fbpx
427315

Egyre többen mennek no-till irányba, őket segíti az Avatar

Írta: Agrárágazat-2023/04 lapszám cikke - 2023 április 06. -Hirdetés

Az elmúlt évek időjárása és az előttünk álló évek is egyre szárazabb és csapadékmentesebb előrejelzéseket mutatnak. Erre reagálva a talajművelést nagyon sok termelő elkezdte átgondolni, átállítani. A hiányzó csapadék ideig-óráig pótolható öntözéssel, a kérdés csak az, hogy honnan öntözünk. Felszíni víz vagy kút, és mikor fognak ezek kiapadni? Ezért érdemes még ott is nedvességtakarékos talajművelésben gondolkodni, ahol az öntözés megoldható.

Intelligens zöldítés – Talajreform takarónövény bemutató tábla

Felértékelődik a direktvetés

Egyre többen kezdenek el a minimális talajművelés, a takarónövények használata felé kacsintgatni. A takarónövények intelligens használata azt jelenti, hogy olyan időben vetjük őket, amikor kikelnek, és segítenek a talajnedvesség megtartásában. Ezenfelül a talajélet élénkül, a talajban megkötött szén- és humusztartalom nő. Ez mind abba az irányba mutat, hogy a talaj később több vizet és tápanyagot tud szolgáltatni a kultúrnövények számára.

A takarónövények időbeni, minőségi terminálása egy sarkalatos kérdés! Amennyiben ezt egy menetben jól el tudjuk végezni, úgy nem kell egy köztes műveletet beiktatni. Ez egyébként esetenként akár egy mélyebb művelést is jelenthet, ami pedig extra nedvességvesztést okoz.

A vetéstechnikák is kezdenek elindulni a direktvető gépek irányába. Ez a még hagyományosnak mondható mulcsos technológiát űző termelők körében is így van. A direktvető gép itt tényleg a no-till technológiában használtat jelenti.

Avatar egytárcsás vetőcsoroszlya

Minél kevesebbet mozgatjuk a talajt, és azt a műveletet tökéletesen elvégezzük, akkor a vetőgépben nem biztos, hogy kell még egy művelőeszköz. Minél kötöttebb egy talaj, annál fontosabb az ebben az irányban lépdelő termelőknél, hogy a csoroszlya minél stabilabban haladjon a talajban.

Avatar 6_16 SD NoTill vetés álló takarónövénybe

Mit tud az Avatar?

Az Avatar egy direktvető. Az egytárcsás csoroszlya és a mellette álló mélységtartó kerék biztosítja a talajba hatolást és a pontos mélységtartást. A csoroszlya gumibakos felfogatásán keresztül kapja a nyomást. Ez a nyomás akár 350 kg is lehet, kopás nélkül, ugyanis nincsenek forgópontok, és a gumibakos felfogatás lengéscsillapítóként is szolgál. A vetőtárcsa csapágyazása karbantartásmentes, a vetőegység pedig keményfémmel felrakott, így biztosított a hosszú élettartam.

A vetőmagot a magárok aljára egy gumikerék vagy egy guminyelv szorítja le. A vetőbarázda bezárását a szögben álló kerék végzi. Az Avatarral végzett vetés nemcsak no-till-ben, hanem mulcsos technológiában is tökéletesen működik. A szögben álló mélységtartó kerék betömörít a vetőmag alá, egyenletes tömör magágyat hoz létre, így a növények gyökerei nagyon jól tudnak fejlődni. Az Avatar egy tárcsás direktvető, akár álló takarónövénybe is gond nélkül elvet. Ezt ott szokták alkalmazni, ahol több a csapadék, és a nyár végén elvetett takarónövénybe még kalászos kerül. Itt először a vetés történik, majd utána a terminálás. Ugyanis nagy tömegű takarónövénybe, ha az még áll, akkor könnyebb a vetés, és így jobban el tudjuk kerülni a hairpinninget.

Avatar NoTill vetés szója tarlóba

A talajművelés minimalizálásával a talajéletet segítjük. Az egészségesebb talajban egészségesebb növények is teremnek, ahol kevesebb növényvédő szert kell majd felhasználni.

NoTill búza szójatarlóban

A takarónövények majdnem a semmiből állítanak elő tápanyagot a kultúrnövények számára, így a különböző tápanyagok mennyiségét is lehet csökkenteni. Szermentes élelmiszerre mindig is lesz kereslet. A termesztéstechnológiát a természettel még jobban összekötve és a különböző támogatásokat maximalizálva, a parcellák köré különböző sávok, fák telepítésével lehet még hatékonyabbá tenni. Ezzel a vegyszermentes növényvédelmet is még jobban segítjük!

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

Horsch