fbpx

Axiál Szántóföldi Bemutatókörút

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 17.

Július közepén kezdődött, s augusztus elejéig tart az Axiál Kft. tizenhat állomásos szántóföldi bemutatókörútja, melyen a száz és háromszáz hektár terület közötti gazdálkodók számára mutatják be az új mezőgazdasági munkagépeket és technológiát, a gyakorlati megismerésre, valós körülmények közötti kipróbálásra helyezve a hangsúlyt.

Az új gépek és technológiák hazai bemutatása és annak előnyeinek hangsúlyozása fontos eleme az Axiál Kft. által képviselt szakmaiságnak. Ugyanis azon túl, hogy a résztvevők számára ezáltal nyílik lehetőség a gépek előremutató műszaki megoldásainak tanulmányozására, a kölcsönös és hosszú távú elégedettség is csak ezen a módon biztosítható.

A bajai központtal 1991-óta működő, azóta 15 telephelyes nagyságra növekedett Kft. 20 milliárd forintot tartósan meghaladó árbevételével ma már a hazai és a külföldi szakemberek körében egyaránt elismert. Kiváló eredményeiket s a megbízhatósággal egybeforrt hírnevüket a folyamatos profilbővítéssel tudták elérni, így ma négy üzletágban, valamint az ezek hátterét biztosító ügyvitelben az ország tizenöt részén közel 400 szakember biztosítja az elégedett vevők színvonalas kiszolgálását. Elsődleges szempont, hogy a vevők mindent kiváló minőségben és elérhető áron kapjanak meg, lehetőleg egy helyen. Profiljukba az új- és használtgépek értékesítése, azok alkatrészellátása és szervizelése egyaránt beletartozik.

Gyakorlatban

Mivel egy mezőgazdasági gépnek az egyik legfontosabb értékmérője az általa elvégzett munka minősége, az energia-felhasználásának hatékonysága, valamint az elért terméshozamok és a termelés nyereségessége, fontos szerep jut a hazai megismerésnek. Ugyanis egyes gépek az itthoni terepen messze túlteljesítik a külföldi eredményeket, míg mások csúfosan alul maradnak. Ennek értékelése a cég felelőssége, s indokolt esetben a hazai gyakorlatba való beillesztése is feladatává válik.

Ezért válik a bemutatócsapat elsődleges feladatává a gépek minden csínját-bínját megismerni, és azt a bemutatókörút során a gazdálkodóknak továbbadni. Ebből a szempontból nagy jelentőséggel bír a gyakorlati teszt, mert egy adott gép képességeinek bizonyítékául szolgál. Csak így érhető el mindenki számára a hosszú távú elégedettség.

A tavalyi menetszám takarékos és nedvességmegőrző talajművelési technológiák bemutatása után idén elsősorban a 100 és 300 hektár közötti területméreten gazdálkodók megszólítása a cél. Ennek okáról Nagy Tibor gépüzletág igazgató a békéscsabai állomáson beszélt.

-Úgy gondoljuk, hogy a kisebb gazdaságok számára is fontos lehet a műszaki innováció, hogy jó minőségű gépekkel dolgozzanak. Ezért fontos, hogy mindezt bemutassuk számukra, hiszen azt tapasztaljuk, hogy ahhoz, hogy valaki hosszútávon tudja eredményesen folytatni a gazdálkodást, jó és korszerű, anyagtakarékos gépekre van szükség. Ezért úgy gondoljuk, hogy most rajtuk van a sor, hogy beruházzanak és fejlesszenek.

Mennyire befolyásolja a helyszínválasztást a telephely távolsága?

-A helykiválasztásnál az volt a fő szempont, hogy a tizenhat helyszínt földrajzilag nagyjából úgy osszuk el az országban, hogy egy-egy termelőnek lehetőleg 70-100 km-nél többet ne kelljen utaznia. Ez másfél-két óra alatt elérhető távolság ma Magyarországon. Tehát tudjanak dönteni, hogy időben vagy távolságban melyik számukra a kedvezőbb. Tulajdonképp bárkit bármelyik rendezvényen nyitottan várunk, szabadon dönthető el, ki melyikre jönne el. De úgy próbáltuk elosztani a területeket, hogy mindenkihez elég közel legyen.

A legközelebbi telephelyről kölcsönzik a bemutatott modelleket, vagy ugyanaz a géppark vándorol keresztül az országon?

-Ugyanaz a gépcsoport vonul végig, ugyanazokkal a gépkezelőkkel.

Milyen arányban követi a kipróbálást vásárlás?

-Ezt majd az elkövetkezendő nyár vége és az ősz fogja megmutatni. Természetesen mi magunk is készítünk erre vonatkozó kimutatásokat, statisztikákat. Az Axiál Kft. üzletpolitikájához azonban az is hozzátartozik, hogy azoknak az érdeklődésére is számítunk, akik esetleg már most tudják, hogy az idén ugyan nem, jövőre azonban biztosan szeretnének vásárolni. Így azok, akik előre gondolkodnak, már most ki tudják próbálni, és amikor a szezon közelében leszünk, akkor ők már tulajdonképp a biztos döntés állapotba kerülnek. Azzal kell azért szembesülni, hogy aki most egy bemutató alapján akar dönteni, az a meglévő, azaz a jelenleg készleten lévő gépeinkből tud választani. Ilyenkor ugyanis a gyártóktól mi is már csak a legkivételesebb esetekben tudunk gépeket rendelni, ennek a természetes folyamata márciusban zajlik. Aki most akar dönteni, az ki van annak szolgáltatva, hogy lehet, hogy nem tudunk neki adni. Tehát akkor rákényszerül arra, hogy kivárja a jövő évet.

Azon túl, hogy a bemutató körút során az Axiál Kft. munkatársai nem az elméleti előadásokra, hanem a gépek gyakorlati bemutatására és a kipróbálhatóságára helyezik a hangsúlyt, még egy jelentős előnyt kínál az idei, 2010-es rendezvény. Ez pedig a cég termékkínálatának sokszínűségén alapszik, hiszen a 11 gépkapcsolat 3 féle erőgép-, 3 féle vetőgép-, 4 féle hagyományos és nedvességmegőrző talajmunkagép gyártó gépeit, valamint egy műtrágyaszórót vonultat fel. A széles kínálatnak köszönhetően aki részt vesz, az egy-egy feladatra több gyártó által kínált gép munkáját ismerheti meg és hasonlíthatja össze.

A bemutatókon az alábbi géptípusokkal ismerkedhetnek meg közelebbről:

Erőgépek:

Landini Vision 100
Landini Landpower 135 T3
Landini Landpower 165 T3
Landini Powermaster 210 Techno/230 Profi
Fendt 210 Vario
Fendt 415 Vario
Fendt 718 Vario
Fendt 820 Vario
CLAAS ARION 420
CLAAS ARION 540 CIS
CLAAS AXION 820 CIS

Munkagépek:

Tume Nova Combi 3000
Grégoire Besson RB47
Sulky Tramline SX
Sulky DPX 28
Simba X-Press 3
Simba Flatliner 500
Horsch Tiger 3 AS
Horsch Pronto 3 TD
Framest Reptill
Framest Fradisc 4000 X
Framest Frakomb 3000

Csomós Éva