A szántóföldi tápanyag-visszapótlás és szervesanyag-gazdálkodás új koncepciói

Ha hazai körülmények között megoldást keresünk az istállótrágyázás pótlására, a kommunális szférában koncentráltan termelődő biomassza és a mezőgazdasági hulladékok feldolgozása lehet az alap. Magyarországon évről évre nő a csatornázottság aránya, és ezzel együtt a – jelentős tápanyag-tartalommal rendelkező – szennyvíziszapok mennyisége is. Évről évre készülnek el az ISPA-, – később a Kohéziós – programban megtervezett regionális hulladék-feldolgozó üzemek. Az itt koncentráltan képződő kommunális iszapok – megfelelő kezeléssel – olcsó, és jó minőségű szerves növénytápanyagként szolgálhatnak, gyakorlatilag megteremtve egy új iparág regionális üzemeit.

A szerves-anyag visszapótlásának lehetősége mellett még két nagyon fontos előnye van a szennyvíziszapnak, azaz a belőle készült komposztoknak, ezek közül egyik a műtrágyákkal versenyképes ár. A másik előny, hogy nagy részben képesek ezek a készítmények – a Magyarországon 100 %-ban importált – műtrágyákat helyettesíteni. A mezőgazdaság tápanyag-visszapótlás nélkül nem működhet, de zömében csak az alap-tápelemeket (N,P,K) tudjuk a műtrágya-hatóanyagokkal visszajuttatni. Ráadásul még nem is oldjuk meg ezzel az intenzív mezőgazdaságból eredő talajszerkezet romlást, és főként nem a mikroelemek visszapótlását.

Az Európai Unión belül meglehetősen eltérően ítélik meg azt, hogy mikor szennyezett a talaj, ill. meddig terhelhető, és így nincs egységes direktíva a határkoncentrációkat nézve sem. Magyarországon a komposztokat – a szennyvíziszap alapanyagúakat is – a 36/2006 (V.18) FVM rendelet szabályozza, mely az EU-n belül az egyik legszigorúbb a tagállamok között. Ha egy szennyvíziszap komposzt megfelel ennek a rendeletnek, lehetőség van arra, hogy korlátozás nélküli kereskedelmi és forgalomba hozatali engedélyt kapjon az illetékes hatóságtól. Hazánkban az engedéllyel rendelkező szennyvíziszap komposztok száma egyenlőre igen csekély, de növekvő tendenciát mutat, melynek fő zászlóvivője az Elmolight Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.

Mindezek mellett cégünk további fejlesztéseket is folytat, valamint intenzív kutatómunkát végzünk talaj-mikrobiológiai területeken, és ennek eredményeit sikeresen alkalmazzuk a komposztálási technológiákban.

A mezőgazdászok számára ismert tény, hogy a jó kondícióban lévő talajon termesztett növények egészségesebbek, jobban ellenállnak a betegségeknek, beltartalmi összetételük kedvezőbb, ezáltal takarmány-, illetve táplálékértékük is jobb, és az energia-tartalmuk is nagyobb. Ez adja az alapot a gazdaságos termesztéshez!

Kezünkben van tehát egy lehetőség, amellyel hulladékot hasznosítunk, környezeti terhelést csökkentünk, és – nem mellékesen – importot kiváltva jó minőségű, államilag ellenőrzött termésfokozó készítményt gyártunk iparszerűen. Azaz megalapoztunk egy hulladékhasznosításra épülő, kettős előnyt kínáló új iparágat. Ami tegnap még probléma volt, ma már egy jó lehetőség!