő vállalkozások számára is érhető el államilag kamattámogatott forgóeszköz hitel.

Pékség
Minden eszköz számít a gabonahelyzet kezelésében, több hitelprogram is fut az agrárvállalkozásokat megcélozva (fotó: Pixabay)

A hitel elérhető több pénzügyi intézménynél, illetve a MFB Zrt.-nél

A program részleteit Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár ismertette. Az MFB Zrt. és az Agrárminisztérium közös forgóeszköz-hitelprogramjai közé tartozik az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020, az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020 és az MFB Élelmiszeripar Forgóeszköz Hitelprogram 2020.

Ez utóbbi keretében a gabonaszektorhoz kapcsolódó feldolgozó vállalkozások közül a malomipari termékeket, valamint mellettük a pékárut vagy tésztaféléket előállító vállalkozások maximum 1 milliárd forint erejéig, akár 6 éves futamidővel igényelhetnek hitelt. Az államtitkár hozzátette, ez olyan euró kamatokat felszámító forinthitel, amely esetében az Agrárminisztérium által nyújtott kamattámogatásnak köszönhetően a vállalkozások által fizetendő hitelkamat a jelenleg kedvezőnek számító, várhatóan mintegy 8,5-9 százalék/év körül alakul. A hitellehetőség kondíciói lehetővé teszik az érintett vállalkozások számára az alapanyag felvásárlás olcsóbb finanszírozását.

Az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020

Érdemes ezt a programot is megvizsgálni és igénybevételén elgondolkodni, ugyanis keretében az agrárvállalkozások mérettől függetlenül, akár 3 év türelmi idő mellett, legfeljebb 6 éves futamidejű forgóeszközhitelt vehetnek fel.

Ennek a programnak a célja forrás biztosítása a tágabban értelmezett mezőgazdasági termeléshez. Így a kamattámogatott hitelt a mezőgazdasági termékek elsődleges előállításával, halgazdálkodással, illetve a baromfi, nyúl-, szarvasmarha- (utóbbiba beleértve a tej- és húshasznosítást) és sertéstenyésztési ágazatban termeltető tevékenységet folytató vállalkozások vehetik igénybe.

A felvehető hitel maximális összege mezőgazdasági termelők és halgazdálkodók esetén 500 millió forint, termeltetők esetén 1 milliárd forint. A hitel kamata szintén 8,5-9 százalék/év körül alakul.

A hitelprogramok jelenleg is elérhetőek

A vállalkozások a forráskeret kimerüléséig igényelhetik az MFB Zrt. által működtetett, kifejezetten az agrárium és élelmiszerfeldolgozás likviditási helyzetét segítő, összesen 29 milliárd forintnyi kedvezményes kamatozású hitelprogramokat.

A részletes feltételekről, a hiteligénylés módjáról valamint a hitelprogramokhoz csatlakozott pénzügyi intézményekről információk a www.mfb.hu honlapon találhatóak.

További gazdasági témájú híreinket elérhetik portálunkon, a rovatokból kiindulva külön leszűrhetik a pályázatokkal, támogatásokkal foglalkozó anyagokat.

Forrás: AM Sajtóiroda