fbpx

Cimbria magfeldolgozó technológia jó tanácsok a terményszárító kiválasztásához

Írta: Szerkesztőség - 2011 január 24.

Gőzerővel zajlik a nyertes szárítótelepi pályázatok megvalósítása, valamint a gazdálkodók bíznak egy 2011-ben megnyíló gépbeszerzési pályázati lehetőségben is.

Sokan eldöntötték már, hogy milyen telepet szeretnének maguknak, mások még mindig keresik a jó megoldást. A bőség zavarával küzdve nem könnyű a választás a különböző típusú tornyok közül.

 

A szárítási folyamathoz három dolog szükséges:

  1. szárítandó termény
  2. szárítási hőmérséklet
  3. intenzív levegőáram

 

Ennek a három feltételnek megfelelő arányban kell jelen lenni egy szárító berendezésben, így jön létre a szárítási folyamat.

Modul rendszerű szekrények összeépítésével, az arányok megtartásával lehet kisebb, vagy nagyobb szárítót is építeni. Így kívánságra a teljesítmény akár 1 T/h lépcsővel is változhat.

A technológia megajánlásánál a gépkereskedő felelőssége, hogy tudja milyen paramétereknek kell megfelelni, milyen határokat kell megtartani, hogyan lehet finomítani az energiafelhasználáson, vagy egyszerűsíteni a vezérlést.

 

A Cimbria Heid Hungaria KFT a felhalmozott szakértelem birtokában az alábbi szempontokat tartja fontosnak átgondolni:

  • Nem lehet a szárítótorony méretét túlságosan lecsökkenteni! Egy 10 t/h teljesítményű toronyba be kell tudni tölteni legalább 27 tonna kukoricát. Ez megadja a minimálisan szükséges toronyméretet, melyet nem lehet a hőmérséklet vagy a levegő túlméretezésével ellensúlyozni.
  • A szárítási hőmérséklet 120 °C értéket ne haladja meg! Magasabb hőmérséklet ugyan növeli a teljesítményt, és bármilyen furcsa, még a fajlagos energia felhasználást is javítja, de a mag minőségét jelentősen rontja. A kazánoldalt hűvös őszi estékre szokás méretezni, de egyes esetekben (pl. kizárólag kalászosokhoz épített torony) a szokásosnál kisebb égő is előfordulhat.
  • A nedvességet pára formájában a levegő viszi el, ezért a ventilátorral nem szabad takarékoskodni! Inkább legyen a légtechnika egy kicsivel túlméretezve, amelyet a kezelő a kellő mértékig visszaszabályoz, mintsem a ventilátor ne tudja az apró terményen (pl .repce) a levegőt megfelelően átszívni. Nem is beszélve arról, hogy alacsony légsebesség esetén a kondenzáció már a csatornában létrejön, jelentős tisztítási feladatot róva a gépkezelőkre.

 

Amennyiben a főbb paraméterek alapján összeállt a szárító, jöhetnek a nem kevésbé fontos egyéb műszaki, energetikai, környezetvédelmi megoldások is.

Figyelemmel kell lenni a hő-visszanyerés lehetőségére, a porleválasztásra, a vezérlő automatikára, a kíméletes-, mechanikai hatásoktól mentes magkezelésre, konstrukciós stabilitásra, várható élettartamra, vagy éppen lehet gondolkodni az indirekt fűtési rendszeren is.

Cimbria a hazai piacon 30 éves referenciával rendelkezik. A közel félszáz, hazai Cimbria szárító üzembiztosan, jó energiahasznosítással, porleválasztó berendezéssel felszerelve szolgálja tulajdonosát.

Ezt a hosszútávra szóló biztonságos megoldást kínálja Önöknek a

 

CIMBRIA HEID HUNGARIA KFT.