fbpx

Kevesebb gyógyszerrel is van egészség

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 17.

Kell valami kiindulási pontot találni, ha problémáinkat meg akarjuk oldani, szebbé, jobbá kívánjuk tenni életünket, gazdaságosabbá termelésünket.

Szükséges az általunk termelt javak, jobb minőségét elérni, kisebb költséggel, nagyobb beltartalmi értékkel. Logikus, hogy az élőlények legnagyobb hányadát kitevő vízzel kell foglalkozni. Egyetlen más anyag nem képvisel ilyen nagy részarányt az emberi, állati, növényi szervezetben. A víz minősége szorosan összefügg az élőlények, közérzetével, egészségével. Az élő szervezet olyan vizet igényel, mely támogatja, segíti az immunrendszert. Ha víz minőségét javítjuk, ezzel a védekező képességet is erősítjük a betegségekkel, kórokozókkal szemben. Az egészséges állat nagyobb súlygyarapodást ér el, a növényzet nagyobb zöldtömeget terem. A forrásvíz nagyobb energia tartalommal és kisebb szennyeződéssel bír, mint a vezetékes ivóvíz. Ezért egészségesebbek, erősebbek, a hegyvidéki, alpesi állatok. Ezt a kiváló erőt adó vizet, a vezetéki víz utókezelésével is el lehet érni, ezt tudományos módszerekkel is lehet bizonyítani, ami meg is történt a szarvasi Tessedik Sámuel Főiskolán. A kísérleti egység által adott víz, jelentős súlygyarapodást eredményezett, gyógyszermentes táp esetében, tehát olcsóbban, növendék nyulak esetében. A kísérletsorozatot a szakmai elvárások teljes betartása mellett Dr Sinkovics György professzor úr, tanszékvezető irányította. A csapvíz utólagos kezelését biztosító egység a szerző tervezésében és kivitelezésében készült el. A cikk terjedelme miatt csak a legfontosabb végkövetkeztetéseket adó diagramokat mutatjuk be.

Az 1. ábra mutatja a súlygyarapodást. A „kezelt víz” felirat a lappiramis rendszer sugárzására erőterére utal, mellyel a nyulak ivóvize lett kezelve. A táp megegyezett a kontroll csoportéval, de nem tartalmazott gyógyszert. A kontroll állomány esetében kezeletlen csapvíz és gyógyszerrel kevert táp adta a növendék nyulak táplálékát. A súlygyarapodással együtt az elhullás mennyisége is kevesebb volt, melyet a betegség fertőzés megelőzésével lehet magyarázni.

Figyelemre méltó a 2. ábra. A nyulak esetében a fertőző egyedeket oocisztának nevezzük, a függőleges koordináta adja számukat. A vízszintes koordináta az eltelt napokat jelzi. A majdnem vízszintes sárga vonal gyakorlatilag alacsony fertőző egyedszámot takar, (kezelt aktivált víz esetén), betegségtünetek nem jelentkeztek. A kontrollnál a 4. és 10. nap között erős fertőzöttségi állapot figyelhető meg a gyógyszeres táp esetében. Ebből – egyéb tapasztalatokat is tekintetbe véve – azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a kezelt víz hatására a kísérleti állatok saját immunrendszere meggátolta a fertőző egyedek elszaporodását. Úgy is fogalmazhatunk, a kezelt víz növeli az öngyógyító képességet.

A főiskolai méréseket sikeres üzemi kísérletek is követték. A rendszer jól vizsgázott pulyka-, nyúl- és háztáji disznótartásban is. Minden esetben egyedi rendszert kell kialakítani, a helyszín figyelembe vételével. A jobb ízű, szebb, több hús kevesebb költséggel megéri a fáradságot.

Oláh Gábor

+36 (30) 934 8985

www.lappiramis.hu